Jakob Ellemann-Jensen: Der er allerede taget væsentlige skridt mod PFAS

26. april 2019 kl. 12:56
Jakob Ellemann-Jensen: Der er allerede taget væsentlige skridt mod PFAS
PFAS-stoffer bliver blandt andet brugt i emballage og til imprægnering af tøj på grund af stoffernes vand- og fedtafvisende egenskaber. Illustration: Nanna Skytte / Ingeniøren.
Men arbejdet er ikke gjort ved at forbyde mindre dele af den enorme stofgruppe, lyder det i kor fra danske eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kort efter Ingeniørens forside om fluorstoffer i kosmetik stillede folketingspolitikeren Trine Torp (SF) tre spørgsmål til Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om netop fluorstoffer i kosmetik.

Overordnet set ønsker hun at vide, hvorvidt ministeren mener, at hans ministerium har beskyttet brugerne af de fluorholdige kosmetikprodukter godt nok, nu hvor det er blevet tydeligt, at stofferne har en negativ indflydelse på den danske folkesundhed.

Fluorstoffer kan påvirke fertiliteten, fostret og øge risikoen for infektioner

Et af de helt store helbredsmæssige problemer ved PFAS er, at de giftige stoffer gives videre til fostret fra første øjeblik.

Det resulterer i en lavere fødselsvægt, der påvirker barnet, selv længe efter fødslen. En lav fødselsvægt påvirker barnets neurale udvikling, herunder også IQ.

Dermed påvirker stofferne også barnets kommende sociale udvikling og motorik, og de øger generelt risikoen for helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft.

Derudover kan PFAS føre til abnormaliteter i hjertet og forsinke knogledannelsen hos fostre.

Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren.

Fertilitet
PFAS skader fertiliteten hos både kvinder og mænd,
blandt andet på grund af den hormonforstyrrende effekt, stofferne har. Derudover har forskning vist, at drengefostres sædceller tager skade,
hvis moren har højere koncentrationer af PFAS i blodet end gennemsnittet.

Hormonforstyrrelser
Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelser.

Kolesterol
PFAS påvirker kroppens kolesterolniveau.

Fedme
Statens Serum Institut har bevist, at gravide med meget PFAS i blodet har en større risiko for at blive overvægtige

Sukkersyge og PFAS?
Et dansk-amerikansk forsøg er lige nu i gang med at undersøge en mulig sammenhæng mellem type 2-diabetes og PFAS-eksponering. Det tyder nemlig på,
at PFAS kan føre til overvægt og en ændring i måden, vores krop reagerer med insulin på.

Infektioner
PFAS øger den generelle risiko for infektioner, fordi stofferne hæmmer immunforsvaret.
Det gør, at vi bliver mere syge og er syge i længere tid, men øger også risikoen for svanger- skabsforgiftning hos gravide.

Kilder: Tænk og PFOS

Læs også: Fluorerede stoffer dræber mindst 750 mennesker i Norden hvert år

Det mener ministeren, han har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er taget væsentlige skridt for at beskytte forbrugerne mod skadelige stoffer i kosmetik, men det ændrer ikke på, at vi altid skal være klar til at arbejde for en endnu bedre beskyttelse, hvis vi får ny viden om, at de nuværende regler ikke giver tilstrækkelig sikkerhed,« svarer Jakob Ellemann-Jensen som svar på Trine Torp spørgsmål.

Stoler på EU’s indsats

Her henviser ministeren blandt andet til, at der under EU’s kemikalie-forordning REACH er ved at blive udarbejdet en række forbud mod nogle af de flere tusind forskellige fluorstoffer.

Men det forbud kommer ikke til at stoppe udsættelsen for PFAS-stoffer, lyder det enstemmigt fra danske eksperter.

»Man skal se på stofferne som en hel gruppe, det nytter ikke meget kun at forbyde visse af stofferne. For når et stof bliver forbudt, går man over til at bruge andre, der i flere tilfælde nedbrydes til de stoffer, der er blevet forbudt,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen, der som forsker og centerleder på Aarhus Universitet har forsket i de mange helbredskonsekvenser, fluorstoffer har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Faktor 1.750: EU erkender fluorstof-fejl og sænker anbefalinger voldsomt

»De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og det vil tage generationer at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem,« lyder det fra den frustrerede professor.

»Det er jo forkasteligt.«

Hun bakkes op af Philippe Grandjean, der som læge og forskningsleder på Syddansk Universitets Institut for Miljømedicin også har beskæftiget sig indgående med stofferne og har været med til at sætte grænseværdierne for stofferne.

»Vi har kun set toppen af isbjerget,« lyder det fra lægen.

Må ikke tilsættes uden grund

Jakob Ellemann-Jensen slår også fast over for Trine Torp, at PFAS ikke er tilladt i kosmetik ‘hvis det kan skade helbredet,’ som ministeren skriver. Spørgsmålet er, hvornår man mener, stofferne gør det. For vi ved med sikkerhed at stofferne er giftige, hvis de kommer ind i kroppen, og at de kan optages gennem huden.

Han skriver også, at ‘de nuværende regler har nultolerance overfor brugen af stoffer, der er forbudte under kosmetiklovgivningen.’ Ligesom han skriver, at 'vi altid er klar til at arbejde for en endnu bedre beskyttelse, hvis vi får ny viden om, at de nuværende regler ikke giver nok sikkerhed.'

Læs også: Rystet politiker til EU: Indfør straksforbud mod fluorstoffer

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ham er der altså ikke umiddelbart tale om et problem, der skal gøres noget ved nationalt. Heller ikke når kosmetikprodukter indeholder 95 gange mere fluorstof end de kommende grænseværdier tillader.

Det har ikke været muligt at få Miljøminister Jakob Ellemand-Jensen til at uddybe sine svar eller forholde sig til kritikken inden Ingeniørens deadline. L'Oréal har slet ikke svaret på Ingeniørens mange henvendelser.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger