Japans supercomputer skal være hurtigst: 130 petaflops

I kampen om at være de første til at ramme en exaflop vil den japanske regering investere 19,5 milliarder yen, svarende til over én milliard danske kroner, i en ny, kunstigt intelligent supercomputer, skriver BBC.

Computeren, der kommer til at hedde AI Bridging Cloud Computer (AIBC), skal være verdens hurtigste med 130 petaflops.

»Japans nuværende hurtigste computer, Reiken K, kører med 11,2 petaflops, så der er noget af et spring for Japan op til de 130 petaflops,« fortæller professor Brian Vinter fra Niels Bohr Institutet.

Hurtigere forskning gavner erhvervslivet

Motivationen for den japanske regering, ifølge Brian Vinter, er dels at forhindre det japanske erhvervsliv i at vende sig mod amerikanske udbydere såsom Intel og Cray, og dels at komme med forrest i den teknologiske udvikling igen.

Som den teknologiske udvikling går fremad, skal computernes ydeevne kunne følge med. Indtil videre vil computerens primære formål blive at hjælpe forskningen med analyser af store datasæt. Det vil hovedsageligt være inden for medicinsk forskning eller som software til kontrol af førerløse biler og andre robotter.

Det første, som erhvervslivet kan bruge computeren til, er medicinsk udvikling og materiale-simulationer.

Klar til næste år

Ifølge planen vil computeren stå færdig ved udgangen af 2017.

»Lige nu er den helt store udfordring i forhold til at lave hurtigere computere, at processorerne kræver store mængder strøm, og at man får fjernet al den varme, som den producerer,« siger professor Brian Vinter.

Ifølge ham kræver verdens nuværende hurtigste supercomputer, den kinesiske Sunway TaihuLight, 16 MW – og 21 MW hvis man også indregner strøm til køling. Den har en hastighed på 93 petaflops og en maksimal teoretisk ydeevne på 125 petaflops. Til sammenligning har den supercomputer, der står på DTU, 410,8 teraflops, hvilket svarer til 0,4 petaflops.

Læs også: Niels Bohr-professor: Kinas førerposition inden for supercomputere får stor industriel betydning

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

normale folk fatter jo slet ikke disse tal i levere.

Her er de bedste hjemme PC CPU'er for tiden. Arithmetic Dhrystone Whetstone Single-Float Whetstone Double-Float Intel Core i7-6700K 207.23 GIPS 113.53 GFlops 81.28 GFlops Intel Core i7-5775C 156.34 GIPS 105.49 GFlops 73.37 GFlops Intel Core i7-4770K 159.32 GIPS 101.63 GFlops 70 GFlops

den sidste nye i7-6700 bruger 115 Watt på toppen fuldt belastet.

den kinesiske Sunway TaihuLight, 16MW hastighed på 93 petaflops

hvis vi gætter på at der er tale om normale single floats ? så er denne super computer hele 923000 gange hurtigere end den bedste hjemme PC. skulle man vælge at koble så mange hjemme PC'er sammen, for at dele regne opgaven, ville det samlede CPU effekt forbrug ende på 94 MWatt så de store fede super computere er markant mere effektive når det kommer til arbejde udført pr watt forbrug

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten