Iværksættersucces: Algoritme beregner optimal pris på fremstilling af komponenter

Illustration: Xometry

38 millioner dollars – knap 250 millioner danske kroner.

Så meget investorkapital har den amerikanske iværksættervirksomhed Xometry rejst, siden virksomheden i 2013 lancerede en online softwareplatform, der gør det nemmere for ingeniører og designere at få et tilbud på fremstillingen af eksempelvis reservedele og maskinkomponenter.

Senest har en kreds af investorer bestående af blandt andre investeringsselskaberne BMW i Ventures og GE Ventures i slutningen af juni skudt 15 millioner dollars – 98 millioner danske kroner – i Xometry, der for nylig rundede kunde nummer 5.000.

Men hvad er det lige, der får så toneangivende aktører til at kaste penge efter en virksomhed fra Maryland, USA, hvis forretningsmodel ved første øjekast ligner en mere industriel forankret version af 3D Hubs?

Så mange muligheder

Jo, Xometrys forretningsmodel adresserer grundlæggende en af det moderne menneskes største udfordringer: Mængden af valgmuligheder.

Sidder man som udviklings- eller designingeniør, har man – takket være fremkomsten af stadigt bedre og mere avancerede materialer samt 3D-printets geometriske friheder – mulighed for at få sit mekaniske emne fremstillet af et væld af materialer på en række forskellige bearbejdningsplatforme. Både via traditionel CNC-bearbejdning og 3D-print.

Men processen med at indhente tilbud kan være tidskrævende og besværlig, især hvis man har at gøre med et kompliceret emne, der kræver flere forskellige bearbejdningsprocesser undervejs.

Algoritmer analyserer på geometrier og egenskaber

Det er her, at Xometrys software kommer ind i billedet: Ingeniøren kan uploade sin CAD-fil til hjemmesiden, hvorefter Xometrys algoritmer med det samme analyserer på design, geometri og egenskaber og derudfra kommer med forslag til den optimale fremstillingsmetode, herunder pris.

Herefter kan ingeniøren selv lege videre med de forskellige parametre – for eksempel om emnet skal 3D-printes, støbes eller CNC-bearbejdes, eller om det skal printes i SLS eller FDM. En instruktionsvideo kan ses på Xometrys hjemmeside.

Altså langt hen ad vejen en platform, der ligner 3D Hubs’, hvor Xometry i bund og grund bare bringer køber og sælger sammen via software – ligesom Airbnb eller Über, for den sags skyld.

Forskellen er bare, at hvor 3D Hubs’ netværk består af 3D-print-leverandører, samarbejder Xometry også med traditionelle maskinfabrikker, så man ikke er begrænset til 3D-print.

Xometry påpeger selv, at forretningsmodellen også er med til at gøre det muligt for lokale maskinfabrikker at levere til kunder i hele landet frem for bare i deres eget nærområde og derigennem bedre udnytte deres maskinkapacitet.

Anvendes af General Electric

Ifølge Xometry selv har man pt. et leverandørnetværk på 500 virksomheder, men det antal skal nu udvides, lyder det fra grundlægger Randy Altschuler.

Xometry-platformen bruges allerede på tværs af flere divisioner i General Electric-koncernen til netop lettere at source priser og leverancer på specialfremstillede emner.

Xometry har pt. i omegnen af 90 medarbejdere, men regner med at mande op på antal medarbejdere, lyder det fra virksomheden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvori består succesen? Tjener de penge (overskud) eller har de bare lokket nogle til investere mill. i projektet.

I dag er der ingen vanskeligheder i at få alle mulige virksomheder til at give tilbud på hvad som helst indefor deres forretningsområde. Det er hverken tidskrævende eller besværligt, hvis du ved hvad du vil købe.

Det er i dag ikke noget problem for en virksomhed at levere til kunder i hele landet/EU. Piece of cake.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten