It's rockettime - følg opsendelsen af hollandsk stearin-raket

It's rockettime, fristes man til at udbryde. For det er den tid på året, hvor amatørraketterne flyver om ørene på os.

Og mens vi venter i spænding på danske Copenhagen Suborbitals, så vil de studenterende fra Dare i Holland gøre et forsøg på at nærme sig rummet. Det sker tirsdag aften klokken 21.00. Livestream af opsendelsen begynder allerede 14.45 og kan ses herunder.

Dare er ikke hvem som helst i rækken af amatørgruppe, men har gentagne gange vist, at de har evner og drivkraft til at udvikle alt fra væskeraketter til fastbrændstof og hybrider, ligesom de propper raketterne med alskens teknologi. I 2015 kunne man derfor se raketten Stratos II slå europarekorden og nå en højde på 21,5 kilometer og en hastighed på det dobbelte af lyden. Opsendelsen blev filmet af kameraer ombord på raketten.

Denne gang gælder det Stratos III. Raketten er en hybridraket, hvor oxidiseren er lattergas, der sendes gennem et rør støbt med brændstofblandingen stearin, sødemiddel (sorbitol) og aluminium. Netop lattergas og stearin har været brugt i raketterne fra danske Copenhagen Suborbitals (CS), og stearin var faktisk grundingrediensen i den første test af kæmperaketten HEAT 1X, hvor man dog havde problemer med, at stearinen brændte ujævnt.

Kulfiber om aluminium gør tank ultralet

Hybrid-motoren i Stratos III har en impuls på 380 kN og en maksimal trykkraft på 21 kN. Den gennemsnitlige trykkraft over 25 sekunder er 15 kN, hvilket er nok til at løfte en større bil og en del kraftigere end forløberen i Stratos II.

Læs også: Hollandsk amatørraket med stearin vil smadre europarekord om få dage

En ny letvægtstank til lattergassen skal også få raketten højere end nogensinde. Tanken kan indeholde 174 kilogram gas ved et tryk på 60 bar, og den vejer nu kun 40 kilogram i modsætning til tanken i Stratos II, der var dobbelt så tung. Den nye tank er fremstillet af tyndt aluminium beklædt med kulfiber.

Dare blev grundlagt i 2010, to år efter Copenhagen Suborbitals, og har har sendt alt fra CanSats til æg i luften. Deres første europarekord tog de helt tilbage i 2009 med totrins-raketten Stratos 1, der på KNO3-sorbitol fløj til 12,3 kilometer.

På grund af det lave lufttryk i 12 kilometers højde virkede pyroteknikken dog ikke, og faldskærmen blev aldrig udløst, så raketten bragede i jorden. Præcis samme problem oplevede de danske raketbyggere i CS, da de opsendte raketten Sapphire, hvor det viste sig, at skydebomuld ikke virkede i vaakum.

Læs også: ESA skrev til danske raketbyggere om eksplosiv-problem på Philae

Samme problem opdagede folkene bag rumsonden Philae i øvrigt, otte år efter at sonden var sendt i rummet.

Læs og se mere om Dare på projektets hjemmeside og youtube-kanal.

Emner : Raketter