Italienske entreprenører vinder milliardentreprise på fynsk supersygehus
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Italienske entreprenører vinder milliardentreprise på fynsk supersygehus

De italienske entreprenører CMP/Itinera skulle kun have 600 mio. kr for at bygge størstedelen af det nye universitetshospital i Odense. Den næstbilligste byder ville have 73 procent mere. Prisforskellen udløfte hævede øjenbryn, men hverken politikere eller byggeledelse mener, at der er tale om urealistisk underbud. Illustration: Nyt OUH / Region Syddanmark

Opgaven med at bygge den såkaldte vidensakse og behandlings- og sengeafsnit på det nye universitetshospital i Odense (Nyt OUH) er gået til et jointventure bestående af de to store italienske entreprenører CMP og Itinera.

Det fortæller Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Regionen udbyder det samlet set 6,9 mia. kr dyre byggeri i tre store totalentrepriser og en række mindre entrepriser. Entreprisen, der blev afgjort i dag, omfatter de 160.000 m2 store vidensakse og behandlings- og sengeafsnit. Det er omtrent to tredjedele af det nye hospital og projektets største enkeltentreprise med en samlet budgetramme på 2,8 mia. kr.

Byderne blev vurderet ud fra tre kriterier, der vægtede forskelligt.

  • Proces og metode: 45 procent
  • Bemanding og organisation 35 procent
  • Totalentreprenørudgift: 20 procent

Ifølge projektdirektør Peter Holm leverede CMP/Itinera den bedste beskrivelse af proces og metode. Desuden var de italienske entreprenører meget billigere end de to danske bydere, MT Højgaard og NCC/Bravida.

Prisforskel på 73 procent

Vidensaksen og behandlings- og sengeafsnittet på Nyt OUH udgør omtrent to tredjedele af det nye universitetshospital. Det er én af de største totalentrepriser i Danmark nogensinde. Illustration: Nyt OUH / Region Syddanmark

CMP/Itinera ville have 600 mio. kr. til at dække dækningsbidrag, styringsbidrag, honorar til egne rådgivere, byggepladsomkostninger og vejrligsomkostninger. Det efterlod et rådighedsbeløb - Region Syddanmarks betegnelse for håndværkerudgifterne - til at bygge for på 2,238 mia. kr. Den næstbilligste byder, ville ifølge Peter Holm have 1,036 mia. kr. til at dække sine omkostninger. Det er 73 procent mere end italienerne.

Forskellen fik regionens politikere til at rynke brynene, fortæller Karsten Uno Petersen (V), der er formand for regionens innovationsudvalg, som håndterer sygehusprojekterne.

»Vi har selvfølgelig talt om, der kunne være tale om et underbud. Men kvadratmeterprisen i deres bud passer meget godt til vores forventninger og er på niveau med, hvad man har set på andre danske projekter - eksempelvis DNU i Skejby. Så vi er mere kommet til den konklusion, at det er de andre firmaer, der er for dyre.«

Danske bud havde givet mindre hospital

Peter Holm fremhæver, at økonomien ikke var den primære årsag til at vælge CMP/Itinera - men hvis man havde valgt en af de andre bydere, ville regionen skulle have beskåret projektet.

»Lige meget hvilket firma, vi havde valgt, ville der være udfordringer. Italienerne leverede det samlet set bedste bud - både på kvaliteten og økonomien. Som det er åbenbart for enhver vil der imidlertid være kulturforskelle, som vi skal håndtere. Hvis vi havde valgt MT Højgaard eller NCC ville vi have haft fordelen af at tale samme sprog, men deres bud var så meget højere, at vi ville have været nødt til at begynde med at skære i sygehuset.«

Af de samme grunde som Karsten Uno Petersen ser han heller ikke noget usædvanligt ved prisforskellen.

»I Danmark har vi et rødglødende arbejdsmarked - især indenfor rådgivermarkedet. I dette udbud har vi udnyttet, at vi er en del af EU, så vi har kunnet tiltrække udenlandske bydere fra områder, hvor arbejdsmarkedet er knapt så rødglødende.«

Endelig pris klar om et år

Region Syddanmark regner med at indgå en foreløbig kontrakt med CMP/Itinera i januar 2018. Derefter skal parterne sammen optimere byggeprojektet frem mod sommerferien for at sikre at den økonomiske ramme holder. Derefter skal der underskrives en endelig kontrakt, hvor både pris og tid låses.

»I projektoptimeringsperioden gennemgår vi elementer som bygbarhed, installationer og overflader. Vi har identificeret nogle primære optimeringstiltag, som vi mener er tilstrækkelige til at sikre, at vi kan overholde rammerne. Viser det sig, at være utilstrækkeligt har vi en række sekundære tiltag, hvor man er nødt til at se på funktioner og arealer på sygehuset, men på nuværende tidspunkt er det ikke vores forventning, at det bliver nødvendigt,« siger Peter Holm.

Regionen forventer at byggeriet kan gå i gang i 2019.