ISS kommunikations-center gik i sort

Lørdag lukkede det lokale energiselskab, Kamchatenergo, for strømmen til den russiske satelit-kommunikationsstationen på Kamchatka-halvøen. Stationen bruges blandt andet til at kommunikere med en række af det russiske forsvars satelitter og Den Internationale Rumstation, ISS

Ifølge forsvarets pressetjeneste måtte kommandanten på centeret tage »drastiske skridt« for at få genetableret strømforsyningen. Hvad disse var, er ikke blevet oplyst. Hvis strømsvigtet var blevet omfattende kunne det have resulteret i, at forsvaret havde mistet styringen med nogle af deres satellitter, og de var måske gået tabt.

En talsmand for det russiske rumfartsargentur, RKA, oplyser dog, at strømafbrydelsen ikke påvirkede kommunikationen med Den Internationale Rumstation, da kommunikationsstationen ikke bliver brugt til kommunikere med rumstationen i øjeblikket.

Forsvaret hævder, at Kamchatenergos handling er imod et statsdekret, som forbyder afbrydelsen af strømforsyningen til faciliteter, som er vigtige for statens sikkerhed. En repræsentant for den statslige energiforsyning påpeger dog, at så vidt han vidste, var det kun forsyningen til barakker og lagerbygninger der var slukket for. Om dette er rigtig vil den russiske hær ikke oplyse.