

Omkring kl 11.30 tirsdag formiddag kollapsede en sektion af en omkring 90 meter høj motorvejsbro, der går hen over den norditalienske by Genova. Årsagen til sammenstyrtningen og antallet af tilskadekomne er ikke kendt på nuværende tidspunkt.
Den 1.121,4 meter lange og 18 meter brede bro er designet af den italienske ingeniør Riccardo Morandi. Den blev bygget mellem 1960 og 1964 og åbnede for trafik i 1967. Oprindeligt blev broen kaldt Polcevera-broen efter den flod, som den krydser, men den er siden blevet omdøbt til Morandi-broen. Brodækket, der hænger omkring 55 meter over dalens bund, bæres af tre A-formede pyloner, der er 90,2 meter høje. Brodækket er forbundet til pylonerne med 36 meter lange stag af efterspændt beton. Kilde: Bridge Maintenance, Safety, Management and Life-Cycle Optimization redigeret af Dan M. Frangopol, Richard Sause og Chad S. Kusko.Fakta: Morandi-broen
Morandi-broen er en del af motorvej A10. Ved Genova går broen over Polcevera-floden. På dette punkt er en del af broen nu styrtet ned. Ifølge flere medier er en af pylonerne og omkring 100 meter af brodækket kollapset.
Da kollapset skete, var der 35 biler og tre lastbiler på vej over broen, skriver den italienske tv-station Rai24.
En del af området under broen er ifølge flere medier tæt bebygget. Derfor frygter myndighederne at finde mange tilskadekomne. Ifølge BBC taler de italienske myndigheder også ifølge BBC både om »mindst ti døde« og »flere dusin døde«. Ifølge avisen Il Giornale var der kl. 15.30 fundet 22 døde.
#Genova #14agosto dolore immenso per la città, per le persone, per i lavoratori. Ora è il momento dell'aiuto, poi verrà quello della rabbia. #PonteMorandi pic.twitter.com/omtHdfwG4t
— Alessandro Vella (@alessandrovell5) 14. august 2018
Broen er en lidt usædvanlig konstruktion designet af den italienske ingeniør Riccardo Morandi.
Han udviklede en brotype med A-formede pyloner og stag af efterspændt beton mellem pyloner og brodækket.
Designet blev blandt andet realiseret på den 8,7 km lange bro over Maracaibo-søen i Venezuela i 1962, Rio Magdalena-broen og Wadi el Kuf-broen i Libyen.
Desuden blev designet brugt på broen ved Genova, der blev opført mellem 1960 og 1964.
Broen er blevet renoveret ad flere omgange, blandt andet er nogle af stagene blevet forstærket med almindelige stag af stål. Desuden var Autostrade per Italia, der driver motorvejen, i gang med at renovere brodækket, da ulykken skete. På sin hjemmeside skriver Autostrade per Italia, at ulykken vil blive analyseret i dybden, så snart det er sikkert at bevæge sig ind omkring broen.
Spanskkyndige læsere, der vil vide mere om broens opbygning, kan læse mere i denne spansksprogede folder om byggeriet, der blev udgivet i 1968. Der er også mange fotos og tegninger, der kan forstås uden de store spanskkundskaber.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Noget der iflg. fagfolk burde være sket mindst 10 år tidligere.
Det havde de så ikke ret i, da Storstrømsbroen mig bekendt står endnu.
Man udskifter altså ikke en bro til fire milliarder kroner, hvis den kan laves for en brøkdel. Det kunne Storstrømsbroen, men om 5-6 år går den ikke længere, hvorfor man på det tidspunkt indviger en ny bro.
Som jeg indikerede tidligere og som jeg nu skriver helt tydeligt: En bro er faldet sammen, og jeg mener helt bestemt ikke det er det rette tidspunkt for ingeniører at hovere.
Absolut interessant men, er hans (gæt på en) konklusion ikke hvad de fleste ville gætte på, allerede ved læsning af artiklen i toppen af denne tråd?Interessant video om broens kollaps
Billede fra vejbanen op mod stagene.
https://drive.google.com/drive/folders/1viGf6OlmvqPTKTblA1KLpNz_lG8QTN__
Interessant video om broens kollaps: https://www.youtube.com/watch?v=oLwf4_bXOc0
Ja, det kan det også nemt være! Men det ser ud som om der er en del energi bag specielt i de første to blink (som er klippet væk fra de fleste optagelser). At blinkene forsætter lyder også mere som ledninger end lyn.
Det ligner nu mest noget højspænding!
- Især på slow.
Ja det kan også være de køreledninger der er på jernbanen nedenunder der er årsagen til det.
Her video. Man ser tydeligt at en del af broen allerede mangler da pylonerne falder sammen.
Brofaget mellem skråstagsdelen af broen, og resten var allerede styrtet ned inden lynnedslaget.
Det ses tydeligt på videoen.
Hvilken video har du set ? Den jeg har kunne finde, indholder ikke hele seancen. De små glimt der opstår, skyldes vel elektriske forbindelser der kortsluttes ?
Brofaget mellem skråstagsdelen af broen, og resten var allerede styrtet ned inden lynnedslaget. Det ses tydeligt på videoen. Det vil alt andet lige ændre belastningen voldsomt på skråstagsbroen.
Desuden advarede en italiensk professor allerede i 2016 om at den var dyrere at vedligeholde end at bygge en ny.
Alle de viste revner indeholder fugt og har disse trængt længere ind kan dette vel fordampe i forbindelse med lynnedslag og "sprænge" betonen indefra ?Hvis fugt i nærheden fordampes kan det skabe en chokbølge i betonen.</p>
<p>Fugten bør naturligvis ikke være der og betonen skal kunne holde til chockbølgen.
den armering, som er bortsmeltet af lynet kan have startet en domino effekt... ?
Lynet kan næppe smelte armeringen, men den kan varme den op.
Hvis fugt i nærheden fordampes kan det skabe en chokbølge i betonen.
Fugten bør naturligvis ikke være der og betonen skal kunne holde til chockbølgen.
Det er dette fag der kollapsede:https://www.google.com/maps/@44.4258373,8.8882617,3a,75y,41.63h,133.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEgdak1BYThoXoptFwbYdsQ!2e0!7i13312!8i6656
Flere øjenvidner taler om lynnedslag. Er der erfaringer med at lynnedslag i armering kan svække, endsige ekspandere den omgivende beton hvis det f.eks. er fugtigt ?
Lige fra starten, hvor "Mon Dio" videoen kom ud, noterede jeg mig, at det set ud som om, at den faldne pylon bliver ramt af et større lyn og umiddelbart efter dette falder til jorden. Kan broen armeringsmæssigt have været så gennemtæret kombineret med revnet beton, at den armering, som er bortsmeltet af lynet kan have startet en domino effekt... ? Vi skal huske, at broen samtidig blev udsat for storm...
Du milde, det er vist værre end slemt. Betonen er nærmest mør.
Hvis man drejer billedet på
https://goo.gl/maps/vySgUV43xi82
og kigger op under på broens underside ser det ikke bedre ud
Når jeg kigger på et billede som dette, så spørger jeg mig selv, kan sådan noget overhovedet renoveres?https://goo.gl/maps/vySgUV43xi82Hvad siger betonfolk, sådanne revner, går de ind til armeringen?
Man har da i hvert fald besluttet at bruge 4 milliarder kroner på at udskifte Storstrømsbroen.
Men hvorfor kom den beslutning?
Beslutningen kom efter en uges amputeret togdrift på Sjælland da man konstaterede revner i broen og derfor spærrede broen for tog - og i den forbindelse isolerede en hel del tog/lokomotiver på Falster siden ... TV billederne og de manglende tog kunne ikke ignoreres - selv ikke af politikerne .
Bjørn
Billederne er taget oktober 2017.Broen blev gennemrenoveret i 2016, men billederne på streetview kan jo være gamle.
Tror mange af os har oplevet at køre i Sydeuropa med et skilt hvor der står på motorvejen er financeret af EU. For hver 5 km. Skal vi betale et par Euro. Men virker ikke som de bruger pengene på vedligeholdelse?
Selvfølgelig gør de ikke det. Den italienske mafia er notorisk kendte for, at tiltvinge sig renovering og genopbygningsopgaver. Der er utallige eksempler på hvordan, de har stået for genopbygningen af bygninger og infrastrukturen efter nogle af de store jordskælv Italien har haft, bare for at se det hele styrte i grus igen ved næste jordskælv. Dette selvom de genopbyggede veje og bygninger skulle være bygget efter skrappe krav, som skulle gøre at de kunne modstå jordskælv. Derfor har man set flere døde i forbindelse med jordskælv i Italien, end hvad man burde se hvis bygningerne var bygget efter reglerne. Genopbygningen efter Irpinia-jordskælvet i 80'erne er et af de mere grelle eksempler, her blev kun ca. en fjerdedel af pengene afsat til genopbygningen brug til genopbygning, resten gik til Camorraen og bestikkelse af politikerne.
Ifølge mediet Genova24 så et vidne omkring klokken ni i morges, at der faldt noget ned fra broen. En kilde har desuden taget billeder af broen for tre dage siden, fordi vedkommende ville dokumentere, at den var i dårlig stand.
og
En ting er at regningen bliver større.Er det ikke noget med at 2/3 af alle broer i Danmark er bagud med vedligeholdelsen ?
En anden ting er indstillingen hos de ansvarlige. Spørgsmålet er, om en dansk bro ikke ville være blevet lukket langt tidligere.
Storstrømsbroen udskiftes forbi brofagene ikke kunne bære længere. Der er skrappe vægt/belastnings restriktioner for togene på broen. Der findes en grafik et sted, der viser den gamle konstruktion med ankerfag og svævefag, og det er i samlingerne mellem disse, at den gamle Storstrømsbro revner.
Berlingske tager fejl, det er en af pylonerne med dertilhørende dæk der er styrtet ned, præcis som du siger.
https://www.ilpost.it/wp-content/uploads/2018/08/ponte-1-2-1-680x382.jpg
Ovenstående sætning er set i flere nyhedsmedier så nu melder spørgsmålet sig: Kan man bygge en bro så den er 100% kollaps sikker ? Er der nogen ingeniører her som kan forklare hvordan det skulle kunne lade sig gøre ?
Men hvorfor kom den beslutning?
Michael - måske fordi den gamle jernbane var en-sporet, og det ville have været noget skidt til fremtidens blandede gods- og personbefordring
Men hvorfor kom den beslutning?Man har da i hvert fald besluttet at bruge 4 milliarder kroner på at udskifte Storstrømsbroen.
"I am Legend" har også sådan en bro, selv om de vist skyder den i smadder med raketter. Men ja, det er efterhånden en filmkliché. Når man nu ikke kan have brudte, romerske buer, som man brugte det i maleriet førhen.Måske mere end et sted for der er jo mange film.
Når jeg ser Berlingske grafik https://bem-upload-bdk.s3.amazonaws.com/upload/webred/grafikker/2018/august/20180814-143324-5.png ser det ud som at det er et tilslutningsfag UDEN pylon, der er styrtet ned.
Når man læser ing.dk + ser TV2 virker det som om det er en pylon med kørebane , der er styrtet.
Holder mest på den sidste ...
Det er streetview fra Okt. 2017
Man har da i hvert fald besluttet at bruge 4 milliarder kroner på at udskifte Storstrømsbroen.
Noget der iflg. fagfolk burde være sket mindst 10 år tidligere.
Mener at Ingenøren lavede et artikle omkring det efterslæb Italien har med renovering af deres veje og broer? Tror desværre ikke det her er den sidste ulykke vi hører om?
Tror mange af os har oplevet at køre i Sydeuropa med et skilt hvor der står på motorvejen er financeret af EU. For hver 5 km. Skal vi betale et par Euro. Men virker ikke som de bruger pengene på vedligeholdelse?
Ærgeligt de ikke havde modet og turde komme igennem en kartoffelkur som os i 80 ‘erne! Er godt tilfreds med vores veje og broer. Syntes næsten der har været formeget vejarbejde denne sommer ?
Hvis man ser broen på google street view, så ser den godt nok misvedligeholdt ud, med mange revner i betonen at se til.
Broen blev gennemrenoveret i 2016, men billederne på streetview kan jo være gamle.
De mener desuden at broen stadig representerer "state-of-the art".
Det er sandsynligvis en ingeniørfejl, men vi aner det jo ikke endnu. Det kan være en lastbil som er eksploderet, terror eller meget andet "broen" ikke kan gøre for.
Går man en tur i Venedig ser stort set alle bygninger ud til at være ved at falde sammen. Når broen falder sammen efter den har stået i 50 år, ja, så peger naturligvis meget på manglende eller fejlagtig vedligeholdelse. Men lad os se.
Hvis man ser broen på google street view, så ser den godt nok misvedligeholdt ud, med mange revner i betonen at se til.
https://goo.gl/maps/DRbN3E67Zz52
Men føj hvor skræmmende, og uhyggeligt.
Ud over det nævnte vedligeholdelsesefterslæb, er det da "spændende" at broen tilsyneladende er udført af Condotte, der oprindeligt var en af entreprenørerne i det jointventure der vandt den ny storstrømsbro, så vidt jeg kan se ud af linket her (uden at kunne et ord italiensk):https://www.condotte.com/en/opere/opere.aspx?id=17De mener desuden at broen stadig representerer "state-of-the art". En bro, og specielt i et boligområde, burde uagtet vedligeholdelsesefterslæb ikke kunne give den form for uvarslet brud, som tilsyneladende er tilfældet her.
Betonen ser meget mørk ud indvendig i pylon fragmenterne . Hvad med intern-kablerne i den forspændte beton, kan de have givet sig ? Venlig hilsen Søren Jessen
Ja det er der og jeg var sikker på at jeg havde set det før. Måske mere end et sted for der er jo mange film. Men “I, Robot” er et bud på hvor det kunne være: https://johnlinkmovies.com/2010/05/31/johnlink-ranks-i-robot/
Det er det bestemt heller ikke, men et eller andet sted skal vi jo starte og det her er jo et godt tidspunkt at spørge politikern om de f.eks fuldt ud forstod hvad der stod i rapporten om Storestrømsbroen ?
Man har da i hvert fald besluttet at bruge 4 milliarder kroner på at udskifte Storstrømsbroen.
Er det ikke meget usædvanligt med stag af beton ?
"...stag af efterspændt beton mellem pyloner og brodækket."
Det har du helt ret i og problemet bliver jo desværre større og mere aktuelt hele tiden.Det er det bestemt heller ikke, men et eller andet sted skal vi jo starte og det her er jo et godt tidspunkt at spørge politikern om de f.eks fuldt ud forstod hvad der stod i rapporten om Storestrømsbroen ?
Hvorfor skulle det være anderledes end resten af infrastrukturen i Danmark ?
Det er det bestemt heller ikke, men et eller andet sted skal vi jo starte og det her er jo et godt tidspunkt at spørge politikern om de f.eks fuldt ud forstod hvad der stod i rapporten om Storestrømsbroen ?
Det er noget nærmet dystopisk over det billede.
Hver gang jeg køre over Storebælt/Lillebælt har jeg en lille bitte snert af angst over tanken om hvordan det ville føles hvis broen pludselig kollapsede. Så sent som i morges tænkte jeg det da jeg passerede Storebælt. Det løb mig koldt ned at ryggen da jeg læste denne nyhed. Frygteligt, intet mindre.
Hvorfor skulle det være anderledes end resten af infrastrukturen i Danmark ?Er det ikke noget med at 2/3 af alle broer i Danmark er bagud med vedligeholdelsen ?
Hej Christian
Pylonerne er omkring 90 meter høje.
Venlig hilsen
Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren
Er det ikke noget med at 2/3 af alle broer i Danmark er bagud med vedligeholdelsen ?
Det kollapsede stykke er 100m langt...