Jakob Ellemann-Jensen: Der er allerede taget væsentlige skridt mod PFAS
Kort efter Ingeniørens forside om fluorstoffer i kosmetik stillede folketingspolitikeren Trine Torp (SF) tre spørgsmål til Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om netop fluorstoffer i kosmetik.
Overordnet set ønsker hun at vide, hvorvidt ministeren mener, at hans ministerium har beskyttet brugerne af de fluorholdige kosmetikprodukter godt nok, nu hvor det er blevet tydeligt, at stofferne har en negativ indflydelse på den danske folkesundhed.
Et af de helt store helbredsmæssige problemer ved PFAS er, at de giftige stoffer gives videre til fostret fra første øjeblik. Det resulterer i en lavere fødselsvægt, der påvirker barnet, selv længe efter fødslen. En lav fødselsvægt påvirker barnets neurale udvikling, herunder også IQ. Dermed påvirker stofferne også barnets kommende sociale udvikling og motorik, og de øger generelt risikoen for helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft. Derudover kan PFAS føre til abnormaliteter i hjertet og forsinke knogledannelsen hos fostre. Fertilitet Hormonforstyrrelser Kolesterol Fedme Sukkersyge og PFAS? Infektioner Kilder: Tænk og PFOSFluorstoffer kan påvirke fertiliteten, fostret og øge risikoen for infektioner
PFAS skader fertiliteten hos både kvinder og mænd,
blandt andet på grund af den hormonforstyrrende effekt, stofferne har. Derudover har forskning vist, at drengefostres sædceller tager skade,
hvis moren har højere koncentrationer af PFAS i blodet end gennemsnittet.
Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelser.
PFAS påvirker kroppens kolesterolniveau.
Statens Serum Institut har bevist, at gravide med meget PFAS i blodet har en større risiko for at blive overvægtige
Et dansk-amerikansk forsøg er lige nu i gang med at undersøge en mulig sammenhæng mellem type 2-diabetes og PFAS-eksponering. Det tyder nemlig på,
at PFAS kan føre til overvægt og en ændring i måden, vores krop reagerer med insulin på.
PFAS øger den generelle risiko for infektioner, fordi stofferne hæmmer immunforsvaret.
Det gør, at vi bliver mere syge og er syge i længere tid, men øger også risikoen for svanger- skabsforgiftning hos gravide.
Læs også: Fluorerede stoffer dræber mindst 750 mennesker i Norden hvert år
Det mener ministeren, han har.
»Der er taget væsentlige skridt for at beskytte forbrugerne mod skadelige stoffer i kosmetik, men det ændrer ikke på, at vi altid skal være klar til at arbejde for en endnu bedre beskyttelse, hvis vi får ny viden om, at de nuværende regler ikke giver tilstrækkelig sikkerhed,« svarer Jakob Ellemann-Jensen som svar på Trine Torp spørgsmål.
Stoler på EU’s indsats
Her henviser ministeren blandt andet til, at der under EU’s kemikalie-forordning REACH er ved at blive udarbejdet en række forbud mod nogle af de flere tusind forskellige fluorstoffer.
Men det forbud kommer ikke til at stoppe udsættelsen for PFAS-stoffer, lyder det enstemmigt fra danske eksperter.
»Man skal se på stofferne som en hel gruppe, det nytter ikke meget kun at forbyde visse af stofferne. For når et stof bliver forbudt, går man over til at bruge andre, der i flere tilfælde nedbrydes til de stoffer, der er blevet forbudt,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen, der som forsker og centerleder på Aarhus Universitet har forsket i de mange helbredskonsekvenser, fluorstoffer har.
Læs også: Faktor 1.750: EU erkender fluorstof-fejl og sænker anbefalinger voldsomt
»De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og det vil tage generationer at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem,« lyder det fra den frustrerede professor.
»Det er jo forkasteligt.«
Hun bakkes op af Philippe Grandjean, der som læge og forskningsleder på Syddansk Universitets Institut for Miljømedicin også har beskæftiget sig indgående med stofferne og har været med til at sætte grænseværdierne for stofferne.
»Vi har kun set toppen af isbjerget,« lyder det fra lægen.
Må ikke tilsættes uden grund
Jakob Ellemann-Jensen slår også fast over for Trine Torp, at PFAS ikke er tilladt i kosmetik ‘hvis det kan skade helbredet,’ som ministeren skriver. Spørgsmålet er, hvornår man mener, stofferne gør det. For vi ved med sikkerhed at stofferne er giftige, hvis de kommer ind i kroppen, og at de kan optages gennem huden.
Han skriver også, at ‘de nuværende regler har nultolerance overfor brugen af stoffer, der er forbudte under kosmetiklovgivningen.’ Ligesom han skriver, at 'vi altid er klar til at arbejde for en endnu bedre beskyttelse, hvis vi får ny viden om, at de nuværende regler ikke giver nok sikkerhed.'
Læs også: Rystet politiker til EU: Indfør straksforbud mod fluorstoffer
For ham er der altså ikke umiddelbart tale om et problem, der skal gøres noget ved nationalt. Heller ikke når kosmetikprodukter indeholder 95 gange mere fluorstof end de kommende grænseværdier tillader.
Det har ikke været muligt at få Miljøminister Jakob Ellemand-Jensen til at uddybe sine svar eller forholde sig til kritikken inden Ingeniørens deadline. L'Oréal har slet ikke svaret på Ingeniørens mange henvendelser.
