Iværksættere gør din skraldespand intelligent

Udgifterne til tømning af tomme skraldespande kan snart være en saga blot. Sjællandske ingeniører har nemlig hjulpet de to iværksættere Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsen i mål med udviklingen af en sensor, der kan holde øje med, hvornår din skraldespand er fuld og herefter selv bestille tømning over nettet.

»Jeg sad som konsulent og kiggede på det hav af regninger, der tikkede ind for tømning af halv tomme containere og tænkte, det her må kunne gøres anderledes,« fortæller Lars Kruse Ravnsbeck.

Martin Stentoft Jacobsen (til højre) og Lars Kruse Ravnsbeck vil tomme tømninger til livs Illustration: Søren Holm/Chili

Det blev startskuddet på Wastecontrol og udviklingen af den sensor og router, der udgør kernen i iværksætter-parrets intelligente skraldespand.

Wifi, GSM og ultralyd

Eksempel på sensor fra Wastecontrol monteret i låget af en affaldscontainer Illustration: NASA

Sensoren, der monteres i låget af den skraldespand, den skal holde øje med, måler ved hjælp af ultralyd, hvornår spanden skal tømmes. Når spanden er fuld, sender sensoren et signal til en avanceret router, som via WIFi eller GSM overfører data til en cloud-baseret database.

Herfra får eksempelvis vognmanden eller renovationsselskabet en mail med besked om, hvilke skraldespande, der trænger til en tømning.

Hver enkelt router kan opsamle og videresende data fra op til 200 skraldespande.

Godt for økonomi og miljø

Både Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsen har flere års erfaring som ledere i affaldsbranchen. De seneste fem år har de sammen drevet konsulentvirksomhed inden for effektivisering og omkostningsreducering af affaldshåndtering.

»Der er enorme summer for virksomheder og kommuner at spare,« fastslår Lars Kruse Ravnsbeck.

Som konsulenter har Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsens oplevet, at virksomheder har kunnet spare helt op mod 90 procent af deres udgifter til affaldshåndtering blot ved at tænke sig om og indføre smartere rutiner.

Lars Kruse Ravnsbeck mener, at der ligger et kæmpe potentiale i effektivisering inden for affaldshåndtering og vurderer, at Wastecontrols sensor-løsning alene kan reducere udgifterne til tømning af affaldscontainere med 33 til 70 procent.

Og så er der en ekstra gevinst. For mens kommuner og borgere sparer penge på tømningen af deres affaldscontainere, skåner det samtidig miljøet. For færre tømninger betyder også færre kilometer i forurenende skraldebiler.

Teknikken er dansk

Det er danske elektronik- og it-ingeniører der har omdannet Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsens ideer til funktionelle boxe.

»Efter lidt opstartsvanskeligheder har vi nu fundet en håndfuld virkelige dygtige ingeniører, der forstår at omdanne vores ideer til teknik, der virker,« fortæller Martin Jacobsen.

Alt Wastecontrols hardware bliver således både udviklet og produceret på Sjælland. Men af hvem og hvor, vil de to iværksættere helst ikke ud med.

»Der er konkurrenter på markedet. Men ingen har udviklet en løsning, der er lige så let at implementere som vores,« siger Lars Kruse Ravnsbeck

Udover at sensorer fra Wastecontrol i dag testes på Københavns Rådhus og Vestre Voldgade brandstation som en del af Copenhagen Solution Lab, sidder de blandt andet i låget af containere hos et af landets største ejendomsselskaber.

»Vores idé er blevet taget rigtig godt imod hos både kommuner og virksomheder,« forklarer Martin Jacobsens.

Næste skridt er Europa og vægt

Fremtiden for Wastecontrol byder på udviklingen af en løsning, hvor hver container også vejes. På den måde bliver det muligt at difference prisen på tømning ud fra både vægt og volumen. Derved kan den enkelte kunde afregnes alt efter, hvilken type affald vedkommende generere.

»Når vægt og volumen bliver lagt sammen, kan du i langt bedre grad afregne den enkelte borger ud fra, hvor god han eller hun er, til at sortere sit affald ,« forklarer Lars Kruse Ravnsbeck

Om to uger drager de to iværksættere på messe i Tyskland for at lede efter samarbejdspartnere, der kan stå for distribution af Wastecontrol i Europa. Og til september går turen til England.