Trodser chipkrise og event-ørken: Iværksættere gør PA-højttaleren trådløs

Villads Sørensen (tv.) har udviklet den trådløse PA-højttaler Sowa sammen med studiekammeraten Andreas Ranch og den erfarne pladeselskabsmand Mads Vraa. Illustration: Sowa

Gaffatape, metervis af kabler og tunge grimme ­firkantede højttalere. Sådan er setup­pet typisk når der skal lyd til brylluppet, til udendørsservering på cafeen eller til konferencen.

For mens højttalere til hjemmet og strandturen er blevet trådløse med runde former og flot design, så ligner de store PA-højttalere mest en drøm for mænd med hang til tunge, firkantede gulvhøjttalere.

Læs også: »Som helhed var innovationsmiljøernes indsats ikke så ringe endda«

Det fungerer godt, hvis du er professionel lydtekniker, men knap så godt, hvis du er en ung tjener, der hver dag skal flytte en tung højttaler ud foran en cafe, eller hvis du midlertidigt skal sætte en lille scene op i virksomheden eller på torvet.

»Der er sket en enorm udvikling mod trådløse aktive højttalere med fokus på design og æstetik. Den udvikling er bare ikke fulgt med det professionelle segment, som stadig er præget af store strømslugende højttalere der kræver strøm- og lydkabler der trækkes via en stor mixer med 16 udgange og 200 drejeknapper,« siger Villads Sørensen.

Han har sammen med studiekammeraten Andreas Ranch og den erfarne pladeselskabsmand Mads Vraa stiftet den danske højttalerproducent Sowa, der har udviklet en trådløs PA-højttaler.

Læs også: Støjklager fra koncerter bekæmpes med udendørs højttalere

DTU-speciale er blevet salgsklar

Ved siden af sit ingeniørstudie på DTU var Andreas Ranch ­lydtekniker på spillestedet Vega og for store bands som Folkeklubben og Bigstok Røgsystem. Her opstod ideen til en trådløs og let betjent PA-højttaler, som hverken kræver store overarme eller en uddannelse som lydtekniker.

PA står for Public Adress og henviser til højttalere, som skal høres af mange mennesker på samme tid, oftest til tale. Ret hurtigt lagde de tre stiftere sig fast på et koncept med forholdsvist små højttalere, som kan dække et stort område ved at forbinde flere højttalere trådløst i en samlet netværksløsning.

»Første skridt var at klippe ka­blerne til både strøm og lyd. Vi startede med at undersøge, ­hvilke trådløse løsninger der var på markedet, men vi fandt ikke rigtigt noget, der kunne sikre os lang rækkevidde, muligheden for at forbinde mange højttalere og professionel lyd med lav latenstid,« siger Villads Søren­sen, der i dag er adm. direktør i Sowa.

Turen bragte dem blandt andet fordi Blueetooth, 700 MHz-radio, DECT som kendes fra trådløse fast­nettelefoner og WISA, som B&O bruger. Men ingen kunne levere den kombination af rækkevidde, latens og antal forbundne højttalere.

Sowa er endte med at benytte en helt ny radiomodulationsform i 2,4 GHz, som sørger for at forbinde Sowa højttalerne i et lukket netværk. Desuden har Sowa udviklet sin egen protokol til at sende lyden ved lav latens. Det giver en stabil audiotransmission med markant længere rækkevidde end man kender fra traditionel 2,4 GHz transmissioner såsom wifi og Bluetooth.

Det kan virke som lidt af et sats at benytte 2,4 Ghz-frekvensbåndet, som er kendt som støjende, overrendt og fuld af forstyrrelser fra wifi, mikrobølger og meget andet.

»2,4 GHz har en god rækkevidde – op til flere hundrede meter – og vi må gøre, hvad vi vil, men det må de andre også. Så vi har arbejdet meget med at begrænse forstyrrelser og tabte datapakker,« fortæller Villads Sørensen.

Læs også: Algoritmer hæver stemmen i auditoriet

Når man bruger en PA-højttaler til direkte tale, f.eks. en bryllupstale eller et konferenceoplæg, så er det afgørende, at latenstiden er i bund, og derfor skal antallet af tabte datapakker begrænses.

»Vi har bygget to radioer i hver højttaler, så vi har redundans. Så det kan ikke høres, hvis der tabes en pakke undervejs,« siger han.

I hver højttaler sidder der fire antenner i hver sit hjørne. Hvis en højttaler modtager lyden, opfanger den, hvilken antenne der modtager kraftigst signal, og skruer så ned for de andre retninger og reducerer dermed risikoen for forstyrrelser.

*Hvorfor har I ikke valgt en mere etableret og standardiseret løsning? *

»Vi vil gerne undgå at være afhængige af andres netværk, f.eks. wifi eller mobilnetværk, hvor der let kan opstå flaskehalse i netværket. Med vores egen løsning tænder du bare højttalerne, og så forbinder de automatisk med hinanden i deres eget netværk,« siger Villads Sørensen.

Læs også: Her er en formlen til den bedste lydoplevelse: 1,15 < l/b < 1,45 og b/h > 1,1

Nervepirrende første produktion

Mens Sowa holder til i et iværksæt­termiljø på Nørrebro med den mobile højttalerproducent Soundboks som nabo, produceres ­højttalerne hos en EMS-underleverandør i Litauen. Alt sammen midt i en krisetid, hvor corona har forstyrret de globale forsyningskæder og skabt en massiv mangel på komponenter, især mikrochips.

Lanceringen er blevet udskudt fordi de fleste potentielle kunder i event- og restaurationsbranchen var sat på meget nedsat blus på grund af corona. I takt med genåb­ninger verden over, er Sowa også klar til at sende de første 200 højttalere på markedet. Men det har alligevel været en nervepirrende produktionsproces.

»Det har været en hård kamp at få produktionen af højttalerne i hus. Vores højttalerenheder sad i kø i Suez-kanalen, da et skib satte sig på tværs tilbage i marts, og komponentkrisen er lige nu et et kæmpe problem for startups som os, for vi har ikke råd til at købe ind til flere produktioner,« siger Villads Sørensen.

Læs også: Sådan kom 'Ever Given' fri fra Suez-kanalens bred

Det er langtfra første gang, at en dansk iværksættervirksomhed forsøger at få succes med højttalere, og det er langtfra altid, det lykkes. Sidste år gik danske Libratone eksempelvis konkurs. Siden da er markedet ikke blevet lettere at navigere i.

»Det er en skør tid at kaste sig ud i at bygge event-gear i en pandemi, som har udløst den største komponentkrise i årtier. På ingeniørsiden er vi unge, og det er vores første egentlige produktion. Faktisk er det vores første fuldtidsjob efter DTU, så vi er stadig grønne,« siger Villads Sørensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fint at folk gerne vil have lidt god musik og fælles oplevelser.

Men lige da samfundet begyndte at lukke lidt op fra COVID19, poppede udendørsfesterne op på stribe, det blev de ved med og støjklagerne væltede ind. Jeg savner allerede nedlukningstiden. Festeventfolket vil have mere og mere af samme slags.

Er der ikke snarere brug for effektivt udstyr, der kan begrænse fest og event-larm?

  • 7
  • 12

Det er dejligt at se, at nyudvikling på kommunikation kan blive til nye innovative produkter som Sowa. At der kan kobles flere trådløse enheder på samme master er godt, og er formodentlig også et godt salgsargument i praksis. Og så er den flot - pænt design, godt og logisk betjeningspanel, som ser ud til at give en god intuitiv fornemmelse af hvordan enhederne betjenes.

At det bliver hårdt at slå sig fast på det marked er der dog næppe tvivl om. Markedet for batteridrevne PA højttalere er nærmest eksploderet de seneste år, og listen af producenter er lang: ANT, Behringer, Bose, Denon, Fun Generation, HK Audio, JBL, dB Technologies, the box, Ulitmate Ears - for blot at nævne nogen.

Listen af funktioner på disse højttalere er også lang, og jeg kan godt få øje på nogne oplagte som en Sowa version 2 nok bør udstyres med f.eks.:

  • Indbygget strømforsyning (power bricks til disse produkter er ikke godt til andet end at holde vægten lidt nede)
  • Udskiftelig batteripakke (gerne med hot-swop)
  • USB stik og SD kortlæser som lydkilde input
  • Indbygget trådløs mikrofon (modtager)
  • Signalprocessing til f.eks. ekko (så kan karaoke sangerne også være med), samt f.eks. Tempo (så afspilningshastigheden kan sættes op eller ned uden at ændre pitch), og en ordentlig equalizer.

Den trådløse opkobling mellem Sowa enhederne er genial, men da man i forvejen har bluetooth i enhederne er der måske ikke brug for det i alle tilfælde. Bose har f.eks. sin egen Bluetooth løsning som kan forbinde flere højttalere til samme lydkilde - det samme har Ultimate Ears. Det virker dog kun med producenternes egne højttalere.

Samsung (fra Galaxy S8 og fremefter) kan koble direkte til to Bluetooth lydenheder (det kaldes Dual Audio), og det skulle virke med de fleste bluetooth enheder (både højttalere og headphones). Det samme har Apple hvor det kaldes HomePod Stereo Pair, og virker fra iOS11.4 og opefter. Desuden findes der 3. parts apps til både Android og iOS som kan koble flere bluetooth enheder op til samme lydkilde.

Så der bliver kamp om kunderne.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten