ISS-opsendelse fejler – astronauter måtte nødlande i kapslen

På billedet omfavner Nasa-astronaut Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin familiemedlemmer efter, at de er ankommet til Krayniy Lufthavn i Baikonur, Illustration: Nasa/Bill Ingalls

Senest opdateret fredag klokken 8:15 med nyt om landingssted og redningsholdets ankomst.

Det er blevet rutine at sende astronauter til Den Internationale Rumstation, ISS, 400 km over Jorden, men i formiddag gik det galt. Kort inde i opsendelsen måtte en Nasa-astronaut og en russisk kosmonaut frigøre deres Soyuz-rumkapsel i toppen af raketten for at undslippe, fordi der var en fejl på raketten.

Ifølge Nasa gik nødlandingen med Soyuz-kapslen godt, og begge besætningsmedlemmer er i god behold. Og de bliver bragt til Gagarin Cosmonaut Training Center i Star City lidt uden for Moskva fredag, og Nasa-astronauten ventes at flyve hjem til Houston i USA i næste uge . Læs mere under tweetet med billeder af besætningen efter nødlandingen.

Få minutter efter, at astronauterne gik i gang med nødlandingen, lettede redningsholdet, der nåede frem til landingsstedet, før kapslen med de to mænd ankom. Landingsstedet var syd for byen Zhezkazgan, og en helikopter bragte dem hen til byen, hvor et fly ventede og sørgede for at bringe dem retur til Baikonur, hvor de blev modtaget af deres familier og Nasa og Roscosmos.

Astronauter er naturligvis trænet i at foretage en sådan nødlanding. Men der er tale om en voldsom landing, hvor de udsættes for måske 8-9G-påvirkning. Og landingen foregår i en skarpere vinkel end normalt.

Opsendelsen af Nasa-astronaut Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin fra Roscosmos fandt sted klokken 14.40 lokal tid (10.40 dansk tid) fra rumhavnen Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan.

Det russiske rumagentur. Roscosmos, der har ansvar for Soyuz, oplyser på Twitter, at man øjeblikkeligt har dannet en statslig kommission, der straks er gået i gang med at undersøge årsagen til ulykken med Soyuz-opsendelsen.

Og Nasas chef, Jim Bridenstine, skriver på Twitter, at han er taknemmelig for, at begge mænd er reddet. Nu vil Nasa deltage i Roscosmos undersøgelse.

Cheferne kiggede på sammen

Netop denne opsendelse har stor betydning eftersom Jim Bridenstine og generaldirektøren for Roscosmos, Rogozin, for første gang skulle mødes og sammen overvære opsendelsen på Baikonur Cosmodrome.

Det sker i forbindelse med, at man er ved at undersøge, hvordan der kunne opstå et 1,5-2 millimeter langt hul bag et toilet på Soyus-fartøjet MS-09, som er koblet til rumstationen. Hullet blev opdaget, da alarmerne gik på kontrolstationerne i Houston i USA og i Moskva i Rusland den 29. august. Hullet blev straks lappet for at undgå tab af ilt.

Rogozin har kaldt det sabotage, og har afvist, at der kunne være tale om en fejl under fabrikationen af den russiske rumkapsel. Og Nasas chef har også forsikret, at man ikke er utryg omkring sikkerheden ved Soyuz-opsendelserne.

Det er meget sjældent, at der går noget galt med Soyuz-opsendelserne. Og der har kun været to dødsulykker; den 23. april 1967 omkom kosmonaut Vladimir Komarov i Soyuz-1, da faldskærmen ikke virkede. Og i Soyuz-11 den 30 juni 1971 omkom tre astronauter, da trykket forsvandt i kapslen under hjemturen.

Hvad nu på rumstationen?

Der er tre besætningsmedlemmer på ISS, ESA-astronauten, tyskeren Alexander Gerst, der er chef for rumstationen, Nasa-astronauten Serena Auñón-Chancellor og kosmonauten Sergey Prokopyev, der ankom sammen i juni på en seks måneder lang ekspedition.

Det var meningen, at de to nye besætningsmedlemmer skulle deltage i både rumvandringer og mange hundrede eksperimenter inden for biologi, biotek, fysik og klima på rumstationen, der er vores verdens eneste forskningssted i vægtløs tilstand, som er permanent bemandet.

Det er uvist, hvornår man kan sende en ny besætning op til dem, for dagens uheld får måske betydning for det. Det kan måske også betyde, at de nuværende besætningsmedlemmer får forlænget deres mission.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

at det der centrifugalkraf halløj er et spin på den historie ;o)

Man ja: Det kunne da være interessant at høre mere om hvad der fejlede i opsendelsen.

mvh Flemming

  • 11
  • 1

Jyllands Posten har et af de bedre bud på hvordan man staver til Sojus (fra artikel på hjemmesiden):

"Rapporten kom samtidig med, at Rusland meddelte, at det aflyser alle ubemandede missioner med Sjus-raketter i år."

  • 11
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten