Italiensk domstol anerkender sammenhæng mellem mobiltelefoni og tumor

Illustration: Freestocks.org

En italiensk mand har fået rettens ord for, at årsagen, til at han fik en tumor i øret, var, at hans arbejde krævede, at han talte i mobiltelefon 3-4 timer dagligt i 15 år. Det skriver flere medier på baggrund af et telegram fra nyhedsbureaet AFP.

Dommen faldt 30. marts i den norditalienske by Ivrea. Her havde den 57-årige mand Roberto Romeo lagt sag an for at få anerkendt tumoren og følgerne af den operation, hvor den blev fjernet, som en arbejdsskade.

»Jeg havde ikke nogen anden mulighed end at bruge min mobiltelefon til at tale med mine kolleger om planlægningen af arbejdet - i 15 år ringede jeg hele tiden hjemmefra og fra bilen,« forklarede Roberto Romeo ifølge telegrammet.

Første dom i verden

I 2010 begyndte hans venstre øre at føles tilstoppet, og han gik til lægen, som kunne konstatere, at han havde fået en tumor i øret. Tumoren var heldigvis godartet, men da lægerne fjernede den, var de nødt til at fjerne hørenerven (Nervus vestibulocochlearis), så Roberto Romeo blev døv på øret.

Læs også: Amerikansk studie genopliver debatten om kræft og mobilbrug

En læge vurderede, at Roberto Romeo havde en menprocent på 23, og retten anerkendte advokaterne Renato Ambrosios og Stefano Bertones påstand om, at der var en direkte sammenhæng mellem mobiltelefonbrugen og tumorens fremkomst.

»For første gang i verden har en domstol anerkendt, at der er en kausal sammenhæng mellem overdreven brug af en mobiltelefon og en tumor i hjernen,« har advokaterne ifølge telegrammet udtalt i en pressemeddelelse.

Flere sager på vej

Stefano Bertone arbejder ifølge sin hjemmeside med flere sager, hvor medarbejdere forsøger at få arbejdsskadeerstatning for kræfttilfælde, som de mener hænger sammen med arbejdsrelateret mobiltelefonbrug.

Læs også: Dansk forsker: Dårlige mobilantenner giver højere stråling

Om mobiltelefoni virkelig kan forårsage kræft er omdiskuteret. Strålingen fra mobiltelefoner ligger typisk i frekvensbåndet 800 MHz-2,2 GHz og frekvensen er ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside derfor for lav til at kunne ødelægge genetisk materiale i de bestrålede celler.

Sundhedsstyrelsen: Ingen grund til bekymring

Derfor har Sundhedsstyrelsen konkluderet, at der i dag ikke er grund til at bekymre sig om strålingen fra mobiltelefoner:

‘Det samlede nuværende vidensgrundlag tyder ikke på, at normal dagligdags brug af trådløse teknologier har negativ virkning på befolkningens helbred,’ står der på styrelsens hjemmeside.

Læs også: WHO-ekspert kalder dansk kræftstudie af mobilstråling 'fejlagtig'

Alligevel har Verdensundhedsorganisationen WHO i maj 2011 betegnet stråling fra mobiltelefoner som en ‘en mulig kræftårsag.’

Teknologien er endnu så ung, at man ikke har data for livslang brug i store befolkningsgrupper, så konklusionen var hovedsageligt bygget på nogle få epidemologiske studier, der indikerede, at voksne mobiltelefonbrugere havde en højere risiko for at blive ramt af hjernekræft.

Vær forsigtig

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler den danske sundhedsstyrelse derfor i dag, at man tager nogle enkle forholdsregler for at minimere eksponeringen fra mobiltelefoners stråling.

I Italien er sagen dog ikke nødvendigvis slut. Dommen kan nemlig stadig ankes.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så dommeren og advokaterne har læst og vuderet de mindst 10.000 undersøgelser og artikler om emnet og skåret ind til benet og fundet sandheden?

 • 3
 • 0

Der har dømt videnskabsfolk for ikke at kunne forudsige jordskælv... og n=1 er kun noget der kan bruges i retssale...

Det er helt gak at de "vurdere" at noget der er vist ikke har en direkte sammenhæng hænger sammen...

 • 2
 • 1

Det drejer sig ikke om mobiltelefoner og tumorer, men om penge i form af: "The court in the northern town of Ivrea awarded the plaintiff a state-funded pension."

 • 2
 • 0

Og i løbet af de 15 år fandt han da aldrig på at bruge et headset?? Headsets har eksisteret siden Walkman'en; gør at man har begge hænder fri og mindsker tråling ind i hovedet. Jeg tror simpelthen han har presset mobiltelefonen for hårdt ind i øret hele tiden, hvorved tumoren opstod...

 • 3
 • 2

... The net result, when considering the different errors and their impact, is still rather an elevated risk. ... The individual risk is still low ... there are no valid counter arguments and no strong evidence decreasing confidence in a causal relationship. Weak evidence in favor of a causal relationship is provided ... but overall ... inconclusive to date.

På den ene side, på den anden... men brug ørepop, hvis du er nervøs. Og find en italiensk domstol, hvis du vil vinde en sag.

 • 0
 • 0

Over 15 år har både anvendte frekvenser, amplitude og modulationsformer ændret sig, intet er det samme, ud over at det er radiobølger der er anvendt.

 • 0
 • 0

....skal man nok tage lige så alvorligt som IC4 og Italiensk Humor :)

Jeg skal ikke fremhæve nogen, men hvordan man kan få en hjernetumor med en iPhone begriber jeg ikke, Når jer ser mine børn og kone brugr deres tror jeg først at de er ved at spise en håndmad når de sidder og taler til kanten for at blive hørt. :)

Artiklens billede er misvisende :)

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten