Jævnstrøm i fremtiden: Forbrug

I en ganske almindelig dansk lejlighed kan let tælles over 30 elforbrugende apparater. Kun de færreste, herunder fryseren og køleskabet, er afhængig af 50 Hz vekselstrøm. De andre kører allerede i dag på jævnstrøm.
Ud over behovet for lys er der ikke megen elmæssig lighed mellem fortiden og nutidens bolig. Antallet af elforbrugende apparater er mangedoblet og vekselstrøm har erstattet jævnstrøm i stikkontakten.
Men da de fleste apparater faktisk bruger jævn strøm, er der penge at spare på materialer og energi, hvis hele maskinparken bliver ført tilbage til jævnstrøm.
Det konkluderer det svenske elforskningsinstitut, Elforsk, og flere førende erhvervsvirksomheder i en nu snart tre år gammel undersøgelse, Vision 21, om transmission og distribution af jævnstrøm.

Tendensen er stadig, at antallet af små transformere og strømforsyninger, hvis eneste formål er at konvertere vekselstrøm til jævnstrøm, vokser.
Det foregår i de små sorte bokse, som sidder mellem stikkontakten og alverdens forbrugsisenkram. Boksene indeholder en transformer og en diodebro. De sorte bokse er billige at producere og har store tab.
Stereoanlægget, videoen, fjernsynet og computeren har også en strømforsyning, oftest en såkaldt switch-mode, som leverer jævnstrøm til elektronikken. Halogenlamperne på badeværelset og mikrobølgeovnen i køkkenet bruger jævnstrøm, og sådan kunne man
blive ved.
Hvis forsyningen foregik med jævnstrøm ville produkterne blive enklere, kræve færre materialer, bruge mindre strøm og belaste miljøet mindre. Kogeplader, almindelige belysningspæ rer og varmeapparater er ligeglade med om strømmen er jævn eller veksler.
Tilbage har vi køleskabets og fryserens kompressorer. Men også her er 50 Hz på vej ud og frekvensstyrede kompressorer med variabelt omløbstal på vej ind. Fremtidens køleskab og dybfryser har deres egen lille variable belastningsstyring og så er det
også hér slut med behovet for vekselstrøm - den skal alligevel først jævnes ud.
Sådan et køleskab, en såkaldt flaskekøler, er netop udviklet hos Teknologisk Institut. Ved at styre omløbstallet for kompressoren er der sparet otte procent af det samlede energiforbrug. Projektet er støttet af Energistyrelsen og de øvrige deltagere er
Vestfrost, Danfoss og Coca-Cola. Hos Danfoss Compressors har man en klar forventning om, at kompressorer med variabelt omløbstal inden for en overskuelig fremtid vil brede sig til køleskabe i private husholdninger.
Energibesparelser ved at frekvensstyre vekselstrømsmotorer er så store, at frekvensomformeren for længst har holdt sit indtog i industrien. I dag kobles frekvensomformere yderligere sammen i DC-netværk så bremseenergien fra den ene motor kan udnyttes i
den anden.
Inden for 20-30 år vil der næppe være mange steder, hvor frekvensstyring ikke har erstattet almindelig motorstyring. Det generelle behov for 50 Hz vekselstrøm er væk.
Mens der er penge at spare på energiforbrug og materialer, er der mere tvivl om sikkerheden. Elforsk fastslår, at personsikkerheden med jævnstrøm er bedre end med vekselstrøm, da der ikke er samme risiko for kramper i muskler og hjertestop ved stød.
Set ud fra direkte personsikkerhed er jævnstrøm mindre farlig end vekselstrøm.
Risikoen for brand er derimod større. Med jævnstrøm vil kort slutninger og jordfejl danne lysbuer, som ikke vil være tilbøjelig til at slukke sig selv. Risikoen for, at en bue bliver stående og opvarmer sine omgivelser er derfor større end ved
vekselstrøm, som krydser nul 100 gange i sekundet. Elforsk forventer, at billige brydere og jordfejlovervågning kan udvikles, så minimere problemerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

der skal lige siges at køleskabe bliver lavet i 12v dc se danfoss.com de bruges i forbindelse med solceller

hilen anders

 • 0
 • 0

Man har hørt tidligere, at jævnstrøm giver større skader på kroppen - altså forbrændinger (kroppen er jo, at opfatte som en elektrolyt). Det gamle problem med distribution af spænding dukker op igen, fordi lange stræk kræver en høj spænding (mange kilovolt) og hvis, at man skal bruge lavere spænding så kan der jo ikke "nedtransformeres" her i dette tilfælde. Selvfølgelig har man store Thyristorer til, at "hakke" spændinger "itu", men det gamle princip med AC-volt er nu alligevel det smarteste - skulle man mene. Det ville koste en masse penge, at ombygge hele el.-nettet og vare mange år før dette kunne fuldføres.

 • 0
 • 0

Det gamle problem med distribution af spænding dukker op igen, fordi lange stræk kræver en høj spænding (mange kilovolt)

Enig! Først skal strømmen transporteres over et langt stræk, og dernæst nedtransformeres. Ved jordkabler vil jævnstrøm give mindre tab, men efterhånden som strømmen nedtransformeres til lavere spænding (60kV og 10kV), bliver fordelen mindre, og under alle omstændigheder skal det laves til vekselstrøm ved nedtransformeringen. Og hvad skulle fordelen egentlig være ved at vi får jævnstrøm i huset? Forskellig apparatur kræver forskellig spænding, og så skal strømmen alligevel transformeres. Der står ikke noget i artiklen om, hvilken spænding, vi skal modtage en jævnstrøm ved (et link ville være ønskeligt), men for at undgå spændingsfald mest muligt, kan spændingen ikke være i nærheden af 12V. 230V er egentlig meget passende. I USA har de 110V, og der mener de, at så skal hvert hus have hver sin transformator (har jeg læst et sted). Effektabet i kablet er ca. det 4-dobbelte som ved 230V. (I²*R). Uanset om man bruger en fast spænding, eller en variabel til forbrugsgenstanden, slipper man ikke for at transformere til de lavere spændinger! Og hvordan virker en sådan switchmode-transformator så? Først ensrettes strømmen med en diodebro, dernæst udglattes den med en condensator, så hakkes strømmen i småstykker og sendes ind i HF-transformator (ved variabel frekvens/spænding er det lidt mere kompliceret), til sidst ensrettes den evt. igen hvis det er ønskeligt. Det to første trin (ensretter og condensator) er de eneste, der kan spares væk i denne proces. Ikke nogen væsentlig besparelse, og da tænd/sluk-kontakten og brandsikringen bliver dyrere, da den skal være konstrueret til jævnstrøm, kan jeg ikke se, hvor besparelsen ligger!!!

Ind til videre lyder det som en and!!! Junkforskning?

mvh Henning Sørensen (Der MEGET gerne lader sig belære)

 • 0
 • 0

I USA har man vedtaget fra elektricitetens "barndom", at det skulle være tre faser og 60 Hertz (Tesla og Westinghouse), som var det eneste der var anvendeligt. I dag kører man almindeligt lysnet på 115 volt og deres kraftspænding er på 230 volt og "superkraft" ligger på 400 volt. Man vil næppe nedlægge dette system, fordi bla. den elektriske stol kører på AC og den bliver der kraftigt brug for i fremtiden. Her er data på stolen : 2000 volt AC og op til 40 Ampere. (afhængig af antal nerver og svedproduktion under henretningen).

Save elektricity - be calm !

 • 0
 • 0

[...]den elektriske stol kører på AC og den bliver der kraftigt brug for i fremtiden.

Henrettelser i USA foregår med indsprøjtning, nu efter præcis samme procedure som hos dyrlægen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Man kan stadig få en "prøvetur" i staten Nebraska og i nogle andre stater er det en valgmulighed, fremfor giftsprøjten.

Man har hørt engang, at en sort amerikaner overlevede tre strømstød i stolen. Bagefter viste det sig, at han havde sprøjtet hele kroppen til med Grafit 33 (det man bruger til aquadag på billerør).

De er squ snu de amerikanere !

 • 0
 • 0

Besparelsen ved jævnstrøm ligger mindst 3 steder: 1. ingen tab i 50Hz trafo, den er sparet væk, heller ingen tab i diodebro, den er også væk. 2. DC-DC konvertere kan sagtens opnå virkningsgrader > 98%, langt bedre end 50Hz trafo + ensretterdioder. 3. jævnspændingen behøver ikke at være særlig stabil, DC-DC konvertere er ukritiske mht. input.

Dertil er elektrisk stød med jævnstrøm ikke nær så farligt som vekselstrøm.

Men der er selvfølgelig opså problemer. Lysbuer ved kortslutning betyder større brandfare.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

I U-både bruges gummimåtter, hvor der er fare for stød med jævnstrøm, fordi kroppen bliver mere skadet af dette (forbrændinger).

 • 0
 • 0

Man kunne jo fjerne problemet med lysbroer/brandfare ved at bruge intermitterende DC, i stedet for ren DC. Altså slukke for DC strømmen 50 x i sekundet i et kort øjeblik. (Eller en anden passende frekvens.). Dermed skal man selvfølgelig stadig bruge en diode, men i princippet man kan nøjes med een i stedet for de nuværende 4, og tabet halveres.

 • 0
 • 0
 1. ingen tab i 50Hz trafo, den er sparet væk, heller ingen tab i diodebro, den er også væk.

Ny krav til omformere bliver så skrappe, at gammelsags 50 hz trafoer ikke længer kan bruges, og tabet i en diodebro er minimalt. Som Peter skriver: Op til 98% virkningsgrad i gode DC-DC-convertere.

Jeg kan stadig ikke se det rationelle i, at vi skal have DC ind i huset.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten