Italiensk opfinder: Nu er jeg klar til at levere varmeanlæg baseret på kold fusion

4. februar 2019 kl. 10:0237
Italiensk opfinder: Nu er jeg klar til at levere varmeanlæg baseret på kold fusion
En hovedløs Andrea Rossi præsenterer E-Cat SK - klip fra internetpræsentationen. Illustration: Leonardo Corp..
Er produkter baseret på low energy nuclear reactions svaret på verdens energiproblemer, eller er det fup? Vi blev ikke meget klogere efter en produktpræsentation, men Andrea Rossi erklærer sig klar til nu at sælge billig varme som en tjenesteydelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter mange års ventetid oplyser Andrea Rossi, at han nu er klar til at modtage ordrer på sin E-Cat SK, der kan levere 22 kW varme med et input på 380 W (elektrisk), hvor varmen kommer fra en kerneproces, der involverer nikkel og lithium.

Processen kaldes i dag low energy nuclear reactions (LENR) – med en ældre betegnelse kold fusion.

På en internet-demonstration 31. januar, som var længe ventet i LENR-kredse, fremviste Andrea Rossi sit produkt fra firmaet Leonardo Corporation i Florida.

Rossi understregede, at der var tale om en kommerciel præsentation og ikke en videnskabelig præsentation. Af en kommerciel præsentation at være var den meget amatøragtig – både hvad angår lyd og billede og konkrete oplysninger om virkemåde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere artikler om LENR

Ingeniøren skrev første gang om Andrea Rossis projekt i 2012 og 2013

Læs også: Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion

Læs også: Hemmelighedsfuld ingeniør får opbakning til sine koldfusions-principper

.. og vi præsenterede mulige og kontroversielle forklaringer på reaktionsmekanismerne

Læs også: Her er teorierne der skal forklare kold fusion

Aarhus Universitet er også med på LENR-vognen – dog ikke sammen med Rossi, som selv i visse LENR-kredse har et noget blakket ry qua sin forhistorie.

Læs også: Aarhus Universitet kobler sig på omstridt projekt om kold fusion

Et møde hos IDA i 2018 om LENR gav anledning til denne kommentar

Læs også: Kan kold fusion vinde anerkendelse under sit nye navn, LENR?

Syv års ventetid

Ingeniøren omtalte allerede Rossi projekts for syv år siden bl.a. som en opfølgning på en artikel om, at også Nasa havde en lille gruppe, der studerede kold fusion eller LENR.

Men i årene efter kunne den hemmelighedsfulde og meget mistroiske italiener slet ikke leve op til sin egne løfter, og i perioder havde man indtryk af, at han brugte mere tid i retssale mod tidligere samarbejdspartnere end med at bringe et produkt på markedet.

E-Cat og andre lignende produkter, som eksempelvis Brillouin Energy i Californien også arbejder på, skulle efter sigende virke ved kernereaktioner, der involverer eksempelvis nikkel og lithium og giver anledning til frigivelse af varme. At disse kan ske ved stuetemperatur er meget kontroversielt, men Rossi og Brillouin Energy står dog ikke alene med den opfattelse (se bl.a. boksen med henvisning til en tidligere artikel).

Andrea Rossi har for en uges tid skrevet en artikel om mulige forklaringer på processen. Denne artikel indeholder nogle af de beregninger af effektiviteten af E-Cat SK, som blev fremlagt ved internet-demonstrationen. Rossis patent fra 2012 indeholder også oplysninger.

Varme som tjenesteydelse

Alligevel må det konstateres, at vi ikke ved helt præcis, hvordan E-Cat virker – eller om den virker – ud over, at der skulle dannes et plasma med en temperatur på ca. 8.000 kelvin, som efter Rossis egen beregning giver en varmeeffekt på 22 kW.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne varme kan bruges til at opvarme vand, som cirkulerer gennem E-Cat SK. Alt dette som sagt kun for en elektrisk inputeffekt på 380 W.

Andrea Rossi vil ikke sælge produktet, men i stedet sælge varme som en tjenesteydelse i første omgang udelukkende til industrielle formål. Kunderne betaler Rossi og Leonardo Corp. en pris, som er 20 pct. lavere end de tidligere omkostninger for levering af samme mængde varme.

Ejerskabet til E-Cat SK bliver hos Leonardo Corporation, som kan fjernstyre alle enheder hos kunderne.

Det fik vi ikke at vide

Af de indsendte spørgsmål pr. mail ved internet-demonstrationen og Rossis svar fremgår bl.a. følgende:

Andrea Rossi oplyser, at han har haft en eller flere testkunder, men vil ikke give navne. Han forventer heller ikke at kunne oplyse navne på kommende kunder.

Han vil ikke oplyse, hvor mange medarbejdere hans virksomhed har – ud over at det er nok.

Han vil ikke sige noget om, hvor mange enheder, han forventer at installere i år, men oplyser, at produktet foreløbig kan leveres til industrielle kunder i USA, Japan og Sverige. At Sverige er med er ikke så overraskede, for Andrea Rossi har haft kontakt til flere fysikere i Sverige i de senere år – SK i navnet skulle henvise til afdøde Sven Kullander. Desuden har den svenske journalist Mats Lewan om nogen været med til at gøre Andrea Rossi til en kendt mand, når det gælder LENR via sin blog og bog.

E-Cat SK leverer varme med samme brændsel i mindst et år, og maskinen har en forventet holdbarhed på mindst 20 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet om, hvordan den helt præcist virker, besvarede Rossi – efter eget udsagn spøgefuldt – på denne måde: »Hvor meget vil du betale?«

Alt i alt blev vi ikke meget klogere på, om E-Cat SK er svaret på verdens energiproblemer, som Rossis mest ivrige fanklub mener, eller om det er snyd og fup.

Næste skridt må være, at en uafhængig tredjepart får lov at teste systemet, og at en eller flere kunder står og frem med egne erfaringer. Indtil da vil det være fornuftigt at bevare en sund skepsis.

37 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
12. februar 2019 kl. 00:34

Magnus - meget sjældent, at man tilslutter et varmelegeme over 3 faser med stjerne/ trekant tilslutning

Karsten.

Al 3 faset effekt tilsluttes enten i stjerne eller trekant.

22 kW / 3 = ca 7,33 kW pr stk forbundet i trekant => U 400 V over varmelegeme I 18,3 A gennem varmelegeme R 21,8 Ohm pr varmelegeme

Ca 7,33 kW pr stk forbundet i stjerneforbindelse => U 231 V over varmelegeme I 31,8 A gennem varmelegeme R 7,27 Ohm pr varmelegeme I begge tilfælde er tilslutningsstrømmen 31,75 A.

Om man vælger at forbinde i stjerne eller trekant, kommer kun an på hvad varmelegemer man har fået fat i.

Om man har fået fat i 400 V varmelegemer, så kan de også kobles i stjerne og man får en reduceret effekt på 2,44 kW x 3 = 7,33 kW ialt.

Om der sidder gemene varmelegemer i Andreas magiske boks, så skulle ovenstående værdier være valide. ;-)

29
11. februar 2019 kl. 11:12

Er jeg den eneste der undres over størrelsen af hans anlæg? 22kW er for stort til de fleste private boliger, tilgengæld er det for småt til erhverv som skule være den tænkte kunde.. Jeg ville selv have lavet anlæget under 15kW til privat og mellem 150kW og 3MW til erhverv. Jeg er overbevist om at en størrelse omkring MW størrelsen skulle blive politisk tvunget på flere danske varmeværker. Der er jeg overbevist om de skulle blive målt og testet så der snart kom flere hvis (mod forventning) lortet skulle virke.

28
7. februar 2019 kl. 15:26

Det er simpelthen for simpelt blot måle effekten ud af systemet. Nej nu er der plasma involveret ved 8000K temperatur.

Hvad jeg tror vi er vidne til er et svindelnummer der trækker veksler på folks inkompetance.

Læg mærke til at hans systemer altid kræver nettilslutning.

Jeg tør næsten vædde på at man i en hvilken som helst "Rossi-reaktor" indre finder reaktive komponenter der gør at målt effekt er langt, langt lavere end den reaktivt afsatte effekt i systemet. Det er naturligvis bare et spgsm om at måle rigtigt........

27
6. februar 2019 kl. 15:35

Det virker som om Andrea Rossis LENR er en religion: Enten tror man på den, eller også tror man ikke. Der er i al fald ikke kommet nogen peer reviewed dokumentation for LENR som gør, at man kan forholde sig til det videnskabeligt. Det er ligesom med Jehovas Vidner der gang på gang har spået, at jorden ville gå under på en bestemt dato, uden at det skete. Ligeledes med Hr. Rossi og hans LENR projekt. Det er da fint, at "Ingeniøren" gør plads til religion, overtro og fantasy på sin side. Det har bare ikke så forfærdeligt meget med ingeniørvidenskab at gøre.

25
5. februar 2019 kl. 12:28

Du rammer imponerende meget forbi, hvad jeg forsøger at forklare.

Jeg siger ikke han skal fortælle, hvordan opfindelsen virker eller nogen hemmeligheder omkring dens virkemåde. Jeg siger at han skjuler detaljer, som INTET har med selve opfindelsen at gøre og som på ingen måde kan afsløre noget om de indre dele, men som kun kan have med vildledning at gøre.

Måske du skulle se på hans opstilling i Rom i sin tid, men okay, hvis du ikke har nogen forstand på elektronik, effekt og logik så kan du nok ikke gennemskue, hvad det er han gør og, hvorfor han gør det på netop den måde.

24
5. februar 2019 kl. 11:48

En fabrikant er IKKE forpligtet overfor offentligheden til at bevise eller forklare noget som helst. Men en fabrikant er forpligtet overfor sine kunder efter regler som f.eks aftalelov, produktansvarlov, markedsføringslov og den slags. Men bevis for - eller offentliggørelse af - know how er ikke en pligt. Den skal selvfølgelig stadig være CE mærket, overholde de tilladelser som kræves af myndigheder ved frit salg. Og man må heller ikke bedrage sine kunder i forbindelse med en handel. Der kan også være krav til energianlæg at de skal være inspicerede af uafhængig kontrol instanser, typegodkendte og lignende, i Tyskland f.eks TüV, men de regler er ikke nødvendigvis i kraft ved test-anlæg.

Hvis offentligheden skal have at vide hvordan en opfindelse virker, finder det sted via f.eks et patent. Aftalen går på at offentligheden giver opfinderen en eneret, mod at få at vide hvad det går ud på. En fabrikant er ikke forpligtet, men må jo gerne frivilligt fortælle noget. I øvrigt er et patent heller ikke et sandhedsbevis. Man bliver kun tjekket i forhold til at ansøgningen "sandsynliggør" opfindelsen. Man kan derfor godt i teorien få et patent på en løgn. Men man betaler jo dyrt for det.

Noget andet er så, at hvis en læser af ing.dk skal overbevises om at købe produktet i artiklen, vil vedkommende nok gerne se lidt dokumentation, og evt demonstration af udstyret. Hvis man ikke er tilfreds med det fabrikanten kommer op med kan man lade være at købe. Til gengæld kan man som modydelse blive bedt om at underskrive en fortrolighedsaftale, hvor man ikke må viderebringe den information man får. Det er ikke usædvanligt tidligt i et forløb ved prototyper og den slags.

Personligt anser jeg det for utroværdigt, da der kemisk ikke kan produceres den energi ud fra lithium, og kernefysisk kan jeg heller ikke se mening i det. Gider i øvrigt nok heller ikke have en atomreaktor i kælderen, og jeg er heller ikke sikker på at det går an i forhold til lokalplanen.

22
4. februar 2019 kl. 22:36

sammenligningen med drænrør er ikke helt ved siden af ....

Sandhedsværdien er nok den samme - ja :-)

Men Rossi tager den godt nok til et nyt niveau. Det jeg IKKE kan finde ud af, er om de muligvis endda tror på det, eller om de seriøst bare prøver at svindle - det kan jeg ikke gennemskue....

PS: Jeg har et Eiffeltårn til salg

20
4. februar 2019 kl. 22:08

And pigs can fly - especially if made of concrete.....

Så åbenlyst at det er ren fup&svindel - men godt gået at være vedholdende, det må man give ham.....

19
4. februar 2019 kl. 20:14

Andrea Rossi vil ikke sælge produktet, men i stedet sælge varme som en tjenesteydelse i første omgang udelukkende til industrielle formål. Kunderne betaler Rossi og Leonardo Corp. en pris, som er 20 pct. lavere end de tidligere omkostninger for levering af samme mængde varme.

Man må da håbe, at kunderne selv køber den måler, der skal afregnes efter...

18
4. februar 2019 kl. 17:34

Hvordan slukker man maskinen? Hvis 380W er nok til at starte den og den leverer 20kW, så burde der være rimelig varme til at holde den igang.

17
4. februar 2019 kl. 17:23

Den sidste opstilling jeg har set beskrevet bestod af et rør med et elektrisk varmelegeme udenpå, og noget magi indeni. Måleopstillingen der målte den opdagende elektriske effekt, og afsatte termisk effekt var (bevidst) lavet så unøjagtig at den kunne måle over 100% virknings grad. Ovenstående nye 'aggregat' har så stor forskel mellem optaget elektrisk effekt, og afsat termisk effekt at det er nemt at teste med elmåler, og en fjernvarme måler. Hvis hypotesen er at han snyder, og at der er kemisk energi i stedet, så kan vi bare gøre den antagelse at der er indbyget en tank med disel, eller flydende hydrogen. Hvis skabet f.eks. er på 50 l, så er 5045Mj = 2250Mj 2250 Mj/(22Kw3.6)=28 Timer. Så hvis den kan levere mere energi end det er muligt med kendte kemiske reaktioners masse/volumen tæthed, så har han fundet en bedre kemisk lagerings mulighed, eller kold fusion. Begge dele burde kunne give en nobel pris :-) Hvis den ikke kan levere den mænge energi der kan være kemisk inde i aggregatet, så er det nok ikke fusion

16
4. februar 2019 kl. 14:56

Jeg gentager: Hvis man skjuler ting, som kun kan bevise at opfindelsen faktisk virker og intet om opfindelsens hemmeligheder - så kan der kun være et formål: Vildledning.

De håbefulde bør gentage ovenstående sætning for sig selv indtil det siver ind.

Det kan selvfølgeligt være at Rossi er så uduelig og uvidende at han ikke forstår noget som helst omkring elektronik og effekt samt sin opfindelse at han ikke kan gennemskue det, men gør den situation det mere sandsynligt at der er noget som virker?

15
4. februar 2019 kl. 14:34

Tænk engang hvilke perspektiver det kan have, hvis det er sandt.

Det er nok det, der får folk til at investere i hans projekt, for "hvad nu hvis . . .".

Men indtil et uafhængigt ekspertpanel undersøger apparatet og laver langvarig afprøving af samme, så er min formodning, at investorernes penge for det meste bliver sendt til en konto på Caymanøerne, hvortil Hr. Rossi flygter, så snart det brænder på.

14
4. februar 2019 kl. 14:14

Tak for en godt dækkende artikel, Jens.

Det lyder for godt til at være sandt. Ikke desto mindre holder jeg mig nysgerrig opdateret på emnet med skepsisen i behold. Her kan jeg anbefale bloggen fra videnskabsjournalisten Mats Lewan fra NyTeknik (Sveriges modsvar til ugebladet ingeniøren) : https://animpossibleinvention.com/blog/ En dansk gennemgang af LENR kan findes på https://www.kritiskdebat.dk/articles.php?article_id=1814 med mange peer reviewed kilde henvisninger. Tænk engang hvilke perspektiver det kan have, hvis det er sandt.

13
4. februar 2019 kl. 14:11

Jeg tænkte hvorfor der ikke er en stirlingmotor på til at levere den nødvendige effekt?

Og gad vide hvad brændslet koster?

12
4. februar 2019 kl. 14:07

En "brændselsstav" af Lithium og Nikkel En elektrisk blæser til at kontrolerer luftflow/iltning og måske en lille glødetråd til at tænde for skidtet. Kan også laves med simplere metaller.

Så kører kunden ned og henter en ny "brædselsstav" med jævne mellemrum.

Man skal bare undlade at fortælle et par detaljer, som f.eks hvor megen energi der går til produktionen af de rene metaler, prisen på brændselsstavene, brand- og sundhedsfare mv.

Hvor svært kan det være ?

11
4. februar 2019 kl. 13:57

Er jeg den eneste, der kommer til at tænke på drænrør?

Lad os håbe, at energiministeren ikke læser ing.dk....

10
4. februar 2019 kl. 13:30

Næste skridt må være, at en uafhængig tredjepart får lov at teste systemet, og at en flere kunder står og frem med egne erfaringer. Indtil da vil det være fornuftigt at bevare en sund skepsis.

Når noget lyder for godt til at være sandt....er det oftest for godt til at være sandt :-)

7
4. februar 2019 kl. 12:43

Ja, det er jo nærmest Tom Bearden om igen...

5
4. februar 2019 kl. 12:20

Ja 19A og 20V, men hvad er så ohm-målingen på 78ohm?

4
4. februar 2019 kl. 12:13

Uden at tage stilling til om maskinen virker eller ej, kan det jo sagtens lade sig gøre at producere 22kW med 380W forbrug på maskinen, da man jo må antage at den også forbruger kerneenergi fra Lithium og Nikkel. Mit gasfyr derhjemme kan også producere 20 kW varme med et elforbrug på nogle få watt. Forskellen er kemisk energi i gassen.

At holde sine kunders identitet skjult, og sin viden skjult er også ret forståeligt og en ret normal praksis, så hemmeligholdelse er ikke et bevis på at det virker eller ej.

Selvfølgelig er det ikke noget der hjælper på troværdigheden, men det spørgsmålet er jo kun relevant i forhold til hvad virksomhedens kunder (som har meget mere information), og de myndigheder der skal udstede driftstilladelser og forholde sig til arbejdsmiljø og affaldshåndtering synes, men det er nok ret ligegyldigt i forhold til hvad et dansk teknisk fagsblads læsere måtte synes. Og jo vi er selvfølgelig altid skuffede når vi ikke kan få lov at se hvordan det virker.

3
4. februar 2019 kl. 11:34

Manden har været i gang med den slags fantasier siden 70-80erne og har aldrig leveret noget som helst, som minder om et reelt produkt.

Hvad han derimod har leveret er en masse demoer, hvor han har skjult detaljer, som enhver med viden omkring energiproduktion og elektronik kan se er helt indlysende skjult for at forhindre kontrol og ikke beskytte opfindelsen selv, som påstået af Rossi.

1
4. februar 2019 kl. 11:12

Med input på 380W kommer der 22kW ud! Hidtil har apparatet kun sneget sig op over en faktor 1,5 til 2, men nu har den fået fuld skrue. Medmindre han mener 380V input og ukendt antal W.