Japanere: Vi skal have strøm fra gigantisk solpanel i rummet

I et projekt til over 100 milliarder kroner vil den japanske regering i samarbejde med 16 virksomheder afsøge mulighederne for at høste solenergi i rummet og sende den ned til Jorden som mikrobølger.

Bag projektet står blandt andre Mitsubishi og IHI, som over fire år vil udvikle teknologien. Målet er at sende et fire kvadratkilometer stort solpanel, der yder 1 GW, ud i rummet, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Den egentlige energiproduktion i rummet forventes dog først at finde sted om flere årtier. Til den tid vil anlægget kunne producere energi til omkring 300.000 almindelige husstande i Tokyo.

Læs også: Se animationen: Solkraftværker i rummet sender energi til Jorden

»Det lyder måske som en science fiction-tegneserie, men solenergi i rummet kan blive en afgørende alternativ energikilde i det kommende århundrede, jo mere de fossile brændstoffer forsvinder,« siger direktør i det japanske institut for energiøkonomi, Kensuke Kanekiyo, til Bloomberg.

Efter planen vil konsortiet i 2015 sende en lille satellit ud i rummet udstyret med solpaneler, så forskerne kan få testet mikrobølgernes effektivitet ned gennem ionosfæren.

Regeringen håber at have solcellestationen på plads en gang i løbet 2030'erne.

Det er ikke lykkedes at finde flere detaljer om projektet.

Dokumentation

Bloomberg: Mitsubishi, IHI to Join $21 Bln Space Solar Project

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det må blive en investering på 333.333kr pr. hustand! Er det dyrt? Jeg har ingen forstand på anlægspriser for forskellige typer kraftværker..

 • 0
 • 0

er det ikke lidt farligt med en kæmpe mikrobølge kanon pegende mod jorden, hvis nu den bare ændre vinklen på mikrobølge strålen bare en grad kunne den foresage megen død og ødelæggelse. Og kunne den ikke bruges til militante formål.

 • 0
 • 0

er det ikke lidt farligt med en kæmpe mikrobølge kanon pegende mod jorden, hvis nu den bare ændre vinklen på mikrobølge strålen bare en grad kunne den foresage megen død og ødelæggelse. Og kunne den ikke bruges til militante formål.

Ion Canon Online :D

 • 0
 • 0

Mon ikke der er tale om en bekvem undskyldning for at give massiv statsstøtte til den japanske solcelleindustri, der efterhånden er ved at være faldet temmelig langt bagud ?

Der er endnu ingen med blot en lille smule kendskab til mikrobølger der nogensinde har kunnet få ideen til at hænge sammen, til trods for at den er 40-50 år gammel.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

...og hvad sker der hvis / når et fly passerer igennem strålen? Det bliver da en test af elektronikkens EMC afskærmning... eller hva' det hedder.

 • 0
 • 0

Har man lov til at lave solformørkelser i andre lande?

 • 0
 • 0

Enig med P-HK i hans vurdering og vil kun tilføje, at de mikrobølger, man påtænker at sende mod Jorden, ikke på nogen måde er farlige for noget som helst levende - de er så "fortyndede", at det vil svare til de Tv-, radio og kommunikationssignaler, vil alle påvirkes af - uden problemer (de kommer først når man bruger apparater til at fortolke signalerne - så kan man risikere at se "Klimaet - en varm kartoffel" o. lign.) Flyv roligt gennem strålerne, hvis der mod forventning sker andet end det sædvanlige luftkastel, der er så mange af i denne tid medens forskningsmilliarderne skal fordeles.

Mvh Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Jo - forestil jer hvis den bliver stillet ind på bellevue-strand en af de første sommerdage... Et grimt billede man der får:(

 • 0
 • 0

Hvis den placeres i rummet så den kun skygger for solen i siestaen, og kun i ækvatorzonen, så er det kun dem med solceller på taget der brokker sig.

 • 0
 • 0

Det kan let tænkes, at projektet er militært, at skabe en heftig energiforsyning til nogle laser-kanoner.

Det ville være meget smartere at vende projektet på hovedet: opsende en skygge-rumskærm imod varmestråler. Og lade skærmen skygge for hede storbyer om sommeren. I så fald vil hver storby kunne spare på nedkøling af luft i højhuse. Fx Singapore, Hongkong, Tokyo, Atlanta, New York City ...

