Japanere ruller 30 sportsvogne ud på norsk brintvej

Illustration: HyNor

Når brintvejen mellem Oslo og Stavanger åbner i 2009, vil Mazda rulle 30 brintbiler af mærket RX-8 Hydrogen til ud på vejen som et led i japanernes udvikling af brintbiler.

RX-8 er en sportsvogn med en wankelmotor og kommer til at udgøre hovedparten af de omkring 43 brintbiler og fire busser, der bliver en del af infrastrukturprojektet Hynor.

Sportsvognen kan rumme fire personer og har en motor, der leverer 107 hestekræfter. Rækkevidden er på omkring 100 kilometer på en brinttank. Selvom rækkevidden stadig er brintbilernes akilleshæl, så glæder nøglepartneren i projektet, Statoil, sig over Mazdas engagement.

»Vi venter alle på, at brintbilerne kommer, men de er stadig under udvikling og er for dyre i øjeblikket. Hvis vi vil fremskynde udviklingen af brintteknologi, må vi bruge, hvad der er tilgængeligt nu,« siger Ulf Hafseld, leder af Statoilhydros engagement i Hynor-projektet, i en pressemeddelelse.

Toyota Prius bliver i undertal på brintvejen

Det er uklart, om Mazda vil lease eller direkte sælge bilerne til det norske projekt. Hynor oplyser i pressemeddelelsen, at Mazda vil bruge brintvejen til at teste sine biler, mens Mazda oplyser, at der er tale om et salg.

I øjeblikket koster det 18.873 kroner om måneden at lease en RX-8 af Mazda.

Aftalen mellem Mazda og Hynor blev underskrevet på den norske ambassade i Tokyo i onsdags.

»Det er første gang, at en brintbil bliver solgt uden for Japan, og det er et stort skridt for Mazdas udvikling af brintbiler,« siger direktøren for Mazda, Seita Kanai, i en pressemeddelelse.

I dag kører der allerede 13 brintbiler af mærket Toyota Prius på den første etape af brintvejen. Bilerne er ombygget fra hybridbiler til rene brintbiler, og danske H2Logic arbejder også på at sende en ombygning af den norske elbil Think ud på brintvejen.

Specifikationer på Mazda RX-8 Hydrogen RE

Biltype: Mazda LA-SE3P 'Kai' (ombygget model)
Længde/bredde/højde: 4.44 meter / 1.77 meter / 1.34 meter
Siddepladser: 4 voksne
Motor type: RENESIS hydrogen rotary engine (Dual fuel system)
Maksimal ydeevne: Brint - 80kW (109PS), benzin - 154kW (210PS)
Maksimal drejningsmoment: Brint - 140Nm (14.3kgm), benzin - 222Nm (22.6kgm)
Brændstoftank: Brint - 110L/35Mpa (350 bar) højtryks brint tank, benzin - 61L
Rækkevidde: (10-15 mode): Brint 100 km, benzin 549 km
Pris for at lease bil: 18. 873 kroner om måneden.