It-ingeniører: Vi kan sagtens snyde it-politiet
Kom bare med al den overvågning, I har lyst til. Hvis det virkeligt gælder, så skal vi nok skjule vores datatrafik og telefonsamtaler, så I ikke fanger os.
Det er konklusionen på en undersøgelse, som Ingeniørforeningen, IDA, har gennemført blandt dataloger og it-uddannede ingeniører.
54 procent svarer ja til, at de kan omgå den logning, der er et led i regeringens kamp mod terror.
De nye regler, som træder i kraft lørdag i næste uge, tvinger alle teleudbydere med over 100 brugere til at registrere alt datatrafik og alle telefonopkald og gemme dataene et år. Reglerne omfatter også boligforeninger, hoteller og campingpladser.
Men der findes masser af redskaber til at omgå dem, og dem kender de it-uddannede udmærket. Kun 12 procent svarer direkte nej til, at de kan slippe for at blive sporet på nettet, hvis de ønsker det.
»Undersøgelsen viser, at it-uddannede kan snyde systemet. Så kan vi roligt gå ud fra, at mange potentielle terrorister også hurtigt kan lære sig det,« siger formanden for IDA's udvalg for teknologi og innovation, Jørn Guldberg.
Han advarer derfor med at gøre det for besværligt at benytte it på grund af ønsket om at kunne spore terrorister.
»Det vil bombe Danmark væk fra positionen som en af verdens førende it-nationer, fordi lovlydige borgere kan føle sig hæmmet i brugen af it,« mener Jørn Guldberg.
896 ingeniører og dataloger besvarede IDA's spørgsmål. En tredjedel vidste ikke, om de vil kunne omgå logning eller ej.
Dokumentation
