It-værktøjer en daglig udfordring for internationale projektledere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

It-værktøjer en daglig udfordring for internationale projektledere

Er det uhøfligt, hvis den amerikanske projektmedarbejder ringer op på Skype til sin danske projektleder efter klokken 21? Og hvordan bærer projektchefen sig af med at få den brasilianske leverandør til at holde op med at afbryde på videokonferencerne?

Virtuel kommunikation er en ganske kompliceret affære, viser en ny undersøgelse foretaget af kompetencevirksomheden Mannaz blandt 127 projektledere, der alle arbejder med internationale projekter.

Næsten 40 procent af de adspurgte svarer, at de i nogen eller høj grad finder, at det er en udfordring at anvende virtuelle værktøjer til at kommunikere med.

Det skyldes i høj grad, at de færreste projektledere og medarbejdere modtager egentlig træning i at anvende de it-værktøjer, de har til rådighed, mener cybersociolog Stine Gotved fra konsulentvirksomheden Net:Work, der arbejder med at rådgive danske virksomheder i virtuel kommunikation.

»Projektlederne har styr på at tænde og slukke, men har sjældent lært at vurdere, hvilken kommunikationsform der er bedst egnet til hvilken opgave. De bruger det, de plejer, og dermed stiger risikoen for misforståelser,« siger hun.

Fælles oplæring nødvendig

Eksempelvis bør en dansk projektleder, der på forhånd ved, at den kinesiske samarbejdspartner kommer til at miste ansigt på et fællesmøde, ikke vælge en videokonference, men derimod klare mødet på en platform uden gensidig synlighed, f.eks. telefonen, opfordrer Stine Gotved.

Behovet for bedre træning i brugen af virtuelle redskaber er et problem, som Lars Frisk Rossen, projektledelsesdirektør i Mannaz, også er stødt på i sit arbejde i danske ingeniørvirksomheder.

»Der er en forventning om, at projektdeltagere selv må tilegne sig de nye værktøjer, med den begrundelse, at det jo bare er it-system, der skal implementeres. Men det kan deltagerne ikke gøre enkeltvis. Det kræver en fælles oplæring at opnå den nødvendige disciplin, der gør værktøjerne effektive,« siger han.

Lars Frisk Rossen understreger, at træning ikke kun handler om at kunne anvende de forskellige funktionaliteter, men også om at have et fælles sæt it-leveregler, som for eksempel at holde to sekunders pause efter hvert indlæg under en videokonference for at sikre en god kommunikation.

Overvejer bedre introduktion

Hos Babcock & Wilcox Vølund er projektchef Johan Fegar enig i, at det kan være en udfordring at bruge de virtuelle værktøjer.

I øjeblikket har virksomheden ikke nogen formaliseret træning i brugen af værktøjerne, men det er under overvejelse at indføre en introducerende uddannelse.

Babcock & Wilcox Vølund, der projekterer og opfører forbrændingsanlæg i bl.a. Danmark, Sverige og Frankrig, gør i øjeblikket brug af tre forskellige webhoteller.

»Vi prøver at etablere best practice i forhold til at bruge de internet-baserede værktøjer, men der er meget learning by doing. En fælles intro duktion ville være en styrke, men vi skal sørge for, at deltagerne oplever det som en samlet gevinst og ikke som, at vi presser endnu et it-system ned over dem,« siger Johan Fegar.

Fakta: Projektværktøjsdagen

Projektværktøjsdagen 2011 er en event med fokus på projektledelsesværktøjer, effektivisering og udvikling, hvor direktører, projektchefer og ledere, indkøbere, it-chefer og leverandører bringes sammen til en dag, hvor der er fokus på erfaringsudveksling, videndeling og faciliteret networking.

Konferencen afholdes 17. november kl. 9-17 på Radisson Blu Falkoner, Frederiksberg.

Arrangør: Dansk Projektledelse og Mediehuset Ingeniøren.

Læs mere: www.projektdagen.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten