Jagten på lithium: Bolivia kaster milliarder i verdens største saltsø
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jagten på lithium: Bolivia kaster milliarder i verdens største saltsø

Som et fatamorgana bliver tør, gold jord pludseligt afløst af et hvidt ocean af salt i et af verdens mest isolerede områder i Andesbjergene i Bolivia. Det er her, under de enorme mængder af store, tykke saltstykker i Salar de Uyuni - verdens største saltsø - at håbet ligger for kommende ejere af elbiler, smartphones, bærbare og anden teknologi, der kører på lithium-baserede batterier.

Torsdag annoncerede Bolivias præsident Evo Morales, at den ellers ludfattige sydamerikanske nation vil poste cirka fem milliarder kroner i at udvinde lithiummet af den mere end 10.000 kvadratkilometer store sø, der ifølge United States Geological Survey rummer op mod 28 procent af verdens samlede mængder af lithium.

Præsidentens budskab er vigtigt, når eksperter, ifølge CNN, frygter, at efterspørgslen efter lithium vil overstige udbuddet allerede inden for ti år.

Flirter med Iran

Men præsident Morales vil ikke blot udvinde lithium. Han vil også have, at Bolivia skal stå for den væsentlig mere indbringende del af forretningen - nemlig at producere og distribuere forskellige former for lithium-batterier. Derfor har præsidenten, der er kendt for at være USA-kritisk, flirtet massivt med særligt Iran.

»Bolivia er bekendt med Irans tekniske ekspertise,« sagde Morales ifølge det sydamerikanske nyhedsmedie MercoPress, under en samlet pressekonference i Teheran forleden, hvor også Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad var til stede.

Mitsubishi stadig mulig partner

Omfanget af flirten løftede de to parter dog ikke sløret for, og dermed er det ikke endeligt udelukket, at japanske Mitsubishi og Sumitomo og måske også Brasilien og Venezuela stadig kan være inde i billedet i et fremtidigt, lukrativt samarbejde, konkluderede MercoPress.

Indtil nu har Bolivia ellers ikke været bleg for at tage udfordringen med lithiumproduktion op alene, og landets minister for minedrift mener, at der måske er et gennembrud på vej:

»I de seneste to år har vi udført en lang række laboratorieforsøg, og nu er vi ved at have det første kemiske processystem klar, der kan hjælpe os med for alvor at forstå den teknologi, det kræver at isolere og hente lithium op af jorden,« kunne minister Jose Pimental fortælle til CNN.

Krav om massive investeringer

Men Bolivia mangler både viden, penge og ikke mindst infrastrukturen til for alvor at få sat gang i produktionen selv, og derfor skal der stadig massive investeringer til, mener eksperter i landet.

»Er vi ikke i fuld gang med produktion inden for ti år, vil det blive enormt svært at komme ind på markedet overhovedet,« lyder det bekymret fra analytiker og lithium-ekspert Juan Carlos Zuleta til CNN.

Første mål for Evo Morales hedder dog allerede 2014. Her skal en egentlig produktion gå i gang, bebudede præsidenten sammen med løftet om milliarderne. Indtil da ligger den hvide saltsø stille hen.

Dokumentation

Link til MercoPress
Ling til CNN

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men mon lige Iran er den rette til at overføre teknologi til Bolivia - jeg tvivler!

De kan jo ikke engang få deres egen olieproduktion ordentligt moderniseret, i hvert fald efter hvad man hører.

 • Søren
 • 0
 • 0

De skal selvfølgelig ikke sende et ton litium ud af landet og få 3 AA batterier tilbage for de samme penge. Råvaren skal forarbejdes lokalt, omend det kan være svært at følge med i alle de forskellige litium-baserede batteriteknologier, der er i omløb. Men der er vel ikke noget i vejen for at Mitsubishi og andre kan placere deres batterifabrikker i datterselskaber i Bolivia.

Bolivia kan sikkert ikke klare sig uden udenlandske eksperter, men de skal sørge for at tjene flest mulig penge på eventyret - og bruge en del af disse midler til at sikre, at udvindingen sker på en miljø- og sundhedsmæssig forsvarlig måde. På den måde kan de være et eksempel for andre under-udviklede lande, som besidder naturressourcer, som vi i Vesten gerne vil have fingrene i.

 • 0
 • 0

Bolivia har mig bekendt kun nationaliseret energi-sektoren, og hvis jeg skal sige min mening med 12 års erfaring, hvor jeg boede i landet. Med god grund, for værre sammenrend af korrupte UDENLANDSKE firmaer og BOLIVIANSKE embedsmænd skulle man lede længe efter.

Der er god grund til at Bolivia vil sikre sig en "del af kagen" med batteri fabrikker, følgeindustrier m.v.

Iran er IKKE den rette samarbejdspartner, fordi de ikke dominerer teknologien, men pengene lugter vel IKKE værre end US-dollars normalt gør.

Udfordringen er enorm, MEN bestemt ikke uoverkommelig. Der er en særdeles veluddannet middelklasse, så der kommer ikke til at mangle kvalificeret arbejdskraft og ambitiøse ingeniører.

Problemet er primært tidshorisonten, og pengene skal ligge klar i 2011!

 • 0
 • 0

Bolivia har mig bekendt kun nationaliseret energi-sektoren, og hvis jeg skal sige min mening med 12 års erfaring, hvor jeg boede i landet. Med god grund, for værre sammenrend af korrupte UDENLANDSKE firmaer og BOLIVIANSKE embedsmænd skulle man lede længe efter.

Der er god grund til at Bolivia vil sikre sig en "del af kagen" med batteri fabrikker, følgeindustrier m.v.

Jeg er jo ikke uenig, men pointen var, at lige Iran var måske et dårligt valg. Men sådan en udmelding var måske for at provokere nogle andre til at komme med fordelagtige tilbud.

 • Søren
 • 0
 • 0