Japan trækker frossen methangas op fra havbunden

50 kilometer ud for den japanske hovedø er olieselskabet Jogmec nu igang med at udvinde naturgas fra isen dybt under havbunden. Illustration: JOGMEC

En helt ny kilde til naturgas bliver nu udnyttet af japanerne, der er verdens største importør af flydende naturgas. Efter ulykken ved Fukushima, der fik landet til at lukke ned for alle sine atomkraftværker, har japanerne genoptaget deres gamle planer for udvinding af naturgas, og det har bragt dem ned på bunden af havet, skriver The New York Times.

På bunden af kolde havområder, dybt under havbunden, samt i den arktiske permafrost findes en energimængde, der ifølge amerikanske undersøgelser er større end alle andre traditionelt tilgængelige fossile energiressourcer i verden samlet set. Ressourcen er kendt som brændende is, eller slet og ret methan bundet i is.

Problemet har været at udvinde methanen, da den ikke er på gasform som eksempelvis i Nordsøen, hvor den kan pumpes op, som den er. Men ved at mindske trykket i lagene, hvor mehanen befinder sig, er det lykkedes det japanske statsejede olieselskab Jogmec at frigive methanen fra isen og pumpe den op.

På vej mod en stabil produktion

50 kilometer ud for den japanske hovedø har Jogmec på 1 kilometers dybde boret 300 meter ned gennem klippegrunden og drænet vand fra lagret af methanis for at sænke trykket. Det mindskede tryk har frigjort methanen og gjort det muligt at pumpe den op til overfladen.

»Dette er verdens første produktion af gas fra undersøiske, frosne methanlagre, og jeg håber, at vi snart vil være i stand til at bekræfte en stabil produktion,« sagde den japanske handelsminister, Toshimitzu Motegi, på en pressekonference i Tokyo.

Han tilføjede, at udvindingsprocessen stadig står over for tekniske forhindringer og andre problemer, men peger samtidig på udviklingen af skifergasproduktionen som sammenligning:

»Skifergas blev også anset for at være teknisk vanskelig at udvinde, men bliver nu produceret i stor skala,« sagde Toshimitzu Motegi.

Klimabelastningen er uklar

Methan er en kraftig drivhusgas, der påvirker klimaet 25 gange mere end CO2. Derfor har det bekymret klimaforskere verden over, når de store mængder methan, der er bundet i is, bliver frigivet til atmosfæren, når det varmere klima får methanisen til at tø.

Læs også: Gigantisk metanbøvs fra Arktis er en bombe under verdensøkonomien

Men når gassen afbrændes, inden den slipper ud, bliver der udledt færre drivhusgasser i forhold til kul, som stadig dækker en femtedel af Japans energiforbrug. På den anden side vil et utilsigtet udslip af store mængder methan bidrage til en opvarmning af kloden.

Produktion oppe om fem år

På verdensplan anslås det, at der findes mellem 1 og 100 millioner kubikkilometer is med indefrosset mehangas. I den østlige del af havområdet Nankai Trough, hvor boringerne nu finder sted, regner de japanske forskere med at finde så meget frossen methan, at det potentielt kan erstatte Japans gasimport i mindst et årti.

Indtil videre er Jogmec lykkedes med at udvinde 20.000 kubikmeter dagligt i seks dage. Selskabet påtænker at starte en egentlig kommerciel produktion i 2018.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En fordel ved denne nye mulighed for at opretholde CO2-produktionen, er at vi nok kommer til at se om CO2 vitterligt kommer til at skabe det klimamæssige og derefter geopolitiske ragnarok, som det forudsiges.

Muligheden for at basere os på andet end fossile brændstoffer synes i hvert fald ikke at komme nærmere.

 • 0
 • 0

Er det ikke denne artikel fra d. 13. marts 2013 der henvises til ?

http://www.nytimes.com/2013/03/13/business...

I den står der " 80 kilometers, or 50 miles, south of the Atsumi Peninsula in central Japan. " og ikke som artiklen nævner " 50 kilometer ud ..." ( pr. 24 sep 2013 kl 12.19)

 • 0
 • 0

Bestemt en relevant nyhed. Men artiklen er som støvsuget for fagudtryk.

For de mere teknisk interesserede som kunne tænke sig at læse mere kan jeg fortælle at "brændende is" eller "frossen methan" på almindeligt dansk hedder gas hydrater eller klatrater og på engelsk clathrate hydrates.

For methanes vedkommende drejer det sig om et hydrat med struktur I.

Hvis 50 km er lidt svært at forholde sig til for de ikke teknisk interesserede (som har forvildet sig ind på ing.dk), kan jeg oplyse at det svarer til 555,5 fodboldbaner hvis man regner med fifa's mindstemål.

 • 0
 • 0

Re " Bestemt en relevant nyhed " Øh. Ja ! - men nyhed ? Jeg læste om emnet på tu.no ca d. 25. marts 2013.

De link´s jeg kom med var et forsøg på mere viden, om dette interessante emne, til andre ingeniører. Teknikken kan også være interessant for DK, da der måske kan findes tilsvarende gasforekomster oppe ved Grønland.

Her er et svensk link.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_milj...

 • 0
 • 0

Det lyder ærligt talt som en meget lille ressource. Til sammenligning er verdens største kobber forekomst på ca 23 kubik kilometer kobbermalm.

Iøvrigt en skidt ide at kaste midler efter da Japan har teknologisk kunnen og industriel erfaring nok til at løfte mere vedvarende løsninger som de også har rigeligt af.

 • 0
 • 0

Jo, det må være en fejloplysning.

Tidevandsbølgen ved den nordfrisiske kyst har et volumen på ca. fire kubikkilometer og set i forhold til det, er der vel næppe økonomi i, at udvinde methan fra isen...

 • 0
 • 0

Der mangler naturligvis "million" i den anslåede mængde methan hydrat - beklager fejlen, som nu er rettet: "På verdensplan anslås det, at der findes mellem 1 og 100 millioner kubikkilometer is med indefrosset mehangas." Mvh Helle

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten