Japansk ‘origami’-bro kan foldes ud på en time

27. juli 2015 kl. 15:4412
Japansk ‘origami’-bro kan foldes ud på en time
Den mobile bro med den sakselignende konstruktion blev i sidste måned testet hen over den japanske Hungo River. Illustration: Hiroshima University.
En japansk fold-ud-bro kan som et mobilt byggesæt slås op på få timer og midlertidigt hjælpe bilister over dybe grøfter og små bække, når uforudsete hændelser opstår. Opfinderne bag broen arbejder nu på at optimere konstruktionen, som måske kan udbredes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra naturens side er Japan ikke det mest taknemmelige sted i verden at bygge ting. Tsunamier, jordskælv, tyfoner og kæmpehagl er blandt de mange ubehagelige fænomener i Solens Rige, der på et øjeblik kan gøre enhver byplanlæggers værste mareridt til virkelighed. Men næste gang jorden skælver, og hjælpen skal frem, er der måske godt nyt på vej. En transportabel bro, der hurtigt kan foldes ud, er nemlig ved at blive udviklet på Hiroshimas universitet.

Den origami-agtige bro, der ligner en del af et mekanisk miniature-samlesæt, blev for nylig vist frem på en japansk ingeniørkonference. Den er ikke lavet af papir, men kan til gengæld på kort tid foldes og strækkes ud og bærer sin vægt uden et fast fundament.

Opfindelsen, der hedder Mobile Bridge v. 4.0, blev for nylig testet over Hongo-floden i byen Fukuyama. Her lykkedes det et par teknikere at opsætte den mobile bro på blot en time, hvorefter en bil uden problemer passerede den.

»Et afgørende punkt ved en bærbar bro er, hvordan man udvider den. Normalt er en kran og et team af teknikere en nødvendighed, men ikke i dette tilfælde«, forklarer Dr. Paolo Beccarelli, adjunkt i arkitektoniske strukturer ved University of Nottingham til BBC News.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Broens design gør brug af en sakse-lignende struktur og mekanisme, som tillader broens vejbane at udvide sig simultant med hele strukturen, der som en harmonika kan foldes ud efter behov. Sammenklappet kan origami-stålsættet uden problemer transporteres på en biltrailer. Det gør det til en mobil og nem løsning i forbindelse med nødhjælp i et katastrofeområde, hvor infrastruktur er en mangel.

Et andet anvendelsesformål er som midlertidig struktur ved for eksempel renovering af eksisterende broer, så trafikstrømme kan fortsætte upåvirket

Dr. Ichiro Ario fra Hiroshima Universitet, som står bag opfindelsen, er nu i gang med at videreudvikle Mobile Bridge 4,0. Den næste version bliver angiveligt endnu stærkere, længere og nemmere at slå op.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
28. juli 2015 kl. 20:03

Der findes et hav af feltbroer der løser samme opgave. Forskellen er at den her kan ligge på en trailer og ikke kræver 30 mand at bygge. De militære broer kræver enten mange mand, som den danske M71, eller special køretøjer som Leopard 1 biber. Den her løsning ser billigere ud en biberen, og kan trækkes af en alm. lastbil. Den kan dog nok ikke bære så meget som de militære løsninger.

10
28. juli 2015 kl. 15:27

På youtube ligger en 2 år gammel video fra første gang broen (version 1.0) blev præsenteret.

https://youtu.be/Ef8x6I8PFCA

Hvis man lytter godt efter får man en udmærket forklaring af fordelene.

9
28. juli 2015 kl. 10:12

Der er så vidt jeg kan se ikke meget den bro kan som ingeniørtroppernes samlesæt tilbage fra 2. verdenskrig ikke kan.</p>
<pre><code> Synes mere det kan sammenlignes med https://en.wikipedia.org/wiki/Armoured_veh...
Men ellers er jeg enig.
</code></pre>
<p>

Undre mig også over at man kan kalde det for en ny opfindelse... Med mindre det er sakseprincippet der ikke er brugt tidligere... Men når alt kommer til alt, så burde sådanne udstyr være en del af beredskabet i områder med mange jordskælv og andre hændelser der pludselig kan fjerne mange meter vej...

7
27. juli 2015 kl. 20:59

Det kunne have aparet tid og penge da de byggede den Gl.Lillebæltsbro,

Hvorfor skulle den være billigere ? Denne bro er lavet til at være hurtigt at sætte op, den er ikke lavet for at den skal være billig. En stiv kassedragerbro må være noget mere materiale optimal, end denne bro hvor den stive kasse mangler. Desuden må de bøsninger/lejer der holder broen sammen med tiden blive slidte. Hvis broen skal bruges i lang tid på samme sted vil det kræve en del vedligeholdelse.

6
27. juli 2015 kl. 20:43

Der er så vidt jeg kan se ikke meget den bro kan som ingeniørtroppernes samlesæt tilbage fra 2. verdenskrig ikke kan. Militærudgaven kræver antageligvis flere hænder, men bruger kun de stumper der gør gavn og ikke en 30m bro til 10m hul. Til gengæld ikke på samme måde begrænset i længde.

5
27. juli 2015 kl. 20:24

Det kunne have aparet tid og penge da de byggede den Gl.Lillebæltsbro,

4
27. juli 2015 kl. 20:15

Ja for origami er papirfoldning.

3
27. juli 2015 kl. 19:54

skift origami ud med mekano så passer det

1
27. juli 2015 kl. 16:40

... men denne gang helt uden en reference-link.