It-professionelle: Patentafstemning er hamrende udemokratisk og uanstændigt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

It-professionelle: Patentafstemning er hamrende udemokratisk og uanstændigt

De små og mellemstore virksomheder, som trækker væksten i Danmark, risikerer at blive bremset, hvis Danmark går med i en EU- patentdomstol, advarer forbundet for it-professionelle Prosa.

Udmeldingen kommer efter, at erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF) har gjort det klart, at Danmark styrer mod en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig EU-patentdomstolen.

Læs også: Annette Vilhelmsen: Fællespatent i EU skal sikre job og vækst

Ifølge Prosa risikerer en EU-patentdomstol at føre til et væld af softwarepatenter. Udviklingen vil favorisere de store virksomheder, der er de eneste med pengene til at forfølge et patent. Softwarepatenter gør det samtidig sværere at etablere innovative små og mellemstore virksomheder, lyder kritikken.

»Det er netop små og mellemstore it-firmaer, vi har i Danmark, og dem burde ministeren støtte i stedet for at støtte de store koncerner,« lyder det fra næstformand i Prosa, Hanne Lykke Jespersen i en pressemeddelelse..

»Vi kan se, at såvel på vores som på andre områder, er det næsten alle store virksomheder, som skærer ned, mens de små og mellemstore virksomheder er i vækst. Det er helt essentielt for Danmark, at vi ikke spænder ben for dem,« siger hun.

Læs også: Udsigt til EU-afstemning i Danmark til foråret

Den europæiske patentmyndighed har allerede i dag udstedt omkring 50.000 softwarepatenter. I dag er de ikke gyldige i Danmark.

»Hvis vi siger ja til patentdomstolen, vil vi miste muligheden for med vores egen lovgivning at sikre, at det fortsat er sådan. Der er ingen appelmulighed, hvis domstolen først har godkendt et patent,« siger Hanne Lykke Jespersen.

»Tillader vi softwarepatenter, åbner vi for, at helt almindelige virksomheder kan sagsøges for dagligdags processer. For eksempel anklages små virksomheder i USA for patentbrud på et patent, der dækker at sende en scanning via e-mail. Sagen er faktisk ganske vigtig,« siger hun.

Prosa om folkeafstemning: Hamrende udemokratisk

Ligesom Europaparlamentsmedlem Morten Messerchmidt (DF) frygter Prosa, at regeringen planlægger at afholde en selvstændig folkeafstemning om EU-patentdomstolen alene af den grund, at de satser på at så få gider gå til stemmeurnerne, at forslaget bliver vedtaget. Det kræver nemlig deltagelse af mindst 30 procent af vælgerne, før forslaget kan forkastes.

»Regeringen har hele tiden søgt at undgå en folkeafstemning om dette spørgsmål. Nu da det ikke ser ud til at lykkes dem at presse DF og Enhedslisten til et ja uden en folkeafstemning, vil ministeren lægge folkeafstemningen på en dag, hvor der ikke skal stemmes om andre ting. På den måde satser de på at få en så lav stemmeprocent, at de af bagvejen får det ja, de hele tiden har ønsket. Det er hamrende udemokratisk og uanstændigt,« lyder det fra Hanne Lykke Jespersen.

Det er det ikke i dag og det vil det heller ikke være efter en evt. vedtagelse af en ny patentlov.
Patentsystemet er et "kompromis" fordi der ikke er nogen som har kunnet foreslå et bedre system.
En ensretning og harmonisering vil være til fordel for patentsystemet overordnet set.
De følelsesladede ord i overskriften: "... hamrende udemokratisk og uanstændigt", lyder nærmest som en vittighed.
PROSAS pressemeddelelse virker ikke særligt saglig, måske på grund af det svulstige sprogbrug som savner et præcist og klart budskab.

  • 3
  • 13

Det bedste ville være at afskaffe alle patenter, ikke kun software patenter.

Faktisk lader det til at alle siger noget i stil med: "I min branche er patenter kun en absolut ulempe og vi ville hellere være fri for skidtet, men i $en-anden-brance-jeg-ikke-kender-noget-til kan det måske give mening", så jeg tror patenter i virkeligheden er en tåbelig ide i alle brancher.

  • 17
  • 3

Patenter bremser udviklingen og hindre mindre virksomheder i at komme på marked.
Hvis man udvikler noget som helst, som også indeholder patenter fra andre, kan man ikke få sit produkt
på marked, hvis man ikke selv har en meget stor bagage af patenter som man kan handle med.
Så små iværksætter og udviklingen generelt bliver stoppet eller forsinket af patenter.

Forbrugeren som der er flest af, har ingen glæde af patenter, eller snare tværtimod, da de kan komme til at betale rigtigt meget for meget for et produkt, som f.eks medicin.

Ved godt at følgende ikke kun omhandler patenter, men også varemærker, copyright og andet produkt/design beskyttelse..

  • Det tekniske dårligste løsning med hensyn til video formater blev standart, fordi andre design var beskyttet.
  • Damp maskinens udvikling blev standset af patenter, da de ikke tillod for bedringer/ændringer på købte masskinner. Først efter udløb af patenter blev der udviklet mere effektive dampmaskiner.
  • Kun store firmaer som MS,Nokia, Samsung og Appel har de beløb der skal til bruges til advokater i patentsager , samt den skattekiste af patenter der skal til for at kunne lave mobiltelefoner, en ny spiller på marked vil ikke have en chance.

SÅ VI SIGER DET IGEN PATENTER ER INGEN FORDEL FOR FORBRUGER, SAMFUNDET ELLER INNOVATIVE OG UDVIKLENDE FIRMA, KUN FOR ADVOKATER OG STORE "GAMLE RUSTNE" FIRMAER SOM IKKE HAR ANDET PÅ KISTEBUNDEN.

  • 14
  • 2