Jævndøgnet styrer kalenderen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jævndøgnet styrer kalenderen

PLUS.

Jævndøgnet er det centrale element i vores kalender. Men hvor pave Gregor tog udgangspunkt i forårsjævndøgn, ville de franske republikanere tage udgangspunkt i efterårsjævndøgn.

På mandag er det jævndøgn, eller equinox, som direkte betyder, at dag og nat er lige lange. Det er de nu ikke helt alligevel. I København står solen op kl. 6:56 og går ned kl. 19:07. Først 26. september er dagen kortere end natten. Forklaringen skal findes i, at Solens stråler afbøjes i atmosfæren.

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

Når det er jævndøgn 23. september i år, er det, fordi det er på denne dag, Solen på et tidspunkt belyser Jordens nordlige og sydlige halvkugler på ens vis. Jævndøgn er således ikke en dag, men et tidspunkt, som i år falder kl. 9:50 dansk sommertid mandag 23. september. Når det nu er en astronomisk begivenhed, kan man fundere lidt over, om der også er jævndøgn på vores naboplaneter. Årstidern...