Eller: At lade en skærm sende en mild dosis af varmestråler og synligt lys til storbyer om vinteren. Det burde være ikke nær så farligt. Kunder kunne være Moskva, Oslo, Stockholm, København ...

 • 0
 • 0

Selv om vi idag skriver Torsdag den 3 September 2009 så burde der være en undergrænse for, hvor meget Anders And man burde kunne udsættes for.

Jeg er aldeles enig med PHK. Der må være en anden årsag.

For så længe vi har arealer på størrelse med Sahara, som man passende kunne begynde at anvende til solfangning, så er det japanske rumforslag et sidespor.

Men da ingenting kommer af ingenting, så er det også nødvendigt at forske og det kunne være, at der var noget at hente af den vej.

 • 0
 • 0

Jeg håber virkelig du er dit sarkastiske hjørne... En sådan afskærmning skal jo stå i geostationær bane, dvs. 36.000 km ude.

Nej. Balloner skal holde skærmen oppe, i cirka 20 kilometers højde, dvs. den højde som balloner cirka kan stige til og samtidig bære på en vægt, den praktiske grænse til rummet. En sådan skærm må kunne betale sig, i forhold til at en hel storby er plaget af hede om sommeren, jeg mener de storbyer der er så velhavende at der forbruges masser af energi til nedkøling.

I takt med årstiden, skal motorer flytte skærmen nordpå og sydpå, til at skygge for hvilke som helst storbyer der har en borgmester der er villig til at betale. Motorer af hvilken art? Et godt spørgsmål, jeg ved det ikke. Måske bør skærmen trækkes omkring af en motor der befinder sig nogle kilometer længere nede. Eller, måske bør motorerne være ganske små ion-raketmotorer, fordi kraftens størrelse pr. motor næppe behøver at være stor. Skærmen skal blot flyttes med en hastighed der svarer til solens vinkel, over en afstand der måske svarer til fra klokken 10 til 15, og med natten til at flytte skærmen tilbage, før næsten morgen. Når efterår nærmer sig, skal skærmen dernæst flyttes imod syd til den næste hedeplagede by, eller den by der vil betale mest.

Kunsten vil være at lave en skærm der dæmper temperatur uden at berøve lys i en grad som vil ødelægge humøret. I øvrigt skal skærmen og ballonerne drives af motorer som skal kunne serviceres én ad gangen, det vil sige at skærmen skal kunne holde sig flyvende i mange år ad gangen.

Som et forsøg, vil en skærm på 10 gange 10 kilometer cirka være passende, det burde være nok til at afprøve om Manhattan (New York City) kan få kølighed således, og hvis det ikke dur, da kan skærmen forhåbentlig trækkes ud over Atlanten og dratte ned dér.

Hver himmelskraber i NYC må bruge en formue på nedkøling af luft i Juni, Juli, August. Kunsten vil helt sikkert også være, at få ejerne til at betale, fordi hver ejer jo kan lade som ingenting og nyde en gratis sval skygge. Der vil næppe være andre lommer til at betale, end selveste bystyret.

Jeg kan forestille mig, at hvis nogle skærme flyver og virker, at storbyer vil stå i kø efter at købe skygge, fordi det vil være en konkurrenceparameter. Selve skærmen vil være en udfordring at konstruere, men når den først flyver deroppe, bør den være billig i drift relativt set, fordi skygge er effektivt til at skabe nedkøling.

Og ellers: Man kan dog også forestille sig, at man kan sende skærme op i et højt kredsløb omkring Jorden. I så fald skal der være mange skærme, og store, og de skal kunne justeres hvert sekund, om solens lys skal passere eller ej. Hvis man evner at lave en skærm der er mere eller mindre gennemsigtig afhængig af en lille elektrisk spænding, da vil det være en bedste løsning, fordi strømmen kan komme fra solceller. Lad os sige, at vi opsender fx 1.000 af sådanne skærme, og at de hver især er fx 100 x 100 kilometer i areal, og at de hver især har deres egen bane omkring Jorden, alle sammen vidt forskellige baner og meget nøje beregnede. I så fald burde det være muligt at indprogrammere en opførsel i alle skærme, så de på skift skygger på de rigtige tidspunkter og dermed rammer med deres skygge de ønskede steder, over klodens mest velhavende storbyer. Økonomien i sådant er sandsynligvis håbløst, indtil den dag hvor vi kan producere skærmene på Månen og sende dem med en eletromagnetisk slynge til en bane omkring Jorden. Alle fremtidige godstransporter i rummet omkring Jorden, afhænger af Månen, fordi Månen ikke har nogen atmosfære, som gør opsendelser af gods fra Månen til en effektiv sag, fordi en elektromagnetisk slynge (»kanon«) kræver nul atmosfære og billig elektricitet, begge dele opfyldt på Månen. Mennesket bør så snart som muligt bosætte sig på Månen og skabe minedrift og fabrikker dér, allerhelst baseret på robotter. Alle måner i solsystemet skal fungerer som produktionssteder, fordi eksport derfra kan ske med elektromagnetiske slynger, og planeter med atmosfære skal være modtagerne, fordi atmosfære giver mulighed for billig nedbremsning af de tilsendte varer.

 • 0
 • 0

Hvis den placeres i rummet så den kun skygger for solen i siestaen, og kun i ækvatorzonen, så er det kun dem med solceller på taget der brokker sig.

En sagde tidligere "Det har du vist ikke tænkt længe over, vel?"

Kig ud i rummet. Hvor meget fylder en satelit, omend en meget stor en, i billedet i forhold til solen ??

Eller hvor stor skulle satelitten være for at fylde ligeså meget i billedet ??

Hvis du placerer en af satelitterne foran solen, og du stadig kan se solen, så danner den ingen skygge.

 • 0
 • 0

Kig ud i rummet. Hvor meget fylder en satelit, omend en meget stor en, i billedet i forhold til solen ??

Der er ikke tale om geostationær bane. En skygge skal omkredse i lavere højde, så lavt som muligt, akkurat så højt at atmosfære ikke vil nedbremse. Dette vil være langt længere nede end 36 tusinde kilometer.

Som til gengæld betyder, at hver skygge vil flytte sig hurtigt i forhold til Jordens overflade. Der er én meget stor fordel ved at sende en skygge i et kredsløb: mange års billig holdbarhed, når først banen er etableret, forudsat at skyggen kan ændre sin gennemsigtighed uden slitage, og forudsat at den ikke generer uønskede steder, som jo vil være hvor skyggen vil ramme i måske 999,9 promille af tiden.

Hver skygge-bane er defineret således: Skyggen skal passere flest mulige ophedede hovedstæder på flest mulige rigtige tidspunkter. Dette betyder en ganske særlig banevinkel i forhold til Jordens akse, til hver skygge. Som resultat vil hver skygge give kortvarige brugbare skygger, måske kun ganske få brugbare skygger pr. måned, og derfor behøver man et meget stort antal skygger, med deres gennemsigtighed styret minutiøst, så de ikke generer uvedkommende ret meget ...

Problerne, at uvedkommende bliver generet, er måske uløselige, fordi telekommunikation imellem Jord og satelliter ikke må afbrydes. Dette betyder, at alle baner måske bør være længere ude end den geostationære bane, og derude vil deres virke være uendeligt småt, medmindre at de er meget store. Som sandsynligvis bliver en realitet i fremtiden, at vi kan bygge vilkårligt store solceller og skygger og anbringe dem hvor som helst, når vi har etableret fabrikker på Månen. Indtil da vil vi behøve at opsende alt med raketter, som ikke er ønskeligt af miljøgrunde, og heller ikke økonomisk realistisk.

Rumelevatorer: De kan først bygges, når materialerne bliver produceret på Månen og tilsendt en bane omkring Jorden med elektromagnetiske slynger. Fordi: Kablernes midterste længder skal måske være 100 kilometer tykke, så gigantiske vægte at det vil være komplet umuligt at opsende dem fra Jorden med raketter. Desuden forudsætter rumelevatorer at himlen renses for satelliter og rumskrot i samtlige baner der er lavere end elevatorernes toppe, et paradigmeskifte der vil kræve en stram projektledelse og indebære store risici.

 • 0
 • 0

Der er ikke tale om geostationær bane. En skygge skal omkredse i lavere højde, så lavt som muligt, akkurat så højt at atmosfære ikke vil nedbremse. Dette vil være langt længere nede end 36 tusinde kilometer.

Den skal i så fald være 336 km i diameter for at dække for solen.

