Israelsk minister: Kunstig ø skal hjælpe pressede palæstinensere

Illustration: E&T

Siden staten Israel blev oprettet i efterdønningerne på Holocaust i 1948, har området omkring Gaza mere eller mindre været præget af konflikter, mellem Israel og Palæstina. Nu kommer der imidlertid en håndsrækning til palæstinenserne fra den israelske transportminister, Yisrael Katz.

Således ønsker den israelske transportminister at bygge en kunstig ø godt fem kilometer fra Gazas kyst, hvortil det internationale samfund kan sejle og flyve varer ind til det konfliktfyldte område.

Israel foreslår at bygge en ø på 525 hektar, hvorpå der blandt andet skal være en stor containerhavn, et elkraftværk og en lufthavn, fortæller blandt andre den britiske avis, The Telegraph.

Delt sikkerhed

Øen skal forbindes via en dæmning, med en bro der kan hæves, og ifølge transportministerens planer skal Israel stå for sikkerheden i havet omkring øen - og ligeledes udføre inspektioner i havnen.

Eftersom øen bliver et internationalt projekt, bliver det også det internationale samfund, der skal stå for sikkerhed og kontrol på øen samt broen, der kommer til at fungere som checkpoint.

Yisrael Katz’s forslag er modtaget med blandede reaktioner. Premierminister Bejamin Netanyahu stiller sig positivt overfor forslaget, hvorimod forsvarsminister Avigdor Lieberman ikke mener at Gaza fortjener nogen form for udvikling, så længe Hamas sidder på kontrollen.

Den islamistiske gruppe Hamas har haft kontrol med Gaza de sidste årtier, hvilket har ført til, at nabolandende Israel og Egypten har opretholdt en streng handelsblokade over for Gazastriben for at presse Hamas. Det har forårsaget store humanitære og økonomiske problemer i området, hvor 40 procent af den arbejdsdygtige befolkning står uden job, og der er under tre timers daglig elektricitet til rådighed. Det har skabt behovet for forsyninger til området, som ellers skal forsynes med skib eller via Israel

Du kan se videoen som Yisrael Katz har præsenteret herunder.

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er dyrt for alle at have krig, uanset om det er fuldt ud eller denne langtrukne krig.

Fred er billigere og bedre for alle... Så slipper man for teknisk gode, men fuldstændigt hjerneblæste løsninger som denne ø

 • 6
 • 1

En symetrisk model

En symmetrisk model ville kræve at vilkårlige palæstinænsere blev snigmyrdet med våben eller biler i næsten daglige terrorangreb?

Det er skægt at det altid falder tilbage på israel, når ny egypten har en fin, lukket grænse med gazastriben. De kan jo bare åbne den for forsyninger.

 • 15
 • 17

Et FN territorie som ikke tilhører nogen lande kunne ellers være en interessant tanke. Der kunne være åben migration fra folk fra alle lande som ønsker det (ala USA var engang). Flygtninge kunne få beskyttelse der - og lande der ikke vil modtage flygtninge kunne sende dertil og støtte finansielt istedet. Der var vist tidligere en rigmand der ville købe en sydeuropæisk ø og oprette sådan en "flygtninge nation". Men er der masser af øde land et sted der kan afgives?

 • 1
 • 5

Hvis du ser på civile drab i denne konflikt,

Det gør jeg ikke. Jeg ser drab der bevidst bliver begået mod uskyldige for at skabe mest muligt ødelæggelse. Jeg ser knivmænd gå amok på markedspladser. Jeg ser folk angribe templer.

Og som jeg skrev før har dette grundlæggende intet med Israel at gøre når Ægypten blot skal åbne den forbandede grænse og lukke "nødhjælp" ind. Hvis Ægypten gjorde det kunne Israels blokade jo være helt ligegyldig.

 • 10
 • 14

Kan ikke løses ved ingeniørtiltag.

Der er intet ændret i området siden korstogene - konflikterne er de samme. At tro, at det "bare" er en konflikt mellem Israel og Palæstinenserne er naivt. Da der i en lang periode var relativt roligt og fredeligt mellem Israel og Palæstina, blussede de interne konflikter i Palæstina op - med ligeså store tab til følge @Thomas Lodberg.

En sammenligning med Svenskekrigene er direkte tåbelig - sorry - de blev udkæmpet om ussel mammon - ikke noget så uløseligt som religion.

At Ægypten ikke "bare" åbner sin grænse til Gazastriben, kan jo kun skyldes, at de enten er interesserede i at holde konflikten kørende - eller at de i bund og grund er lige så trætte af palæstinenserne som Israelerne?

Religion er noget lort - pardon my french.

mvh Flemming

 • 24
 • 1

Hvorfor lader Israel ikke bare forsyninger komme ind i eksisterende havne. Gaza er afskåret fra fri handel med omverdenen og kan f. eks. ikke få nødvendige materialer til genopbygningen efter Israels bombe-overfald. Bl. a. derfor lyder planen utroværdig og bliver aldrig et seriøst bud som kan bidrage til ophør af af besættelsen af de palæstinensiske områder og overholdelse af FNs resolutioner om palæstinensernes rettigheder.

 • 9
 • 10

Det gør jeg ikke. Jeg ser drab der bevidst bliver begået mod uskyldige for at skabe mest muligt ødelæggelse. Jeg ser knivmænd gå amok på markedspladser. Jeg ser folk angribe templer.

De forbrydelser du beskriver bliver begået af folk på begge sider. Så kan vi jo diskutere om det er en forbrydelse at kaste bomber midt i et boligkvarter fordi man tror at der muligvis er nogle "bad Guys" i en af bygningerne. En af de sidste store konflikter blev udløst af at to civile Isreeler var blevet dræbt af raketter fra Gaza. Det efterfølgende israelske bombardement kostede 2000 civile livet.

Der er ingen sider i denne konflikt der ikke gladeligt massakrere civile på den anden side.

 • 13
 • 6

De nødlidende familier der får hjælp fra denne ø er nok ligeglade med om det løser det oprindelige problem.

 • 4
 • 0

Det er skægt at det altid falder tilbage på israel, når ny egypten har en fin, lukket grænse med gazastriben. De kan jo bare åbne den for forsyninger.

@ Søren Jespersen

Det ville være imod Egyptens interesser og imod fredsaftalen fra You Kippur-krigen.

Aftalen mellem Egypten og Israel om at holde den palæstinensisk/egyptiske grænse lukket, er den del af aftalen Egypterne holder mest af. De vil nemlig absolut ikke have noget med palæstinenserne at gøre.

 • 10
 • 0

Bizar opførsel at man lægger tanker eller holdninger over på andre mennesker.

For øvrigt; https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_... Hvis man dræber et par israelere får ens familie en god sum penge ud af det hver måned.

Det er da noget af det mest fucked-up jeg nogen sinde har læst om. Selvfølgelig kan man ikke forhandle fred med fanatiske mennesker der har den slags programmer - ligesom vi heller ikke kan forhandle med Daesh eller andre terrorister.

 • 7
 • 5

Det er israels ide, men lur mig om de også har tænk sig at betale noget som helst til øen, næh det er nok meningen at "verdenssamfundet" skal det, og ligeså for sikkerheden, som egentligt er israels forpligtelse så længe de har besat området....

Næh byg da en ordentligt havn i Gaza, det andet her er da en kæmpe og dyr omvej.

 • 2
 • 2

Første sætning er vel direkte omskrivning af sandheden. Gaza blev først taget af Israelserne i 1967. Og konflikten var ikke imod "Palæstina" - men imod Ægypten , fra hvem de tog Gaza.

Som et faktum - før 1948 kaldtes jøder i Israel (såkaldte Sabras) for palæstinenserne, begrebet blev så arvet af PLO i 1964.

Så første linie, citat "Siden staten Israel blev oprettet i efterdønningerne på Holocaust i 1948, har området omkring Gaza mere eller mindre været præget af konflikter, mellem Israel og Palæstina." er en populistisk omskrivning af historien.

Men at en havn vil kunne løse konflikten tror jeg ikke på.

 • 5
 • 0

Så kan vi jo diskutere om det er en forbrydelse at kaste bomber midt i et boligkvarter fordi man tror at der muligvis er nogle "bad Guys" i en af bygningerne.

Jeg har en overraskende nyhed til dig: I krig bliver også civile dræbt. Det sker i alle krige, også i "assymmetriske konflikter".

Når Hamastosserne f.eks. opbevarer våben bl.a. i FNs skoler, udsætter de civile for at blive dræbt, når modparten bomber våbendepoterne.

Ban Ki-moon vil have en forklaring på våbenlagre på FN-skoler i Gaza http://politiken.dk/udland/fokus_int/krige...

Når de bruger civile som skjold ved at presse eller lokke dem til at opholde sig sammen med terrorister, forårsager de, at langt flere civile bliver dræbt.

Israel er bestemt ikke uskyldigt, men modparten gør, af propagandahensyn, en betydelig indsats for at få dræbt flest mulige civile, gerne børn.

 • 2
 • 1

som sædvanligt glemmer man at der er en grund til blokaden af Gaza.

tusindvis af raketter sigtet mod civile mål?

Palæstinenserne begår mord på tilfældige mennesker på gaden men det er åbenbart ligemeget.

2 amerikanere, 2 jordanere, 1 eritreer og 1 sudaner er blandt ofrene for palæstinensernes seneste hovedløse angreb hvis eneste formål er at give familien adgang til terror pension som vi betaler for via EU...

Der er intet politisk pres på palæstinenserne for at skabe rammerne for en fredsaftale, tværtimod så vil det være en katastrofe for dem at skabe fred, så kan de jo ikke modtage økonomisk støtte mere og vil være tvunget til at arbejde lige som alle os andre.

 • 4
 • 7

Hvis du ser på civile drab i denne konflikt, så dør der cirka 10 til 100 civile Palæstinenser for hver civil Israeler. Så din påstand har ingen hold i virkeligheden.

@ Thomas Lodberg

Palæstinenserne bruger civile som bombeskjold. Det gør israelerne ikke.

Palæstinensiske bombefabrikker ligger helt bevidst i boligområder, og gerne tæt på skoler og hospitaler, så palæstinenserne rigtigt kan jamre når deres bombefabrikker bliver bombet, og det også går ud over skoler eller hospitaler.

 • 2
 • 4

Vi prøver en gang til, men det har utroligt vanskeligt ved at trænge ind kommunistiske träskallar - kranier fyldt med træ - at palæstinenserne helt bevidst udsætter civile, og helst børn, for at blive dræbt af israelerne, for døde børn sælger deres budskab bedst.

Når Hamastosserne f.eks. opbevarer våben bl.a. i FNs skoler, udsætter de civile for at blive dræbt, når modparten bomber våbendepoterne.

Ban Ki-moon vil have en forklaring på våbenlagre på FN-skoler i Gaza http://politiken.dk/udland/fokus_int/krige...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten