Japan vinder VM i fodbold ...for robotter

Det er ikke fantasifulde driblinger eller avancerede skruebolde, der præger verdensmesterskaberne i robotfodbold, som i denne uge er løbet af stablen i Kina. Til gengæld jubler publikum taknemmeligt, når det lykkes en robot at tumle bolden over målstregen og falde bagover i samme ombæring.

Fem dages intens dyst er slut i Hefei, Kina, hvor disciplinerne tæller fodboldkampe mellem ’menneskelignende’ straffesparksskytter, softwaredyst med børnerobotter og hurtige kampe mellem, hvad der dybest set ligner ti hyperaktive robotstøvsugere.

I den mest prominente disciplin, hvor deltagerholdene selv bygger fodboldrobotter, endte Japans Brains Kids med at slå de kinesiske værter 1-0. Og det til trods for, at nye ændringer til reglerne har oppet sværhedsgraden i sportsgrenen.

Ny bane sætter robotter på halen

For det første skal de hjemmebyggede robotter spille med en ’almindelig’ hvid bold, og ikke – som tidligere- en mindre rød bold, der står tydeligt frem på underlaget. Underlaget selv er også blevet bragt et skridt nærmere den virkelige verdens fodboldbane. Robotterne har i år for første gang spillet på en bane af kunstigt græs – en ændring der har voldt problemer for visse hold.

»Vores robotter var forvirrede over det fra første øjekast og begyndte bare at rulle rundt, da vi satte dem på underlaget,« skriver det eneste britisk robothold til turneringen om første møde med den nye bane i en blog.

Bold Hearts holdbillede med robotter og mennesker. Det bløde underlag og den større bold gav problemer for den relativt lille engelske fodboldspiller. Illustration: Bold Hearts

De værste balanceproblemer blev fikset inden verdensmesterskaberne, men Storbritanniens Bold Hearts måtte alligevel se sig slået ud af de franske rivaler i et 2-0 nederlag.

Skal slå mennesker i 2050

Trods udfordringen med at spille med en bold, der er halvt så stor som sig selv, og et skuffende resultat for sidste års sølvvindere, ser holdet fra University of Hertfordshire udviklingen som positiv.

»Aldrig før i en stor begivenhed har robotter været nødt til at operere i sådan et miljø, og det tvinger forskningen ind i ny områder, hvilket også er ideen med RoboCup,« skrev briterne mandag.

Det er turneringens erklærede mål, at inspirere til udviklingen af robotudstyr. Ambitionen er at verdensmesteren i robotfodbold skal kunne slå deres menneskelige modstykker i 2050.

Langt væk fra løbende fodboldrobotter

Endnu synes vejen dog lidt lang for maskinerne til dette års mesterskab, som også Australiens holdleder, ph.d.-studerende Sean Harris, erkender over for ABC News.

»Fysisk bevægelse er meget, meget udfordrende,« forklarer han.

Det australske hold kunne igen i år vinde finalen i kategorien Standard Platform League, hvor hvert hold har de samme robotter. Udfordringen består derfor i at skabe den bedste software til at besejre modstanderen. Sean Harris har en klar ide om, hvor holdets fodboldalgoritmer giver de gulklædte robotter en fordel.

»Vi kan gå rimelig hurtigt, men jeg ser ikke mange robotter, der kan løbe. At løbe er det næste store skridt. Det er et stykke væk, tror jeg,« siger han.

Se det australske robothold slå taiwanske Robot Pal 7-0:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Brugte de mon EPO?

Hvis man programmerer robotterne til fair-play kan man vel spare dommeren.

For underholdningens skyld kan man vel programmere dem så de må begå 3 frispart pr. kamp.

Man bør peppe det lidt op, så I tilfælde af en skade skal "spilleren" straks selvdestruere ved eksplosion. Bør overvejes for almindelig fodbold også.

Europa vil altid vinde over USA, da vi har 230 volt.

Er selvmål muligt?

Ambulancen og lægerne kan man vel også spare væk.

I Danmark ville vi straks udstyre fodboldrobotterne med solceller, hvilket vil umuliggøre robot-fodbold i vores elendige sommervejr.

Var de "Made in China"?

Hvad bliver det næste? Tour de France for el-cykler?

Beklager, det er fredag ;-)

  • 1
  • 3

CITAT: "Ambitionen er at verdensmesteren i robotfodbold skal kunne slå deres menneskelige modstykker i 2050."

Gad vide hvordan en professionel fodboldspiller vil have det med at komme i nærkamp med en robot inde i straffesparksfeltet...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten