Italiensk selskab smidt på porten: Tage på sygehusbyggeri fulde af utætheder og huller

Plus6. marts kl. 16:4515
Italiensk selskab smidt på porten: Tage på sygehusbyggeri fulde af utætheder og huller
Der er i alt 52.000 m2 tagpap på det nye supersygehus, og næsten to tredjedel skal skiftes. Illustration: Region Syddanmark.
På byggeriet af Nyt OUH skal en større del af tagkonstruktionen udskiftes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kontrakten med et italiensk firma er annulleret, efter der er fundet store fejl i to tredjedele af tagkonstruktionen på Nyt Odense Universitetshospital (Nyt OUH).

I alt er der 55.000 m2 tag på bygningerne, og heraf er der fundet fejl i cirka 33.000 m2, oplyser vicedirektør Kenneth Holm fra projektorganisationen på Nyt OUH.

Fejlene er så omfattende, at membraner i 12.000 m2 - svarende til cirka en femtedel af tagkonstruktionen - er udskiftet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
18. marts kl. 18:07

fordi borgerlige politikere synes at privatiseringen er svaret på alt - uden undtagelse. det billigste er som hovedregel også det dårligste. mange får jo bekræftet at italiensk betyder svindel og mafia.

12
10. marts kl. 13:06

De beskrevne fejl viser, at taget er lavet fuldstændigt amatøragtigt af folk, der absolut ingen forstand har på at lægge tagpap. Intet dansk tagdækker firma vil lave de beskrevne fejl - det svarer vel nogenlunde til, at glemme at blande cement i bentonen inden man støber fundamentet.

Et moderne og håndværksmæssigt korrekt udført tagpap tag har en levetid på minimum 50 år, men som alle andre byggematerialer kan tagpap ødelægges af uduelige klamphuggere.

Hvornår mon de ansvarlige for offentlige byggeprojekter indser, at ensidig fokus på pris, og total ignorering af kvalitet, kun fører til fejl og højere pris?

11
9. marts kl. 16:09

Membranen ligger på den varme side af isoleringen og fungerer som dampspærre. Selve taget er et traditionelt paptag og det er ganske rigtigt den håndværksmæssige udførelse der i dette tilfælde er noget makværk der er problemet. Man må håbe at entrepenøren bliver ristet over en sagte ild og kommer til at betale gildet men det sker desværre nok ikke.

10
9. marts kl. 12:34

Jeg har intet tæt kendskab til detaljer om disse tage, og håber blot at blive lidt klogere på teknologien. Det forekommer mig, at man relativt ofte hører om utætheder på næsten flade tage og disse membraner. Og at det bl.a. har at gøre med håndværksmæssig erfaring at gøre det korrekt.

Er disse membraner en PVC-dug, som ligner den presenning som f.eks. bruges på lastbiler?

På disse materialer anvendes typisk varmluftssvejsning og det er ret kritisk at få den rette temperatur og sammentrykning af fladerne, hvis det skal være tæt. Det kender jeg fra en hel anden branche med luftbaner til gymnastik. Her er man gået over til at lime samlinger.

9
8. marts kl. 16:54

Det er netop det det ikke har. De oplistede fejltyper er netop dem der er karakteristiske for paptag og som står på side 1 i håndbog for tagdækkere.

7
8. marts kl. 09:14

Et par strøtanker: Indtil for 100 år siden vidste man at tag skulle have en hældning på 25 grader eller mere. Et tag der er lavet rigtig har en levetid på op til 100 år. Tagpap holder maksimalt 30 år ifølge forsikringsselskaber. Hvad er så billigst i længden? Arkitekter elsker flade tag da de ikke er hæmmet af unødig viden. EU udbudsregler sikrer man altid får det billigste og dårligste projekt. Tilstrækkeligt tilsyn med arbejdet kunne måske have sikret den håndværksmæssige udførelse.

6
7. marts kl. 16:42

Det her er desværre det allerbedste argument mod at vi skal opføre (store) A-kraftværker i Danmark. Hvis vi (det offentlige Danmark) ikke kan styre et sygehusbyggeri (som vi trods alt må have lidt erfaring med), hvad er så chancen for at vi kan styre byggeriet af et A-kraftværk? Hvor stor er chancen for at vi ender med et IC4 kraftværk?

Selv lande som Frankrig og England har haft enormt store forsinkelser på deres seneste projekter, med kæmpe budgetoverskridelser til følge, og de har trods alt både erfaring med a-kraft og en størrelse så deres klager bliver hørt. Er det ikke naivt at tro, at DK kan gøre det bedre?

5
7. marts kl. 10:08

Der er fejl på 33.000 m2 ud af angiveligt 55.000 m2 total tagflade. Så kan tilsynet undervejs umuligt have været effektivt.

2
6. marts kl. 19:58

"Vi sætter massivt for at identificere udfordringer, og det er positivt, at vi fanger det her undervejs i byggeprocessen og ikke lige inden afleveringen af projektet."

Hvordan kan der så være fejl i to tredjedele før man konstaterer fejlene??

1
6. marts kl. 19:32

Bare af nysgerrighed: Er der en MASSE større offentlige bygerrier udført af syd-europæiske firmaer som går godt og som vi aldrig hører om...?