Iters første plasma er udskudt til 2024
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Iters første plasma er udskudt til 2024

Første plasma i den internationale fusionsreaktor Iter kommer tidligst til finde sted i 2024, og det risikerer at blive endnu senere.

Det oplyser uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i en skrivelse til Folketingets Europaudvalg.

I et vakuumkammer og kontrolleret af et kraftigt magnetfelt dannet med superledende spoler skal kerner af deuterium og tritium fusionere til heliumkerner og frie neutroner under afgivelse af energi. Illustration: ITER Organization

Siden 2010 har den officielle plan for Iter været, at første plasma mellem deuteriumatomer skulle finde sted i 2020.

Det har dog længe været erkendt, at denne plan ikke holder. Den nuværende generaldirektør Osamu Motojima skal som sidste del af sine arbejdsopgaver udarbejde en ny samlet plan, som skal forelægges for Iter Council til juni af den nye generaldirektør Bernard Bigot.

Læs også: Slut med japansk ledelse: Franskmand styrer Iter gennem kritisk tid

Man har tidligere regnet med, at første plasma i henhold til denne plan ville finde sted i 2022/23.

På et møde i december i Fusion for Energy, som er EU’s del af Iter-projektet, blev der orienteret om, at planen for de europæiske leverancer til Iter betød, at første plasma tidligst vil blive i 2024. Det er dog ikke en oplysning, som er medtaget i det udsendte referat fra mødet.

»Første plasma risikerer at blive endnu senere, når først de nationale agenturers (de øvrige partnere i projektet, red.) indmeldinger er konsoliderede i den nye samlede tidsplan,« skriver Sofie Carsten Nielsen.

I USA har der det sidste års tid været en formodning om, at første plasma kunne blive udskudt til 2024 eller 2025, den danske minister ser dog ud til at være den første som officielt har meddelt denne mulighed.

Generaldirektør Osama Motojima sagde i juli 2014 til Nature, at hvis datoen for første plasma blev udskudt til 2025, som Sofie Carsten Nielsen nu antyder er realistisk, vil projektet ikke overleve.

Læs også: Dansk minister overraskede alle med helhjertet støtte til fusionsenergi

»Det ved jeg med sikkerhed,« sagde Motojima, som ved den lejlighed antydede, at første plasma ville finde sted i 2022/23.

Det interessante kommer først endnu senere

Forsøg med et rent deuteriumplasma skal vise, at anlægget fungerer. De interessante forsøg begynder dog først, når reaktoren får et deuterium-tritium-plasma.

Souschef Lars Christensen fra Styrelsen for Forskning og Innovation, der er dansk repræsentant i styrelsen for Fusion for Energy, oplyser til Ingeniøren, at der ikke på mødet i december blev givet nye oplysninger om, hvornår et deuterium-tritium plasma, der skal vise, om Iter kan genere en outputeffekt på 500 MW for en inputeffekt på 50 MW, vil finde sted.

Det har tidligere været forventet, at dette vil kunne ske omkring 2028. Det virker helt urealistisk, at denne dato vil være en del af den nye plan, hvis et rent deuterium-plasma først bliver opnået i 2024 eller senere. Der var været nævnt en periode fra ti år fra første plasma til et deuterium-tritium-plasma.

Når der ligger en ny plan for Iter til juni, lover uddannelsesministeren at fremsende nye oplysninger til Folketingets Europaudvalg.

Økonomien halter

EU besluttede i 2010, at budgetloftet på EU’s andel af Iter i perioden 2007-2020 skulle være 6,6 mia. euro (2008-priser). 80 pct. heraf dækkes af Euratom, mens Frankrig som værtsland for Iter bidrager med 20 pct.

Læs også: Solen over Provence får en konkurrent under jorden

Læs også: Europa-Parlamentet afviser flere penge til Iter

Fusion for Energy oplyste i december, at der var sket en fordyrelse på 428 mio. euro, som blev skyldes en stor industrikontrakt indgået i juni 2013.

EU-kommissionen har oplyst, at Iter som følge af situationen skal drøftes på ministerniveau enten i efteråret 2015 eller foråret 2016, når den nye plan kendes.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ender jo med at Wendelstein 7-X overhaler ITER, hvilket vil göre tysken endnu mere utålelig end den allerede er :).

I sin tid mente alle at de kröllede spoler i Wendelstein var helt galt og umulige at producere; I dag ser man ting som ITER's cryogenic-distribution system ... som man, per-design(!), ikke kan skille ad igen når det först er begravet inde under maskinen. Det er lidt af et sats, tänker man: En plasma disruption har det med at baldre ting.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten