Japans debut i det private rumkapløb blev en fuser

Sigtbarheden var ringe, da raketten Momo blev opsendt i går tidlig morgen lokal tid fra en lille opsendelsesbase på øen Hokkaido. Illustration: SciNews - skærmprint fra YouTube-video Momo Sounding Rocket first flight (MOMO No. 1)

Jorden rundt dukker der løbende private rumfartsvirksomheder frem, således også Japan, der i går officielt meldte sig ind i det private rumkapløb.

Startup-firmaet Interstellar Technologies Inc. har med hjælp fra blandt andet crowd funding arbejdet intensivt på raketten Momo. Efter forsinkelser på grund af dårligt vejr og teknologiske problemer lykkedes det i går at få raketten sendt til vejrs.

Målet var at nå en højde af 100 kilometer, som man normalt definerer som rummet. Men opsendelsen blev afbrudt efter cirka 80 sekunder, hvor raketten kun havde nået en højde af 30-40 kilometer.

Umiddelbart efter styrtede raketten i Stillehavet otte kilometer ud for opsendelsesbasen på den nordlige ø Hokkaido, skriver Japan Today.

Samlede værdifuld data

Interstellar Technologies Inc. afbrød selv opsendelsen gennem en nødprocedure, fordi der var opstået problemer med kommunikationen til satellitten. Man ved endnu ikke, hvad det skyldes.

Læs også: Private rumfirmaer i kapløb om små raketter

dets facebook-side skriver stifteren, Takafumi Horie, at man heldigvis har nået at samle en masse data fra opsendelsen, og at han er sikker på, at de giver værdifuld viden til raketprojektet.

Flere medier citerer også firmaet for, at man fortsat regner med at nå rummet inden udgangen af 2017.

SciNews' video herunder viser, hvordan opsendelsen af Momo så ud

Billigere raketter til satellitopsendelser

Den statsejede rumfartsorganisation Jaxa - Japan Aerospace Exploration Agency, har hidtil opsendt 80 raketter og deltager også i Den Internationale Rumstation, ISS.

Læs også: Bemandet Mars-mission i fare: Pengene rækker ikke

Interstellar håber at udvikle et billigt raket-alternativ til omkring en fjerdedel af prisen for de store statslige raketter, fortæller Bloomberg Technology.

Momo er designet til at nå 100 kilometer medbringende en last på 20 kilo. Selv om der er lang vej endnu, leger startup-virksomheden naturligvis med planer om bemandet rumfart. I første omgang håber man fra 2020 at kunne sende satellitter ud i rummet.

Interstellar Technologies Inc.s stifter er den karismatiske Takafumi Horie, der tidligere var japansk internet-entreprenør og stod bag websitet Livedoor. Han blev ifølge Wikipedia idømt 2,5 års fængsel i 2006 på grund af svindel med værdipapirer. Efter sin løsladelse har han kastet sig over rumfart, og det er ham, der står bag udviklingen af raketten Momo.

Herunder kan du se en video fra Interstellar Technologies Inc. projektet blev efterfølgende forsinket.