Iværksættere CNC-fræser helt hus

Mindre spild, hurtig produktion og relativt lave kvadratmeterpriser for et arkitekttegnet hus i gode materialer. Det er nogle af fordelene ved at bygge et hus med en CNC-fræser. Og det er præcis, hvad arkitekterne Frederik Agdrup og Nicholas Bjørndal fra tegnestuen Eentileen.dk har gjort.

»Vi er meget fascinerede af at prøve nye ting af. Vi synes, der er blevet for langt imellem arkitekter, der sidder og tegner et eller andet på en computer og så sender tegningerne videre til nogen, der bygger det op. Vi vil gerne være med til at bygge selv,« fortæller Frederik Agdrup.

Sammen med sin kompagnon har han, siden de blev færdige på Kunstakademiets Arkitektskole, haft et fritidsfirma, hvor de producerer mindre dele til byggeprojekter. På et tidspunkt gav en stor ordre mulighed for at købe en CNC-fræser, og da arkitekterne havde en ambition om at gå videre fra delkomponenter til hele huse, købte de maskinen, selv om de ikke havde en huskøber.

Læs også: Se hvordan man fræser et helt hus

3D-tegninger konverteret til skæreprofiler

For to år siden dukkede køberen så op, og Eentileen.dk begyndte for alvor at researche på, hvordan man kunne bygge med fræseren. Under researchen stødte de hurtigt på det engelske firma Facit UK.

»De er oprindelig komponentdesignere og har udviklet noget software, der kan omdanne 3D-tegninger fra et tegneprogram til 2D-skæreprofiler, som man kan føde ind i vores CNC-fræser.«

De danske arkitekter kontaktede briterne, og i dag er de på vej til at fusionere firmaerne, så Eentileen.dk bliver til Facit UK's danske datterselskab.

Fordelene ved det britiske system er nemlig åbenlyse:

Arkitekterne kan tegne et hus i deres Revit-programmer, hvor de i forvejen har lagt nogle af Facit UK's standardmoduler ind. Danskerne sender tegningerne til Facit UK, som omdanner dem til 2D-skæreprofiler og returnerer dem til Eentileen.dk. I Danmark bliver filerne læst ind i en CNC-fræser, som skærer krydsfinerpladerne ud og nummererer stykkerne, så de let kan samles til kasser.

Kasserne, der for de flestes vedkommende har en standardstørrelse på 60 x 240 x 30 cm, har huller, så der senere kan blæses isolering i. Kasserne er ikke større, end at to mænd kan håndtere dem, og derfor kan huset bygges helt uden kraner. Huset hviler på I-formede bjælker af kertotræ, der igen ligger på 4-8 meter lange skruepæle af stål. Den samme type kertobjælker bærer desuden tagkonstruktionen.

Tilpasset til skrappe danske krav

Byggesystemet krævede dog lidt tilpasning til det noget skrappere danske bygningsreglement, fortæller Frederik Agdrup.

»Kravene i Danmark til fugtbeskyttelse og tæthed er noget skrappere, så det krævede lidt tilpasning. Desuden har vi haft et dansk ingeniørfirma til at regne alle krydsfinersamlingerne i konstruktionen efter for at være sikre på, at de lever op til de danske krav.«

Udfordringen med fugt har haft arkitekternes særlige bevågenhed, fordi de gerne ville bruge træfiberisolering, fortæller Frederik Agdrup.

»I England har de brugt en dampspærre på ydersiden i deres første byggerier, men vi har valgt at bruge en diffusionsåben membran - en undertagsdug, der sørger for, at der kun er fugtvandring udad og ikke indad.«

For at sikre tætheden af konstruktionen har Eentileen.dk valgt at tape alle samlinger i kasserne. Hvor godt det holder, kan Frederik Agdrup dog endnu ikke sige, for det er ikke blevet blowerdoortestet endnu, men ifølge beregningerne skulle det snildt kunne overholde bygningsreglementets krav.

Åbent hus på torsdag
Det 125 m2 store sommerhus er nu klart udvendigt, og torsdag 10. november er der åbent hus. Ud over at få mere kontrol med byggeprocessen og skære fordyrende led som betonfundament og træelementleverandører væk var arkitekternes ambition at gøre huset så bæredygtigt som muligt.

Derfor er krydsfinerpladerne PEFC-certificerede fra bæredygtig skovdrift, ligesom huset er blevet beklædt med træ fra producenten Superwood, der gennemimprægnerer uden brug af organiske opløsningsmidler. Vinduerne er af typen russervinduer - altså vinduer med tolagsruder, hvor ventiler i ydersidens bund og indersidens top betyder, at luften bliver varmet op, når det siver ind i huset. Den eneste anden opvarmning er en brændeovn.

Kvadratmeterprisen i det første byggeri kan ifølge Frederik Agdrup ikke rigtig gøres op, fordi der har været så meget udvikling i det. Men kommende byggerier kan bygges for cirka 15.000 kr./m2 - og det er et godt tilbud, mener Frederik Agdrup.

»Huset er arkitekttegnet, og materialerne er de dyreste og bedste. Så jeg mener, at man får et highend-projekt til en billig pris. Det er en måde at få noget af den kvalitet, som vi godt kunne tænke os, ind i byggebranchen igen til en pris, der er til at betale.«

CNC-fræser ud på byggepladsen

Som næste trin i udviklingen af byggekonceptet vil Eentileen.dk flytte CNC-fræseren ud af deres værksted og ind i en container, så den kan komme med ud på byggepladsen.

»Så kan vi få leveret pladerne direkte til byggepladsen og spare fabrikken væk. Det vil gøre det endnu billigere,« begrunder Frederik Agdrup.

Den metode bruges allerede af deres engelske partnere, og det er den helt rigtige vej at gå, vurderer direktør Frands Ellersgaard fra Lind Larsen, der leverer produktionsløsninger, blandt andet CNC-fræsere, til træindustrien.

»Konceptet er genialt ud fra en produktionstankegang. Der er mange husproducenter, der bruger CNC-fræsere, men her bruger de stort set kun krydsfinerplader og sparer dermed en masse kompleksitet og minimerer det spild, der er ved at bygge ting sammen. Automatiseringen fra grundtanke til det færdige hus er også unik,« siger han.

Frands Ellersgaard kan dog se et potentielt problem ved at stille fræseren ud i det barske danske vejr.

»Containeren skal nivelleres, men det kan man selvfølgelig klare. Vigtigere er det dog, at den opvarmes til 12 grader, for ellers begynder maskinen at ruste og gå i stykker. Men det må man kunne finde en løsning på.«

Byggeprojektet er blevet til med støtte og samarbejde fra Statens Kunstfond, Forsknings- og innovationsstyrelsen, Superwood, UPM Plywood, Horn Vinduer, NKT Fasteners, Nordsjö, AB Clausen, Dansk Træfiberisolering, Derbigum og Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut følger desuden fugtudviklingen i huset det første års tid.

Dokumentation

Læs mere hos eentileen.dk
Se billeder fra flere husprojekter hos Facit UK

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ok, hvad koster et færdig hus på 150 m2. Det må gerne være et typehus

 • 0
 • 0

kommende byggerier kan bygges for cirka 15.000 kr./m2 står der i teksten.

Edit: sorry - havde ikke set at der var svaret :-(

 • 0
 • 0

Altså idéen er sikkert god nok. Da jeg læste overskriften troede jeg at nogen have CNC fræst et helt hus ud af en blok OSB. Se det ville jo være specielt, men nok ønsketænkning og nok også for kompliceret.

15.000 kr/m2 er altså ikke særligt billigt, når man skal ned på 5.000 - 10.000 for at få nogle lidt mere fornuftige huspriser. (Ved godt det nok efterhånden er urealistisk, med dagens materialepriser osv.).

Og så er det altså ikke nogen særlig god idé at flytte produktionen fra fabrikken til byggepladsen. Vi skal jo netop have så meget som muligt lavet på fabrikken. Arbejde på byggeplads er dyrt og skal reduceres mest muligt. Og elementer à 60x240x30 cm er altså nogle temmeligt små elementer, i forhold til færdigisolerede helvægselementer på 12-16 m's længde eller moduler på 12x3,5xetagehøjde (m) - bare et eksempel.

 • 0
 • 0

Vi skal jo netop have så meget som muligt lavet på fabrikken. Arbejde på byggeplads er dyrt og skal reduceres mest muligt

Men ... måske har folkene bag alligevel fat i noget rigtigt: Fabrikken kræver en koncentration af kapital, viden og arbejdskraft. Kapital bliver meget dyrere og sværere at få fat i fordi bankerne vil sluge det hele for at overleve de næste 10 år, viden gider vi jo ikke at betale for her i landet og koncentreret arbejdskraft / produktion er et alt for fristende mål for beskatning - jvnf Betalingsringen!

Hvis man producerer på byggepladsen minimerer man sit kapitalbehov, man behøver kun arbejdskraft så længe byggeriet foregår. Man laver en lokaliseret - "cash-only" forretning. Som man kan flytte eller lukke når skoen trykker.

Kvadratmeterprisen bliver sandsynligvis lidt rigeligt høj fordi man dels lægger for meget hos leverandøren af krydsfinerpladerne, dels fordi huse bare ER meget dyre i Danmark i forhold til gennemsnitslønnen; De er jo "En Investering".

Når det bliver et problem, kan man eventuelt produktudvikle videre så man kan føde en stak råtømmer til robotten og få elementer ud af det. Men så møder man Finsk konkurrence - Finnerne sælger allerede huse i form af fabriksproducerede samlesæt.

 • 0
 • 0

Til arkitekterne Frederik Agdrup og Nicholas Bjørndal fra tegnestuen Eentileen.dk.

På denne side finder i et amerikansk koncept, der har kørt i mange år, hvor man kan designe sit hus helt ned i detaljer og autogenerere sine konstruktionstegninger og udbudsmaterialer til byggemarkeder.

http://www.broderbund.com/p-237-home-lands...

Jeg foreslog det i sin tid til By&Boligministeriet som et middel mod det ekstreme byggesjusk i Danmark og som et middel til at sænke de voldsomme byggepriser samt til at øge effektiviteten i byggeriet.

Mit koncept var at man aftalte med Broderbund, at man fik lov til at versionere til de danske byggestandarder.

Hvis i gerne vil pakke rationelt, så er der et dygtigt dansk firma, der har stor erfaring og selv er startet af dygtige iværksættere. Thomas Randrup, der har startet firmaet og skabt ideerne er meget ligetil at tale med. Jeg tror at de vil kunne hjælpe jer til at pakke modulerne mere rationelt og også hjælpe jer med at opskære mere rationelt samt sikre at håndværkere får mere struktureret byggeanvisninger, der let kan sprog versioneres.

http://3dfacto.com/

Nogle andre fageksperter i med fordel kunne tale med er tilskærerer fra tekstilindustrien og eller sejllofter. De har udviklet software der optimerer opskæring.

Jeg syntes som de øvrige bloggere, at i skal komme ud af designer/arkitekt klokken og gå direkte efter guldet som ligger ved en kvadratmeter pris på under 5.000 DKK.

Ingen burde rammes i nakken med en ekstraregning på 10.000 kroner pr. kvadratmeter, fordi et hus er tegnet af en arkitekt.

Min virksomhedsmedejer bygger i øjeblikket sit eget hus tegnet af ham selv på en grund i Farum, hvor der absolut ikke spares på materialerne. Han rammer ca. 7.500 DKK pr. kvadratmeter, og vi taler altså absolut high end i alle konstruktioner, materialer, hvidevarer, armaturer samt adskillige vådrum. Huset er iøvrigt nul energi til en familie med 6 børn.

Jeg har tidligere selv været i bestyrelsen for en børnehave, hvor vi byggede et finsk fuldtømmer hus meget billigt og til stor glæde for alle som siden har brugt børnehaven.

Til Frithiof vil jeg dog sige at sådan et hus har sin helt egen atmosfære og stil, der absolut ikke matcher alle menneskers boligdrømme. Jeg tror at konkurrencen på boligmarkedet ikke ensidigt går på pris, kvalitet, økologi men i høj grad også på indretning, design, stil, fleksibilitet etc.

 • 0
 • 0

Re: "Min virksomhedsmedejer bygger i øjeblikket sit eget hus tegnet af ham selv på en grund i Farum, hvor der absolut ikke spares på materialerne. Han rammer ca. 7.500 DKK pr. kvadratmeter, og vi taler altså absolut high end i alle konstruktioner, materialer, hvidevarer, armaturer samt adskillige vådrum. Huset er iøvrigt nul energi til en familie med 6 børn".

Mon ikke der er vidt forskellige forudsætninger for og elementer i de kvadratmeterpriser der diskuteres?

7,5 kDKK pr. "high end" kvadratmeter - hvis der er dokumentation for det, så er det afgjort interessant.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke om de stadig er "flyvende", men Biocore's halmplader var jo ideelt at supplere stakken af x-finer med -> www.biocore.dk

Biocore var enormt interessant - jeg har et par stykker stående herhjemme. Men det er dødt tror jeg - det isolerer heller ikke godt nok efter dagens standard. Det gør træfiberisolering eller træfiber plader (Steico, Inthermo) desværre heller ikke.

 • 0
 • 0

Hvis man vil være lidt alternativ, så kan man få sig et meget billigt hus. Sæt nu man var arbejdsløs i et år, var blevet opsagt med 6 måneders løn, og sparegrisen sultede. Du kan bygge et helt us helt ned til de magiske 500,-/m2 "godt nok 1995 priser" men alligevel.

http://www.dr.dk/DR2/Friland/Levende+Huse/ her er et link til ret god læsning hvis man er alternativ, og kan lide det selvfølelig.

Langhuset i Sønder Felding som er bygget af Steen Møller blev opført til 500,- per m2. Alle matrialerne er økologiske, og anskaffet i egen skov ogmarker.

Ontopic, så syntes jeg at 15000 stadig er mange penge, og jeg tror jeg havde valgt at bruge glasuld istedet, for så behøvede man ikke at isolere bagefter, og den falder ikke sammen, hvorved der vil være en mindre isoleringsgrad.

 • 0
 • 0

Man kunne bruge træfiber isolering i isolerings plader i stedet for - på normal vis. Indblæsning har dog også sin beretigelse og udført korrekt, burde det ikke falde sammen.

 • 0
 • 0

Jeg er ikke ekspert men,

 • etablering af fjernvarme, tv, vand afløb osv. må koste det samme
 • fundament må koste det samme
 • anlæg af have, indkørsel, køb af grund(det er nok den store) osv. må koste det samme
 • sanitet, køkken, fliser og opsætning/nedlægning af disse må koste det samme
 • de materialer man vælger må koste de samme

Tilbage er opførelsen af husets "yderskal". Hvis man vil vil opføre 10 ens huse må det da være helt klart billigere at lave elementer indendørs og samle dem på byggepladsen (IKEA - jeg er ikke just tilhænger)

Hvis man ønsker et individuelt hus er CNC teknologien genial. Man designer sit hus på sin PC der kva. sin "indbyggede" viden kan afvise/godkende konstruktioner og evt. give forslag til ændringer.

"Lav det vindue 5,5 cm bredere - så er det standard" "Flyt skillevægen 2 cm. Så passer det med standardmoduler" osv.

Om det er økologisk/miljømæssigt, jaaaa - individuelle løsninger koster i tid og penge - og tror jeg også miljømæssigt.

Ergo - ideen er (fantastiksk) god men at sælge den som et scoop for miljøet - !!!

 • 0
 • 0
 • er ikke noget problem at lave indendørs på fabrik. I hvert fald hvis fabrikken er fleksibel. Men ja - i projektering er det billigere at lave 10 kopier og ude i fabrikken er det selvfølgelig også en fordel, for når folkene har lavet ét hus, så har de løst de problemer der er opstået undervejs - så de næste 9 huse er lettere og hurtigere at producere. 10 kopi huse behøver ikke at være kedelige. Man kan jo uden større meromkostninger lave individuelt facadevalg / farvevalg og indivuelt valg af farver og beklædningstyper indvendigt.
 • 0
 • 0

Måske kunne laserskæring af plademodulerne gøre processen billigere. En laserskærer på ca. 1.5 - 2 kW burde være det optimale til dette arbejde. Skæregassen kan være trykluft eller N2. Det kræver dog at x-finer pladerne er limet med et minimum af luftlommer. Da det er til "egenproduktion" kunne en brugt maskine være en god ide. Det ville gøre totalinvesteringen væsentligt billigere end med en ny skæremaskine. Mvh. Jan

 • 0
 • 0

Prisen er da en interessant parameter når man vælger bil eller hus, men ikke den eneste. I så fald ville vi alle køre rundt i markedets billigste bil. Byggemetoden har gjort det muligt at gøre dette spændende arkitekttegnede hus tilgængeligt for flere mennesker. Peter

 • 0
 • 0

Byg en 3D printer der kan bygge hele huse på een gang direkte på byggegrunden, lav husene af noget kompositmateriale i stil med hvodan termittene bygger, det er jo lavet af meget små partikler der sprøjtes ud så intet vil gå til spilde. printeren kan laves så den hæver sig selv og derfor ikke behøver være ret høj.

 • 0
 • 0

"Lav det vindue 5,5 cm bredere - så er det standard"

Mig bekendt produceres vinduer ikke længere efter standardmål. De bliver i stedet produceret efter kundens ønskede mål fra ordre til ordre. De skærer blot træ-, alu eller plastikprofiler til i de rette længder før de samler dem og selve thermoruderne laver de også efter kundens ønskede mål.

 • 0
 • 0

[quote]"Lav det vindue 5,5 cm bredere - så er det standard"

Mig bekendt produceres vinduer ikke længere efter standardmål. De bliver i stedet produceret efter kundens ønskede mål fra ordre til ordre. De skærer blot træ-, alu eller plastikprofiler til i de rette længder før de samler dem og selve thermoruderne laver de også efter kundens ønskede mål.[/quote]

Både og. Der er stadig noget der hedder standardmål, såsom 790 mm, 890 mm, 1090 mm o.lign. 1 M er 990 mm.

 • 0
 • 0

Kasserne, der for de flestes vedkommende har en standardstørrelse på 60 x 240 x 30 cm, har huller, så der senere kan blæses isolering i.

Hvordan trækker man rør til ventilationanlæg, el, vvs, centralstøvsuger osv. i gulv-, loft-. og vægkasserne?

 • 0
 • 0

[quote]Kasserne, der for de flestes vedkommende har en standardstørrelse på 60 x 240 x 30 cm, har huller, så der senere kan blæses isolering i.

Hvordan trækker man rør til ventilationanlæg, el, vvs, centralstøvsuger osv. i gulv-, loft-. og vægkasserne?[/quote]

Det gør man ikke (vil jeg tro). Man laver en indvendig installationsvæg som man altid (bør) gøre.

 • 0
 • 0

Jeg er ikke ekspert men,

 • etablering af fjernvarme

Ikke nødvendigt, da der ikke er tilslutningspligt for 0-energihuse

, tv, vand afløb osv. må koste det samme

Sikkert

 • fundament må koste det samme

Læser du ikke teksten? Huset står på skruepæle, der ikke kræver hærdetid eller skal have fugt væk..

 • anlæg af have,

Der er meget mindre havearbejde fordi grunden ikke er kørt helt sammen af store maskiner

indkørsel, køb af grund(det er nok den store) osv. må koste det samme - sanitet, køkken, fliser og opsætning/nedlægning af disse må koste det samme - de materialer man vælger må koste de samme

Tilbage er opførelsen af husets "yderskal". Hvis man vil vil opføre 10 ens huse må det da være helt klart billigere at lave elementer indendørs og samle dem på byggepladsen (IKEA - jeg er ikke just tilhænger)

Hvis man ønsker et individuelt hus er CNC teknologien genial. Man designer sit hus på sin PC der kva. sin "indbyggede" viden kan afvise/godkende konstruktioner og evt. give forslag til ændringer.

"Lav det vindue 5,5 cm bredere - så er det standard" "Flyt skillevægen 2 cm. Så passer det med standardmoduler" osv.

Om det er økologisk/miljømæssigt, jaaaa - individuelle løsninger koster i tid og penge - og tror jeg også miljømæssigt.

Ergo - ideen er (fantastiksk) god men at sælge den som et scoop for miljøet - !!!

resten er jeg enig i .... ;-)

de bedste hilsner Peter Kamp

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten