Iværksætter: »Trykte plastsolceller vil forandre verden«
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Iværksætter: »Trykte plastsolceller vil forandre verden«

InfinityPV står selv for alle led i fremstillingen af plastsolceller fra produktion af blækket til den tynde plastfolie over trykning til forsegling af de færdige solceller. Til venstre står Frederik Krebs foran firmaets foliehåndteringsmaskine. Illustration: Lene Wessel

Den korte historie om iværksætter­virksomheden infinityPV er på mange måder lang. Lang, fordi firmaets produkt har været undervejs i 18 år, og lang, fordi firmaet producerer og sælger plastsolceller, der ligesom papirruller kan trykkes i endeløse baner og klippes præcis i den længde, man skal bruge.

Det helt særlige ved infinityPV’s plastsolceller i forhold til andre er en speciel teknologi, som serieforbinder solcellerne allerede i trykningen. Teknologien udviklede adm. direktør Frederik Krebs sammen med sin forskergruppe, da han var professor på Institut for Energikonvertering og -lagring på DTU/Risø.

Patentet blev indleveret i 2012, men i november 2014 ønskede DTU ikke længere at beholde det. Frederik Krebs fik patentet tilbage og valgte på opfordring fra DTU at etablere et firma, som kunne stå som ejer af patentet. Dermed var infinityPV en realitet.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Frederik Krebs tilbød alle, der havde været med til at drive forskningen frem, medejerskab af det nye firma. 32 sagde ja og betalte 2.500 kroner for 1/32 medejerskab.

»Jeg har set folk blive uvenner om, hvor mange procent af et patent, de havde ret til. Det er omsonst, og derfor gav jeg patentet til det nye selskab. Jeg vil hellere dele det med andre og se, at det bliver en succes, end beholde det for mig selv.«

Det er 18 år siden, at Frederik Krebs så konturerne af potentialet i plastsolceller. Lige siden har alle hans forskningsprojekter i en eller anden forstand afsøgt muligheder og testet hypoteser på feltet. Den kurs ville han fastholde, og det er årsagen til, at han 1. januar i år tog det overraskende skridt at forlade sit professorat på DTU til fordel for en tilværelse uden garanti for fast månedsløn:

Illustration: MI Grafik

»Jeg følger min drøm, fordi jeg tror, teknologien kan transformere verden. Når jeg en dag ligger på mit dødsleje, ville jeg nok fortryde, hvis jeg ikke ofrede min ellers så fine position. Det vejer tungere for mig at se det her til ende.«

En kilometer solceller om dagen

Frem til april 2016 var infinityPV ikke meget mere end papirer i et ringbind, men da de lejede sig ind i et nyt startup-miljø i Jyllinge, kom der skub i firmaet. I dag rummer lokalerne en komplet plastsolcellefabrik, som har kapacitet til dagligt at producere en kilometer solceller i 30 cm brede baner.

Så meget er de endnu ikke i nærheden af at afsætte, men netop muligheden for på ganske lidt plads at producere i stor målestok er en af årsagerne til, at Frederik Krebs har store forhåbninger til teknologien:

»Jeg tror slet ikke, vi kan fatte, hvor helt forskrækkeligt stort, det kan blive i fremtiden. Vi kan ‘energize’ alle overflader. Silicium-solceller er begrænset til tagflader, men vores fleksible plastsolceller kan rulles ud på alle overflader. Det kan nå vidt omkring, fordi det kan klæbes op overalt.«

Hertil kommer, at det er nemt og billigt at transportere de ultratynde solceller, fordi de er rullet sammen.

På plussiden tæller også, at produktion af plastsolceller hverken kræver meget energi eller materiale, og at det kan gøres i lyntempo, fordi solcellerne smøres på store plastfolieruller på nogenlunde samme måde, som når man trykker papiraviser.

Sammenlignet med konventionelle solceller er både produktion og produkt særdeles bæredygtigt, understreger han:

»Det miljømæssige fodaftryk i fabrikken er lille. Det kræver ingen rene rum eller giftige gasser at lave det, og det er vigtige fordele, hvis du vil skalere produktionen op i ekstrem skala.«

Den mobile solcelleoplader HeLi-on, som også er i infinityPV’s sortiment. Den kan rulles sammen og puttes i lommen og blev finansieret gennem Kickstarter. Illustration: Lene Wessel

Han er helt med på, at silicium­solceller har en højere ydelse og en længere levetid end plastsolceller. Til gengæld kan udtjente plastsolceller brændes uden forurening. Sølv er det eneste stof, der skal genudvindes, og af det kan 99,9 procent genbruges.

»Man kan ikke ændre på giftigheden af et stof som f.eks. cadmium eller øge mængden af knappe ressourcer som tellur, som bruges i andre solcelletyper. Men som forsker kan jeg forbedre ydelsen mere og mere i de bæredygtige plastsolceller.«

I øjeblikket er der tre heltids- og tre deltidsansatte på lønningslisten inklusive Frederik Krebs selv. Hertil kommer, at mange af medejerne jævnligt kommer i deres fritid og hjælper til inden for hver deres felt, selvom de har lønarbejde andet steds.

Den indsats er helt afgørende for virksomhedens eksistens, for udvikling og produktion af plastsolceller er kompliceret og kræver mange forskellige kompetencer.

Umiddelbart lyder det som en svær opgave at stå i spidsen for en gruppe frie fugle, men sådan oplever Frederik Krebs det ikke.

»InfinityPV er ikke helt som andre virksomheder. Vi er mere en bevægelse, en gruppe, der forfølger en fælles drøm og har en tro på, at vi kan ændre noget gennem vores virke. Det er en meget stærk drivkraft.«

Investorer må vente

Modsat mange andre iværksættere er Frederik Krebs ikke på udkig efter investorer. Virksomheden skal udvikle sig stille og roligt med respekt for, at højteknologisk produktudvikling tager tid.

»Hvad enten jeg bruger 1 eller 100 millioner kroner, kan det ende det samme sted. Jeg har set mange skabe fantastisk teknologi, starte med egen virksomhed med investor­penge – og ende med at blive knust. Jeg vil gøre det stik modsatte, for det andet virkede ikke,« siger han og tilføjer med et smil:

»Fabrikkens størrelse er slet ikke en begrænsning nu, men når vi på et tidspunkt skal bruge 300 millioner kroner til at bygge en større fabrik, vil jeg gerne snakke med investorer. Til den tid er det også meget nemmere at beregne risikoen.«

Lige nu er den største udfordring for Frederik Krebs at få produktionen op i en størrelsesorden, hvor den bliver konkurrencedygtig:

»Vi har alt det, der skal understøtte produktionen. Nu skal vi stille og roligt hæve kapaciteten, så vi ikke er begrænset opad. Teknologien er på plads. Nu skal vi videre,« siger Frederik Krebs og tilføjer:

»Ind i mellem kan jeg da godt føle, at vi sidder i en lille jolle i stormvejr, hvor vi bliver kastet rundt af bølgegang, men vi må prøve på bedste beskub. Jeg tror fuldt og fast på, at den her teknologi kan ændre verden.«

Hvad regner man med at kunne nå op på af effektivitet med sådanne trykte plastsolceller?
For traditionelle solceller er der jo tale om, at man ved brug af hybrid solceller og brug af perovskite skulle kunne nå et godt stykke over 40% eller måske endda meget højere.

  • 2
  • 1