Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion

Den italienske ingeniør Andrea Rossi har gennem en årrække arbejdet på at udvikle en ny form for energikilde baseret på hydrogen og nikkel.

Nu er han tæt på et kommercielt gennembrud, hvis man skal tro hans egne oplysninger.

At han lige nu har fået ny opmærksomhed skyldes, at Nasa meget overraskende har offentliggjort, at de forudser, at hydrogen-nikkel vil blive en vigtig energikilde i fremtiden både til rumfart og i husholdninger.

Læs også: Nasa vil revolutionere flytrafikken med energi fra kold fusion

Rossi erkender, at Nasa nu er en konkurrent, men han forventer at kunne producere langt billigere end alle tænkelige konkurrenter. Han oplyser, at han i 2012 vil producere en million enheder af 10 kW-energikatalysatoren E-cat, som han hævder at kunne sælge til ca. 3.000 kroner stykket.

Den 28. oktober 2011 fremgik det af en testrapport, at Rossi med 100 energikatalysatorer har opnået en effekt på en halv megawatt i mere end fem timer. Rossi oplyser selv, at testen blev foretaget af en kunde, som ønskede at være hemmelig.

Ukendt kernereaktion

Andrea Rossis katalysator er baseret på en ukendt form for kernereaktion, som giver minder om kemikerne Martin Fleischmann og Stanley Pons' forsøg med kold fusion ved University of Utah, USA, i 1989, som hurtigt blev miskrediteret af andre forskere.

Er Andrea Rossi et geni eller en fupmager? Det diskuteres ivrigt på mange websites, men også blandt seriøse forskere.

Ny Teknik, som er de svenske ingeniørers pendant til Ingeniøren, har indgående skrevet om Rossis E-Cat.

Bladet har bl.a. i 2011 haft to svenske fysikere Sven Kullander, professor emeritus fra Uppsala Universitet og formand for energikomiteen i Kungliga Vetenskapsakademien, og Hanno Essén, docent i teoretisk fysik ved Stockholm Universitet, med til Italien for at overvære Rossis eksperimenter, ligesom Rossi har været på besøg i Uppsala.

Sven Kullander og Hanno Essén gør i en rapport opmærksom på, at den energiproduktion, der sker i Rossis enhed, ikke kan forklares med en kemisk reaktion.

'Den eneste alternative forklaring er, at der sker en eller anden form for kerneproces, der giver anledning til den målte energiproduktion', er konklusionen på deres besøg hos Andrea Rossi i Bologna den 29. marts 2011.

Seriøs samarbejdspartner
Sven Kullander har i et foredrag på Örebro Universitet den 23. november 2011 fortalt, at han har stor tiltro til Rossis videnskabelige samarbejdspartner Sergio Focardi fra Università di Bologna, og der er intet, der tyder på, at Rossi er en svindler.

Alligevel er der en rest af tvivl hos Kullander, for Rossi har aldrig givet uhindret adgang til alle detaljer i hans apparat, og derfor kan Kullander ikke gennemskue, præcis hvad der foregår.

Det vides dog, at der indgår hydrogen og nikkel i processen, og der foreligger målinger, der viser et indhold af kobber i materialet, når processen er gennemløbet.

Det indikerer, at hydrogen med atomnummer 1 og nikkel med atomnummer 28 er omdannet til kobber med atomnummer 29 i en fusionslignende proces.

Der er dog mystik omkring de isotoper, som indgår i begyndelsesmaterialet, og som findes i slutmaterialet.

Pointen er, at det efter gænge fysiske love er umuligt for en hydrogenkerne med en proton med lav energi at overvinde den elektriske frastødning fra nikkelkernen med 28 protoner.

Den mystiske proces, der alligevel muliggør det, kalder Rossi for Low Energy Nuclear Reactions (LENR). En efterfølgende artikel på ing.dk vil mere indgående beskrive mulige teorier for LENR.

Hemmelighedsfuld og vred

Ud over fra de svenske fysikere og sin italienske videnskabelige samarbejdspartner har Rossi haft meget svært ved at få opmærksomhed i videnskabelige kredse.

En forklaring kan være, at han med Sven Kullanders ord kan forekomme meget vred, når han møder folk, der ikke tror på ham. Rossis publikationer og resultater offentliggøres derfor på hans eget website, Journal of Nuclear Physics.

Rossi er dog først og fremmest ingeniør og forretningsmand, påpeger professor Kjell Aleklett fra Uppsala Universitet, der har diskuteret Rossis energikatalysator med Sven Kullander. Derfor kan man heller ikke forvente, at han vil berette om alle hemmelighederne, mener Aleklett.

Andre producenter i Grækenland og USA

Andrea Rossi er ikke alene med at udvikle energi efter principper, der minder om kold fusion.

Han har tidligere haft et tæt samarbejde med det græske firma Defkalion. Rossi og hans italienske firma Energia da Fonti Alternative (EFA)afbrød dog formelt samarbejdet den 4. august 2011.

Det græske firma Defkalion udvikler nu det lignende produkt Hyperion, som ifølge de foreløbige specifikationer leverer effekt i kW-området. Defkalion har erklæret, at Hyperion i sin substans er opbygget efter Rossis principper, men indeholder visse ændringer.

Firmaet Blacklight Power i USA hævder også at besidde en teknik til at generere store mængder energi ud fra hydrogen på enkel vis i henhold til en meget spekulativ teori om eksistensen af en særlig hydrino-tilstand af hydrogenatomet.

Dokumentation

Andrea Rossis website: Journal of Nuclear Physics
Hanno Essén and Sven Kullanders analyse af Rossis eksperiment:
Testrapport fra 28. oktober 2011 (0,5 MW testen)
Focardi og Rossis artikel: A new energy source from nuclear fusion
Andrea Rossi produkt E-cat
Defkalions produkt Hyperion

Et andet, noget simplere, alternativ til en ukendt kærneproces, der producerer energi, men som ikke resulterer i gamma-stråling, er svindel!

PS:
Måske er jeg mærkelig - men hvis jeg havde opfundet en sådan ideel energikilde, ville jeg da offentliggøre det hele, simpelthen fordi glæden ved at se den eksisterende struktur kollapse, gratis energi til mig selv og det faktum at offentliggørelsen blokerer for nye monopoler ville være belønning nok i forhold til alternativet: At bruge to-tre årtier i retten og på at sælge et projekt som ingen naturligvis tror på, for måske selv at kunne blive monopolist engang (odds'ene er imod, der er meget store interesser med mere erfaring i det "game" på spil).

  • 0
  • 0

Han burde jo nu have enheder til salg, som kunne overbevise folk om at det virkede. Hvis de virker, er jeg ligeglad med hvorfor i første omgang. Det kan nogle kloge hoveder altid finde ud af bagefter.
Det giver mindelser om børshandlere/banker, som har nogle fantastiske papirer til salg. Jeg spørger altid mig selv, hvorfor de ikke selv køber dem og bliver milliardærer.

  • 0
  • 0