Den nye bro over Storstrømmen kan blive omtrent 50 procent dyrere. Det italienske entreprenørkonsortium SBJV, der i 2018 vandt opgaven med et bud på 2,1 mia. kroner, har nemlig varslet en lang række krav, der samlet er i størrelsesorden med den oprindelige kontraktsum. Det skriver transportminister Trine Bramsen (S) i et svar til Folketingets Transportudvalg.
»Totalentreprenøren har gennem længere tid varslet krav, som dog hidtil ikke er blevet nærmere kvantificeret over for Vejdirektoratet. I januar 2022 har Vejdirektoratet så modtaget et meget stort samlet krav fra Totalentreprenøren. Dette skal ses i lyset af, at entreprenøren gennem en lang periode har tabt penge på gennemførelsen af byggeriet. Kravet består af en række delkrav, som sammenlagt er i samme økonomiske størrelsesorden som den oprindeligt aftalte kontraktsum. Dog er det således, at enkelte delkrav er overlappende. Kravene går både på tekniske forhold og forsinkelse med ønske om kompensation,« står der i svaret.
Fordoblet byggetid
Da kontrakten blev underskrevet, var det forventningen, at vejdelen af den kombinerede vej- og banebro kunne åbne i 2022 og banedelen i 2023. Det estimat er siden blevet forrykket, og i dag forventer Vejdirektoratet, at vejdelen kan åbne 'ultimo 2025,' og at 'de jernbanetekniske installationer tidligst kan påbegyndes på dette tidspunkt.' Tidligere har Vejdirektoratet vurderet, at det vil betyde, at banedelen i 'i bedste fald' kan åbne i 1. kvartal af 2027.
Fakta: Den nye Storstrømsbro
Kilde: Vejdirektoratet.
Vejdirektoratet: Entreprenør er hovedansvarlig
Årsagerne til forsinkelserne er dels covid-19-epidemien, som har gjort og stadig gør det svært at skaffe mandskab til det store byggeri. Men entreprenøren er ifølge Vejdirektoratet hovedansvarlig for forsinkelserne.
Læs også: Tidsplan skrottet: Storstrømsbro tager et år ekstra at bygge
»Anlægsprojektet er forsinket, hvilket primært skyldes, at entreprenørens projektering, mobilisering og anlæggelse af byggepladsen til elementproduktionen har taget væsentligt længere tid end forventet. Desuden har entreprenørens konstruktionsmetode vist sig, at være mere teknisk vanskelig end forventet, og dermed også mere tidskrævende at projektere og udføre,« skrev Vejdirektoratet således i et notat til Folketingets transportudvalg, som TV2 Øst omtalte.
Læs også: Sådan retter man lige gruslaget under 1800 ton bro-fundament
Vejdirektoratet har tidligere sagt, at en del af ekstraomkostningerne kunne ende med at skulle betales af de danske skatteydere, men styrelsen afviser ifølge Trine Bramsen, at betale et beløb, der er bare i nærheden af to milliarder kroner.
»Vejdirektoratet har på det foreliggende grundlag svært ved at se, at entreprenøren tilnærmelsesvis vil have ret til tidsfristforlængelse, godtgørelse, erstatning eller betaling i det omfang, som entreprenøren gør gældende. Vejdirektoratet har startet behandlingen af dette kravkompleks i samarbejde med Kammeradvokaten,« står der i svaret.
Tror ikke på fremskyndelse
Entreprenøren mener dog at kunne blive færdig allerede i 2024, men det tror Vejdirektoratet ikke på.
Læs også: Udskudt Storstrømsbro kan sætte gang i kædereaktion af forsinkelser
»Vejdirektoratet kan konstatere, at entreprenøren har mandet op, og at hastigheden på nogle af arbejderne er blevet øget, men det er endnu for tidligt at vurdere, om entreprenøren kan følge sin egen optimerede tidsplan, hvor han forventer af være færdig med projektet medio 2024. Entreprenørens tiltag i forbindelse med optimering af egen tidsplan har ikke ændret på Vejdirektoratets vurdering fra december 2021,« står der i svaret fra Trine Bramsen.
