Japan giver Nasa baghjul: Dumper asteroide-sten i outbacken - og rejser videre

Plus2. december 2020 kl. 15:096
Japan giver Nasa baghjul: Dumper asteroide-sten i outbacken - og rejser videre
Sådan så det ud, da en japansk kapsel med asteroidesten landede i den australske outback tilbage i 2010. Den 6. december lander en ny prøve, der cementerer, at japan er denne klodes mægtigste asteroidejægere. Illustration: Jaxa.
Om kort tid passerer det japanske fartøj Hayabusa-2 Jorden og dumper en samling sten fra asteroiden Ryugu i den australske ødemark. Next stop: Asteroiden KY26. Retning: Mars.
Artiklen er ældre end 30 dage

I de sidste par uger har Nasa været i rampelyset med deres landing på asteroiden Bennu, men uden for rampelyset har japanerne været adskillige skridt foran amerikanerne. I årevis.

Det japanske fartøj Hayabusa-2 er nemlig gjort klar til at levere en ladning asteroidesten til forskere på Jorden den 6. december. I år. Og for lige at understrege, hvem der er denne klodes mægtigste asteroidejægere, så drager Hayabusa-2 - der kun har brugt halvdelen af sit brændstof - videre på en ny mission mod asteroiden KY26. Ion-motorerne og alt udstyr fungerer stadig upåklageligt.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. december 2020 kl. 19:38

Hvorfor sidder de to mænd i "anti sprængstof udstyr" ?? Den lille kapsel havde jo ikke sprængstof med. Burde de ikke snarere have haft et BIO hazard outfit på, for at beskytte dem imod at indånde et eller andet. ? Og en isoleret tæt kasse de kunne løfte kapslen op i, og lukke den inde i til transport.

5
7. december 2020 kl. 15:12

Der refereres til en såkaldt shaped charge, som bl.a. benyttes i en RPG. De 8000 m/s er hastigheden på sprægstoffet, som f.eks. kan måles med sprængsnor. Sorry gentagelse af forrige post

4
7. december 2020 kl. 13:12

Der refereres til en såkaldt shaped charge, som bl.a. benyttes i en RPG. De 8000 m/s er hastigheden på sprægstoffet, som f.eks. kan måles med sprængsnor

3
3. december 2020 kl. 17:29

Ja det er vildt og ja det er kobber. Og glad for jeg ikke fik en over nakken? Det journalistagtige søgte, må du nok snakke med hr. Fleron om, da det er et godkendt citat og dermed et ord han selv brugte. Jeg vil dog gerne tage ham i forsvar, da han også sendte mig et paper der indgående beskrev teknikken og referede netop til antikampvogns-teknikken som grundlag for opfindelsen. Jeg skal se om jeg kan linke til det ved lejlighed, men her torsdag aften er jeg helt opslugt af The Crown.

1
3. december 2020 kl. 11:52

Anti-kampvognsvåben med kobberprojektiler!? Det har jeg godt nok ikke hørt om før, så er der tale om en oversættelsesfejl? Nu skal den journalist have én over nakken!! :) Så i gang med Google. Men nej, det er et kobber, og det er valgt for at få en "genkendelig" forurening.http://global.jaxa.jp/projects/sat/hayabusa2/instruments.htmlMen sammenligningen med "anti-kampvognsvåben" er nok lidt journalistagtig søgt. Og "de bruger deres ekspertise inden for robotter " er nok også en stramning. Såvidt jeg kan se er de rovere (Mascot) de bruger Tysk-Fransk udvikling med bl.a. CNES.https://en.wikipedia.org/wiki/Hayabusa2#MASCOT