Japansk rumkapsel vendt hjem - måske med afslørende asteroideprøver

Tirsdag i denne uge annoncerede den japanske rumfartsorganisation Jaxa, at man havde fundet partikler i den japanske rumsonde Hayabusas landingskapsel.

De små partikler blev fundet, efter at forskerne åbnede den ene af de containere, som Hayabusa havde medbragt til asteroiden Itokowa, og som vendte hjem til Jorden 13. juni efter en syv år lang rejse med rumsondens landingskapsel.

De japanske forskere begyndte at åbne kapslen 24. juni. I en pressemeddelelse oplyser talsmand Makoto Miwada, at man har fundet partikler i både beholderen og opfangeren til at indsamle prøver med.

Dette billede fra 29. juni viser små støvlignende partikler i kammer A fra Hayabusas landingskapsel. (Foto: Jaxa) Illustration: Jaxa
Billedet her af partiklerne er taget gennem et vindue. (Foto: Jaxa) Illustration: Jaxa

Jaxa understreger, at forskerne stadig er usikre på, om partiklerne stammer fra asteroiden eller er jordisk forurening. Tidligere havde japanske nyhedsmedier oplyst, at der også var fundet sporgasser inde i kapslen.

Mislykket landsætning

Hayabusa blev opsendt i 2003 og ankom til asteroiden Itokawa i 2005. Her fik den taget 1.600 billeder af den kartoffelformede asteroide. Men et forsøg på at landsætte minirobotten Minerva på asteroiden i november 2005 mislykkedes, og den drev i stedet væk i rummet.

Efterfølgende fløj Hayabusa to gange ned på Itokawas overflade i forsøget på at indsamle prøver. Forskerne håber, at blot nogle få siliciumrige partikler fra asteroiden er kommet ind i indsamlingskamrene.

Makoto Miwada oplyser til spaceflight.now, at de fundne partikler tydeligt kan ses på de frigivne billeder fra Jaxa.

»Vi kan se nogle grå partikler og nogle hvide. Forskerne mener, at det enten er partikler fra asteroiden - eller støv, som er kommet ind i kapslen. De vil nu blive analyseret i detaljer og sammenlignet med prøver på jordisk støv,« siger Makoto Miwada.

Undersøgelser fortsætter

Endnu flere partikler er fundet inde i et af kamrene på Hayabusas prøveopsamler, og i andre dele af Hayabusas indsamlingssystem. To små partikler på blot 10 mikrometer i diameter blev fundet i kammer A. Dette kammer blev brugt ved Hayabusas andet forsøg på at tage prøver fra Itokawa.

De japanske forskere forsætter med at undersøge kammer A for flere prøver, og vil derefter fortsætte med kammer B. Ifølge Makoto Miwada forventer forskerne at finde endnu flere mulige partikler fra Itokawa. Forskerne håber at prøverne kan være med til at fortælle om asteroiders sammensætning i solsystemet.

Dokumentation

Jaxa om Hayabusa

Emner : Asteroider