Japansk atomkraftværk får grønt lys til genstart

Det er nu sikkerhedsmæssigt forsvarligt at genstarte Kyushu Electric Powers atomanlæg Sendai i det sydlige Japan. Det konkluderer en rapport fra den japanske sikkerhedstjeneste for atomkraft, NRA.

Med den nye sikkerhedsgodkendelse forventer Bloomberg-analytiker Yoko Nobuoka, at de to reaktorer på Kyushu-værket kan genstartes til oktober eller november. Anlægget leverede inden Fukushima-katastrofen 1,78 gigawatt og samlet 5 procent af Japans nukleare energiforsyning.

Læs også: Fukushima-aber har fået blodforandringer

Rapporten er den første fra den nye sikkerhedstjeneste, der blev oprettet, da den forrige overså advarslerne forud for katastrofen i 2011, hvor jordskælv og tsunami fik tre reaktorer til at nedsmelte på atomkraftværket i Fukushima, skriver Bloomberg.

NRA oplyser til Bloomberg, at de nye sikkerhedsstandarder har gennemgået 62 vurderinger. Rapporten verificerer, at såfremt proceduren følges, kan Kyushu-værket operere forsvarligt, også i tilfælde af jordskælv. Selskabet har samtidig sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre spredning af radioaktiv stråling i tilfælde af uheld.

De nye standarder kræver, at atomkraftværker skal have et ekstra kontrolcenter mindst 100 meter væk fra reaktorerne, hvorfra man kan styre nødsystemer til nedkøling. Derudover skal beskyttelsen mod tsunamier kunne modstå de højest estimerede bølgehøjder efter de seneste videnskabelige prognoser.

Læs også: Japan vil genåbne atomanlæg efter Fukushima-katastrofe

Men der er stadig ingen effektiv plan for at kunne evakuere området i tilfælde af uheld, mener miljøorganisationen Greenpeace. De efterlyser også, at den potentielle risiko fra den aktive vulkan Sakurajima, der ligger 50 kilometer væk, bliver taget med i NRA’s vurdering.

»For NRA kommer de kommercielle interesser i kraftværkerne forud for menneskers sikkerhed. Det var også hovedårsagen til katastrofen i Fukushima,« siger energimedarbejder i Greenpeace Kazue Suzuki ifølge Bloomberg.

Læs også: Japansk jordskælv sætter Fuji-vulkan i ”kritisk tilstand”

Samtlige af Japans 48 atomreaktorer er for tiden taget ud af drift for at blive vedligeholdt og sikkerhedstjekket, og det har været en dyr fornøjelse for japanerne at måtte undvære deres egen elforsyning.

I stedet har Japan måttet importere fossile brændsler, hvilket sidste år kostede japanerne ca. 1.500 milliarder kroner. Samtidig har de otte regionale operatører af atomkraftværker tilsammen tabt over 82 milliarder kroner i indtjening siden Fukushima-katastrofen.

Følg Ingeniørens dækning af Fukushima-katastrofen

Emner : Atomkraft