Japan mangler ressourcer: Høster sjældne metaller fra brugt elektronik

15. september 2022 kl. 14:594
Japan mangler ressourcer: Høster sjældne metaller fra brugt elektronik
Usikre forsyningskæder får Japan til at fordoble deres genbrug af sjældne metaller fra brugt elektronik. Illustration: Bigstock/Images_By_Kenny.
Japan håber at mindske landets afhængighed af udenlandsk eksport ved at pille tonsvis af værdifulde metaller ud af brugte mobiler, computere og TV.
Artiklen er ældre end 30 dage

Japanerne begynder at grave efter tonsvis af guld og andre værdifulde metaller, der sidder i deres gamle elektronik.

Det japanske miljøministerium har meddelt, at det sigter efter at fordoble mængden af genanvendt og genbrugt metal fra elektroniske udstyr inden 2030.

Metallet skal bruges til alt fra avancerede elbiler til computere og smartphones, skriver Deutsche Welle.

Det store genbrugsbehov skyldes, at Japans højteknologiske produktionssektor er truet af usikre forsyningskæder. Det er især vigtigt, da Japan næsten er fuldstændig afhængig af import af sjældne metaller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I de sidste par år, har vi set virkningen af en global pandemi, den effekt, det har haft på forsyningskæderne, og den skade, det har forvoldt på industrier, der er afhængige af rettidig og regelmæssig ankomst af komponenter eller råmaterialer fra udlandet,« siger professor i statskundskab på Temple University i Tokyo Hiromi Murakami til Deutsche Welle.

Hun tilføjer, at krigen i Ukraine ikke har hjulpet på Japans mangel på sjældne materialer.

Ifølge landets miljøministerium blev der i 2020 genanvendt 210.000 tons metal fra brugt elektronik af specialiserede virksomheder, der arbejder som såkaldte 'urban miners'.

Allerede i 1990’erne begyndte Japan at gøre en indsats inden for cirkulær økonomi af elektroniske komponenter. Producenterne blev opfordret til at genbruge de større mængder af plast, gummi, glas og andre materialer, der kunne hentes i gamle husholdningsapparater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dengang blev små mængder af sjældne metaller ikke anset som økonomiske at genbruge.

I dag er der lagt større vægt på genanvendelse af værdifulde metaller, forklarer direktør for Sustainabilty Design Institute Kohmei Harada.

Den japanske regering er klar til at poste en milliard yen, der svarer til cirka 52 millioner kroner, ind i en kickstart af omstillingen og øge den indsamlede mængde til 420.000 tons i 2030.

4 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. september 2022 kl. 22:26

Den Janpanske stor industri lider af råvaremangel og priserne er høje. Det hæmmer de store eksport virksomheder. Men at de kun poster 50 millioner i det forstår jeg ikke. Der skal bruges masser af energi til recycling af rare-earth metaller samt kradse kemikalier. Hvis den slags fabrikker skal bygges op og optimeres til storskala produktion så virker beløbet som lille.

3
15. september 2022 kl. 18:37

Politikersnak, men ikke et ord om hvordan man gør.

2
15. september 2022 kl. 17:44

Og, på tide!

1
15. september 2022 kl. 17:27

Positivt ...