Israelsk minister: Kunstig ø skal hjælpe pressede palæstinensere
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Israelsk minister: Kunstig ø skal hjælpe pressede palæstinensere

Illustration: E&T

Siden staten Israel blev oprettet i efterdønningerne på Holocaust i 1948, har området omkring Gaza mere eller mindre været præget af konflikter, mellem Israel og Palæstina. Nu kommer der imidlertid en håndsrækning til palæstinenserne fra den israelske transportminister, Yisrael Katz.

Således ønsker den israelske transportminister at bygge en kunstig ø godt fem kilometer fra Gazas kyst, hvortil det internationale samfund kan sejle og flyve varer ind til det konfliktfyldte område.

Israel foreslår at bygge en ø på 525 hektar, hvorpå der blandt andet skal være en stor containerhavn, et elkraftværk og en lufthavn, fortæller blandt andre den britiske avis, The Telegraph.

Delt sikkerhed

Øen skal forbindes via en dæmning, med en bro der kan hæves, og ifølge transportministerens planer skal Israel stå for sikkerheden i havet omkring øen - og ligeledes udføre inspektioner i havnen.

Eftersom øen bliver et internationalt projekt, bliver det også det internationale samfund, der skal stå for sikkerhed og kontrol på øen samt broen, der kommer til at fungere som checkpoint.

Yisrael Katz’s forslag er modtaget med blandede reaktioner. Premierminister Bejamin Netanyahu stiller sig positivt overfor forslaget, hvorimod forsvarsminister Avigdor Lieberman ikke mener at Gaza fortjener nogen form for udvikling, så længe Hamas sidder på kontrollen.

Den islamistiske gruppe Hamas har haft kontrol med Gaza de sidste årtier, hvilket har ført til, at nabolandende Israel og Egypten har opretholdt en streng handelsblokade over for Gazastriben for at presse Hamas. Det har forårsaget store humanitære og økonomiske problemer i området, hvor 40 procent af den arbejdsdygtige befolkning står uden job, og der er under tre timers daglig elektricitet til rådighed. Det har skabt behovet for forsyninger til området, som ellers skal forsynes med skib eller via Israel

Du kan se videoen som Yisrael Katz har præsenteret herunder.

En symetrisk model af dette forslag ville kræve en tilsvarende kunstig ø, under Palæstinensisk kontrol, som eneste gateway til Isreal.

Hvis man på denne både giver begge parter en lykke om halsen, kontrolleret af medparten...spekulerer jeg på hvad der ville ske...?

Hvilke varer vil Isreal lade Hamas få, og hvilke varer vil Hamas lade Isreal få ?

I mine øjne er modellen nødt til at være symetrisk.

Ville DK acceptere at alt dansk import skete via en svensk kontrolleret containerterminal m.v. på Hven ?

Hvorfor dog ikke ?

Eller omvendt ?

Kan jeg lave en dansk bosættelse i Skåne, og forvente den danske stats politiske og militære opbakning ?

Det vil jeg faktisk gerne. Med en stor raketbygnings hangar, ultralight flyveplads, affyringsrampe og ubåds havn.

Det er for helvede gammelt dansk territorium ! Det må da være min hellige ret ? Jeg bringer fremskridt og rigdom til området...

Det er virkeligt svært.

Men -

Ethvert forslag som kan bringe områdets beboere større muligheder, bedre liv og bedre sundhed må hilses velkommen.

Sidst en symetrisk model sås mellem ærkefjender, var under den kolde krigs Mutual Assured Destruction, MAD konstellation.

Det virker hvis parterne er nogenlunde rationelle. Man bliver generelt meget lykkeligere af at handle end af slogs.

Vi undgik ( om end kun på et hængende hår) atomart holocaust.

Der er dog den ærgerlige symmetri her allerede, at begge parters yderfløje ikke er rationelle.

Det er nok verdens sværeste nød at knække.

Peter Madsen

  • 16
  • 20

Det er dyrt for alle at have krig, uanset om det er fuldt ud eller denne langtrukne krig.

Fred er billigere og bedre for alle...
Så slipper man for teknisk gode, men fuldstændigt hjerneblæste løsninger som denne ø

  • 6
  • 1

En symetrisk model


En symmetrisk model ville kræve at vilkårlige palæstinænsere blev snigmyrdet med våben eller biler i næsten daglige terrorangreb?

Det er skægt at det altid falder tilbage på israel, når ny egypten har en fin, lukket grænse med gazastriben. De kan jo bare åbne den for forsyninger.

  • 15
  • 17