Så selv ikke Jylland ville kunne skygge for solen, 36.000 km fra jorden ;-)

 • 0
 • 0

Jeg er enig i din argumentation Søren.

Men jeg kan ikke følge hvad dine tal illustrerer.

Hvor stor en skygge plet vil din skive på 336km i diameter kunne danne fra en geostationær bane.

Er det bare et punkt hvorfra en enkelt opservatør ikke kan se solen?

 • 0
 • 0

Rent pjat, som man da gerne må lege med, for sjov. Og selv om prisen er sat vildt lav (optimistisk), er det stadig tre gange dyrere end et ganske almindeligt kk-værk på jorden. - Eller solceller i Sahara. Nej, derimod er Carsten Scherrebeck Møller's ide faktisk gennemførlig for et rimeligt beløb. Og hvis disse "skygge-skærme" er hvide på oversiden, kan de jo agere hvide skyer, som vi (og Lomborg!) gerne vil fremme.

 • 0
 • 0

Med denne størrelse vil den i princippet lave en formørkelse (skygge) på størrelse emd en uendelig lille prik. Udenfor denne prik vil der blive mere og mere lyst, indtil 336 km fra prikken, hvor skiven hverken dækker helt eller delvist for solen længere.

Hvis skiven er 5 cm større end de 336 km, vil prikken være 5 cm i diameter.

(336 km i diameter regnet udfra at solen er 150.000.000 km væk og måler 1.400.000 km i diameter. Det er selvfølgelig ikke nøjagtigt, og soludbrud m.m. er der ej heller taget højde for)

 • 0
 • 0

Rent pjat, som man da gerne må lege med, for sjov. Og selv om prisen er sat vildt lav (optimistisk), er det stadig tre gange dyrere end solceller i Sahara. Nej, derimod er Carsten Scherrebeck Møller's ide faktisk gennemførlig for et rimeligt beløb. Og hvis disse "skygge-skærme" er hvide på oversiden, kan de jo agere hvide skyer, som vi (og Lomborg!) gerne vil fremme.

Enig, vi har nemlig været inde på det før.

De behøver vel ikke engang at kunne reflektere varmestrålingen bort, for de befinder sig jo så langt ude at de ikke vil forårsage opvarmning i atmosfæren.

Det er nu nok nødvendigt alligevel, for at skærmene ikke skal blive overophedede.

Bemærk, jeg barberede noget af Holgers indlæg væk, før jeg startede med "Enig..." ;-))

 • 0
 • 0

Poul-Henning Kamp:

Mon ikke der er tale om en bekvem undskyldning for at give massiv statsstøtte til den japanske solcelleindustri, der efterhånden er ved at være faldet temmelig langt bagud ?

Nej, nej! Det er fordi vindmøller er alt, alt for dyre. (Hvis vi ikke får dem leveret med ægte forgyldning, og discolys i vingerne) [Sarcasm off]

 • 0
 • 0

Søren: Det er ikke varmestrålingen, men især lyset, der skal reflekteres - men gerne begge dele! Mikael: Enig, selvfølgelig behøver de ikke at være hvide, gerne spejlende flader, og gerne med åbninger, så vi ikke får permanent solformørkelse!

 • 0
 • 0

så vidt jeg ved er mikrobølger elektromagnetiskebølger, mon i ikke de vil have en effekt på navigations udstyret, det er jo set før at navigations udstyr er svigtet pga. magnetbølger.

 • 0
 • 0

Søren: Det er ikke varmestrålingen, men især lyset, der skal reflekteres - men gerne begge dele!

Javist, men det er jo i princippet ikke nødvendigt at reflektere det bort, hvis vi bare skærmer det af, og forhindrer det i at forårsage opvarmning indenfor atmosfæren, ikke ??

Men som jeg nævnte er det nødvendigt af en anden årsag, da det vil forårsage opvarmning og dermed overophedning af skærmen i stedet.

 • 0
 • 0

De der tænker på fly bliver ristede, hvis de fløj over, så laver man bare et P-område (Prohibited). Dermed er flyvning forbudt i det område. Vi havde det engang herhjemme over Risø i sin tid.

 • 0
 • 0

Det kræver bare at energi søjlen er lodret for at man kan lave et P område og det er der jo ikke tale om med prototyperne der er almindelige satelitter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten