Italiensk opfinder: Nu er jeg klar til at levere varmeanlæg baseret på kold fusion
Efter mange års ventetid oplyser Andrea Rossi, at han nu er klar til at modtage ordrer på sin E-Cat SK, der kan levere 22 kW varme med et input på 380 W (elektrisk), hvor varmen kommer fra en kerneproces, der involverer nikkel og lithium.
Processen kaldes i dag low energy nuclear reactions (LENR) – med en ældre betegnelse kold fusion.
På en internet-demonstration 31. januar, som var længe ventet i LENR-kredse, fremviste Andrea Rossi sit produkt fra firmaet Leonardo Corporation i Florida.
Rossi understregede, at der var tale om en kommerciel præsentation og ikke en videnskabelig præsentation. Af en kommerciel præsentation at være var den meget amatøragtig – både hvad angår lyd og billede og konkrete oplysninger om virkemåde.
Ingeniøren skrev første gang om Andrea Rossis projekt i 2012 og 2013 Læs også: Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion Læs også: Hemmelighedsfuld ingeniør får opbakning til sine koldfusions-principper .. og vi præsenterede mulige og kontroversielle forklaringer på reaktionsmekanismerne Læs også: Her er teorierne der skal forklare kold fusion Aarhus Universitet er også med på LENR-vognen – dog ikke sammen med Rossi, som selv i visse LENR-kredse har et noget blakket ry qua sin forhistorie. Læs også: Aarhus Universitet kobler sig på omstridt projekt om kold fusion Et møde hos IDA i 2018 om LENR gav anledning til denne kommentar Læs også: Kan kold fusion vinde anerkendelse under sit nye navn, LENR?Tidligere artikler om LENR
Syv års ventetid
Ingeniøren omtalte allerede Rossi projekts for syv år siden bl.a. som en opfølgning på en artikel om, at også Nasa havde en lille gruppe, der studerede kold fusion eller LENR.
Men i årene efter kunne den hemmelighedsfulde og meget mistroiske italiener slet ikke leve op til sin egne løfter, og i perioder havde man indtryk af, at han brugte mere tid i retssale mod tidligere samarbejdspartnere end med at bringe et produkt på markedet.
E-Cat og andre lignende produkter, som eksempelvis Brillouin Energy i Californien også arbejder på, skulle efter sigende virke ved kernereaktioner, der involverer eksempelvis nikkel og lithium og giver anledning til frigivelse af varme. At disse kan ske ved stuetemperatur er meget kontroversielt, men Rossi og Brillouin Energy står dog ikke alene med den opfattelse (se bl.a. boksen med henvisning til en tidligere artikel).
Andrea Rossi har for en uges tid skrevet en artikel om mulige forklaringer på processen. Denne artikel indeholder nogle af de beregninger af effektiviteten af E-Cat SK, som blev fremlagt ved internet-demonstrationen. Rossis patent fra 2012 indeholder også oplysninger.
Varme som tjenesteydelse
Alligevel må det konstateres, at vi ikke ved helt præcis, hvordan E-Cat virker – eller om den virker – ud over, at der skulle dannes et plasma med en temperatur på ca. 8.000 kelvin, som efter Rossis egen beregning giver en varmeeffekt på 22 kW.
Denne varme kan bruges til at opvarme vand, som cirkulerer gennem E-Cat SK. Alt dette som sagt kun for en elektrisk inputeffekt på 380 W.
Andrea Rossi vil ikke sælge produktet, men i stedet sælge varme som en tjenesteydelse i første omgang udelukkende til industrielle formål. Kunderne betaler Rossi og Leonardo Corp. en pris, som er 20 pct. lavere end de tidligere omkostninger for levering af samme mængde varme.
Ejerskabet til E-Cat SK bliver hos Leonardo Corporation, som kan fjernstyre alle enheder hos kunderne.
Det fik vi ikke at vide
Af de indsendte spørgsmål pr. mail ved internet-demonstrationen og Rossis svar fremgår bl.a. følgende:
Andrea Rossi oplyser, at han har haft en eller flere testkunder, men vil ikke give navne. Han forventer heller ikke at kunne oplyse navne på kommende kunder.
Han vil ikke oplyse, hvor mange medarbejdere hans virksomhed har – ud over at det er nok.
Han vil ikke sige noget om, hvor mange enheder, han forventer at installere i år, men oplyser, at produktet foreløbig kan leveres til industrielle kunder i USA, Japan og Sverige. At Sverige er med er ikke så overraskede, for Andrea Rossi har haft kontakt til flere fysikere i Sverige i de senere år – SK i navnet skulle henvise til afdøde Sven Kullander. Desuden har den svenske journalist Mats Lewan om nogen været med til at gøre Andrea Rossi til en kendt mand, når det gælder LENR via sin blog og bog.
E-Cat SK leverer varme med samme brændsel i mindst et år, og maskinen har en forventet holdbarhed på mindst 20 år.
Spørgsmålet om, hvordan den helt præcist virker, besvarede Rossi – efter eget udsagn spøgefuldt – på denne måde: »Hvor meget vil du betale?«
Alt i alt blev vi ikke meget klogere på, om E-Cat SK er svaret på verdens energiproblemer, som Rossis mest ivrige fanklub mener, eller om det er snyd og fup.
Næste skridt må være, at en uafhængig tredjepart får lov at teste systemet, og at en eller flere kunder står og frem med egne erfaringer. Indtil da vil det være fornuftigt at bevare en sund skepsis.
