It-ekspert finder tid til fordybelse: »Efteruddannelse er næsten en hobby«
Master It-sikkerhedsekspert finder tid til fordybelse:
Siden Jan Andersen blev udlært som datafagtekniker i 2007, har han brugt sin fritid til stille og roligt at understøtte sin praktiske erfaring med et stadigt mere solidt teoretisk fundament. Først med en IT-diplomuddannelse med speciale i it-sikkerhed fra DTU i 2019, og nu inden længe som Master i IT, når han i løbet af foråret afleverer sit speciale i it-sikkerhed.
»Jeg kan virkelig godt lide at lære nyt og går efter det faglige indhold. Det er ikke bare for at få et stykke papir. På en eller anden måde slapper jeg af med det. Det er egentlig en form for hobby,« forklarer Jan Andersen.
Som familiefar med to skolebørn og en lille efternøler på to er der ellers nok at se til, og netop derfor er det vigtigt, at lysten driver værket, understreger han:
»Motivationen skal være der, for det er på bekostning af andre ting som f.eks. bare at sidde og slappe af nogle gange. Kone og børn kan du ikke sætte til side. De skal prioriteres, så jeg bruger sene aftener og weekender til at læse. Det kræver en forstående kone og søde børn.«
Selvom alle muligheder burde stå åbne for en it-medarbejder, er det ifølge Jan Andersen uomgængeligt at efteruddanne sig løbende:
»Det er en faglig verden, der forandrer sig hele tiden, og holder man ikke sin viden opdateret, bliver den hurtigt forældet. Jeg ville være bange for at køre fast i et spor, for så ender du et sted, hvor der ikke er brug for dine kompetencer. Jeg har meget praktisk erfaring med it, men vil også gerne have en mere teoretisk dybde i det.«
Jan Andersen begyndte på masteruddannelsen i efteråret 2019 og nåede at få et enkelt semester, hvor der var undervisning et par dage om måneden på Aalborg Universitet, inden uddannelsen på grund af pandemien overgik til fjernundervisning.
»Det har passet mig fint at sidde hjemme i Gråsten, fordi jeg har sparet tre timers transport hver vej. På den anden side har jeg manglet at netværke med andre, for det får man også meget ud af.«
Kommer i dybden
Med den nye teoretiske viden føler hans sig bedre klædt på:
»Jeg gik i gang, fordi jeg gerne vil have en dybere forståelse for teorien, og især it-sikkerhed. Jeg har også fået en bedre forståelse for, hvordan man udvikler sikker software.«
Det har også åbnet hans øje for de opgaver, kollegerne står med:
»Jeg har fået et bedre indblik i deres måde at arbejde på og kan gå til dem på en helt anden måde. Vores opgave er at understøtte forretningen, og for at supportere dem bedst muligt må vi vide, hvad de arbejder med, og hvordan de arbejder. Det gør mit job bedre og sjovere. Mange gange kan du række ud til folk, men hvis du ikke kan argumentere for det, du mener, er det svært. Dér har masteren været rigtig god.«
Alt i alt vurderer Jan Andersen, at han bruger et sted mellem 15 og 20 timer om ugen på sit studie, og der bliver nok lagt lidt flere timer oveni, når han for alvor går i gang med specialet, som sandsynligvis kommer til at handle om API-sikkerhed. Et område, der er meget relevant i hans nuværende arbejde:
»Der er mere i et speciale end i de almindelig opgaver. Alene det at researche og sætte sig ind i emnet kan være svært, men jeg får heldigvis god hjælp fra vejlederne.«
Fordelen ved en længerevarende uddannelse som en master er ifølge Jan Andersen, at det faglige udbytte sætter sig mere effektivt, fordi der er tid til at reflektere over den nye viden og anvende den i praksis:
»Når det strækker sig over længere tid, kan du komme i dybden og se sammenhænge. Mange af de ting, vi bliver undervist i, falder først på plads, når du anvender det, skriver en opgave, har sparring med en vejleder og netværker med de andre studerende. Niveauet bliver noget højere, for når man bruger det professionelt, ser man nogle nye sammenhænge. Ellers ville du i anførselstegn ‘bare tage på kursus’. Her er der mange ting at tænke på efterfølgende.«
Klar til flere fag
Master i IT er målrettet softwareudvikling, ledelse og implementering af it, men selvom den kunne åbne døren til en ny karriere, bliver Jan Andersen, hvor han er:
»Jeg elsker mit arbejde og har ikke planer om at skifte. Det kan jeg sagtens sidde og sige, men det passer mig rigtig fint, for uanset hvor meget der er at lave, er der altid ro her,« siger han og tilføjer:
»Men jeg vil ikke udelukke, at jeg tager nogle flere fag.«
Det sidste skulle ikke bliver noget problem, for netop medarbejdernes efteruddannelse står højt på prioriteringslisten, hvis man spørger Morten Pors Simonsen, Head of Information Security hos Danfoss:
»Generelt mener vi, at det er vigtigt, at vi kontinuerligt udvikler medarbejdere specielt i it, for at vi kan være relevante på længere sigt. Udviklingen går så stærkt på det område, og derfor er det nødvendigt løbende at blive opkvalificeret.«
Når Danfoss vælger at betale for Jan Andersen masteruddannelse, skyldes det da også, at der er stor mangel på folk med sikkerheds- kompetencer.
»De kurser, han tager, er målrettet hans rolle i virksomheden, så det er en two way street. Jan investerer mange private timer i det, og derfor vil vi også gerne investere, fordi vi får direkte gavn af hans nye viden. Vi gør det ikke alene, fordi han synes, det kan være sjovt, men fordi vi prøver at tippe det derhen, hvor folk får noget ud af det, og hvor virksomheden får noget ud af det,« siger han.
Det meste af Jan Andersens masteruddannelse i it er på grund af pandemien foregået foran computeren i hjemmet i Gråsten. Foto: Carsten Ingemann
