Italienere desinficerer gader med snekanoner: Nytteløst, mener dansk overlæge
I Italien kører snekanoner rundt og sprøjter fortyndet brintoverilte på veje og bygningsfacader for at desinficere overfladerne. Det er hele byer, blandt andet Val Gardena, nær Alperne, der bliver spulet ned for at gøre det hårdt sygdomsramte land klar til en delvis genåbning af samfundet.
Det skriver Euronews, som også har lavet nedenstående video af desinfektionen.
Men det er fuldkommen nytteløst i forhold til at minimere smittespredningen, mener Anette Holm, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital.
»Det får vi ikke et smittestop ud af. Det er jo en kontaktsmitte, og det er jo ikke husmure og vejene, som vi bliver smittet fra«, fortæller hun.
Virussen ikke kan vandre i luften, uddyber hun, men skal overføres via dråber, hvis nogen hoster i nærheden af andre. Dråbesmitten hører sammen med kontaktsmitten, der finder sted, hvis man rører ved overflader, der er blevet hostet på.
»Vi smitter hinanden ved at røre ved håndtag, knapper, og når vi giver hånd. Men i Danmark ville man aldrig kunne se nytten af at desinficere gulve og vægge,« siger hun.
Italien kan risikere, at indsatsen med snekanonerne er spildt arbejde, fordi en ny person, som er syg med covid-19, kan komme forbi og hoste på bygningen et øjeblik efter brintoverilten er tør, fortæller Anette Holm. Hun uddyber, at man aldrig ville se en lignende indsats herhjemme.
»Man skal bruge sine kræfter på at fjerne virus fra dér, hvor hænder rør fælles kontaktpunkter, og det er en husmur ikke, og det er en vej heller ikke. I Danmark koncentrerer vi os om at afbryde smitten fra dér, hvor hænder rør,« siger hun.
Selvom virussen godt kan sætte sig på bygninger og veje, så overlever den kun i et par døgn. Derfor spritter vi af på hospitaler, skoler og i butikker i Danmark, fordi der er hyppigere kontakt mellem overflade og menneske, uddyber hun.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Kan ikke se hvordan man kan være negativ overfor denne ide. Det er en relativ billig løsning, til at fjerne en stor mængde smitte. De har alle materialler liggende ubrugte i forvejen, da ski sesonen for i år er stoppet aligevel. Der er mange der ubevist tager fat i lygtepæle, bænk armlæn, skulpturer, havelåger, butiksvinduer, dørhåndtage og 100 vis af andre ting, så hvis det her kan spare en stor mængde manuelt arbejde med en vaske klud og måske 10 indlæggelser på sygehuset, så er de penge nok allerede tjent hjem.
Ja, jeg tror også at hensigten er rent politisk. Det skal se ud som om at man gør noget.Politkeres mål er ikke altid at være effektive, det skal bare se ud som.
Nogle danske tiltag er måske af samme skuffe...
Coronavirussen lever desuden ikke længe på overflader som mur og pap, ca. 24 timer. På nogle glatte overflader kan virussen leve op til 72 timer, f.eks. stål og glas.
Tonni Pedersen
<Kunne det tænkes at italienerne rent faktisk ved hvad de gør og det er de danske forskere der er forkert på den?>
Det kan sagtens tænkes. Der har heller ikke været helt overensstemmelse mellem overlægerne indbyrdes her i landet!
WHO rerferer her til at meget omtalt studie der fandt at virus kunne "overleve" op til 72 timer på f.eks rustfri ståloverflader. Dette er meget lang tid i forhold til hvad man normalt regner med virus kan overleve, og det fører til overvejelse om hvorfor de kunne finde virus efter så lang tid. At det skulle være fordi denne virus er mere sejlivet end andre finder jeg ret usandsynligt. Så er der tilbage at der enten er specielle temperatur- og luftfugtighedsforhold m.m. der gør at den kan leve længere. Eller den teori jeg lufter,at det kan være virus som sidder i afstødte celler, f.eks. fra halsen ved hoste, og er beskyttet af deres cellemembran. Det ville være interessant hvis der var valide kurver over virus normale overlevelse under forskellige omstændigheder. Det er den normale overlevelse vi kan bruge operationelt, og ikke den ekstreme undtagelse. Men jeg kender desværre ikke til at sådanne kurver eksisterer.
interessant, at en henvisning til oplysninger fra WHO kan afstedkomme 'thumbs down'! :)
HHH - det var IKKE en normalfordelingskurve, som jeg spurgte til - derfor thumbs down
Kunne det tænkes at italienerne rent faktisk ved hvad de gør og det er de danske forskere der er forkert på den?
...hvor længe Corona virus "overlever" på forsk. overflader så burde vi måske kikke på desinfektion.
lidt her:findes der en normalfordelingskurve for, hvor hurtigt virus går til på forskellige overflader?
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronavirusesThe most important thing to know about coronavirus on surfaces is that they can easily be cleaned with common household disinfectants that will kill the virus. Studies have shown that the COVID-19 virus can survive for up to 72 hours on plastic and stainless steel, less than 4 hours on copper and less than 24 hours on cardboard...
Tag en tur ud på skisportscenter Hedeland Svend, de har kanonerne :)
Men der florerer også mange misforståelser om virus holdbarhed. Fri virus har meget kort holdbarhed. Sekunder i solskin. Lidt flere sekunder i fri luft. Afhængig af luftfugtighed og temperatur. Hvis det var længere tid, var sikkerhedsafstanden på 2 m slet ikke nok. Og minutter på overflader. Hvis det opfører sig som andet virus.
Flemming - findes der en normalfordelingskurve for, hvor hurtigt virus går til på forskellige overflader?
En mand går på gaden svingende en stor kæp. Han bliver spurgt hvorfor han gør det. Jo, siger han, det er for at holde løverne væk. Jamen der er jo ingen løver siger spørgeren. Nej netop svarer manden. Politkeres mål er ikke altid at være effektive, det skal bare se ud som.
Hvorfor fik Viggofonen penge?
Med en retrofitted hydrogenperoxidtank og en polvending af turbinens generator må den kunne desinficere det meste af Korsør og omegn!
Det virker som rent galimatias. Har også set hvordan de gik rundt og decinficerede gaderne i Iran. De har åbenbart slet ikke forstået hvordan virus smitter. Men der florerer også mange misforståelser om virus holdbarhed. Fri virus har meget kort holdbarhed. Sekunder i solskin. Lidt flere sekunder i fri luft. Afhængig af luftfugtighed og temperatur. Hvis det var længere tid, var sikkerhedsafstanden på 2 m slet ikke nok. Og minutter på overflader. Hvis det opfører sig som andet virus. Når der så nogen gange måles længere levetid er den mest rimelige forklaring at det ikke er fri virus, men virus der har siddet på eller i en afstødt celle, og således er beskyttet af dens betydeligt mere stabile cellemembran. Dette kan muligvis også smitte, så jeg vil ikke helt udelukke smitte over længere tid end ovennævnte. Det er bare ikke særligt sandsynligt. Med mindre der blot er detekteret DNA fra deaktiveret virus, som slet ikke kan smitte.
Coronavirus has been detected on particles of air pollution by scientists investigating whether this could enable it to be carried over longer distances and increase the number of people infected. The work is preliminary and it is not yet known if the virus remains viable on pollution particles and in sufficient quantity to cause disease. The Italian scientists used standard techniques to collect outdoor air pollution samples at one urban and one industrial site in Bergamo province and identified a gene highly specific to Covid-19 in multiple samples. The detection was confirmed by blind testing at an independent laboratory.
Ser ud til at italienske forskere har fundet virus (eller kun rna stykker?) på luftforurenings partikler. På den måde kan der muligvis ske en spredning over lange afstande. De ved ikke om man rent faktisk kan blive smittet på denne måde. Snekanonerne er derfor sat ind for en sikkerhedsskyld.
.. Som at skyde gråspurve med kanoner. Det mod være italienske lokalpolitikere, der har lyttet for meget til Doktor Trump om, hvordan man håndterer covid-19
Af ren nysgerrighed. Hvis det er så indlysende at det ikke virker. Hvorfor gør de det så? Hvilke argumenter har de brugt?
Det virker sikkert ikke, men nu har vi heller ikke snekanoner i Danmark, og de metoder vi vælger herhjemme har jo ændret sig med udbuddet af midler.