Israelsk firma vil forvandle vandmænd til supersugende bleer

26. april 2014 kl. 10:008
Israelsk firma vil forvandle vandmænd til supersugende bleer
Illustration: Wiki Commons.
Ved at udnytte vandmænds absorberende 'kød' har en israelsk startup-virksomhed udviklet bleer, der er dobbelt så absorberende som almindelige bleer og bliver nedbrudt på kun 30 dage.
Artiklen er ældre end 30 dage

I Israel har forskere i én proces angrebet to problemer: Det ene er, at store mængder vandmænd forpester strande og havne. Det andet er, at svært nedbrydelige bleer fylder op på verdens lossepladser.

Løsningen fra den israelske startup-virksomhed Cine’al Ltd. er baseret på forskning fra Tel Aviv’s University, der har vist, at vandmænds 'kød' har en superabsorberende effekt. Så hvorfor ikke bruge dem til et produkt, der kan give bløddyrene et bedre omdømme:
naturligt nedbrydelige bleer med dobbelt så stor sugeevne som de gængse bleer på markedet.

Der bliver flere og flere vandmænd på grund af rovdrift på havene og global opvarmning. Israelsk forskning har fundet ud af at bruge de mange bløddyr til at fremstille hydromash – et tørt, fleksibelt og stærkt alternativ til superabsorberende polymerer. Illustration: Wiki Commons.

»Der er for mange vandmænd i havene, og der er for mange Pampers på lossepladserne. Cine’al har måske den ultimative løsning på begge de problemer,« har virksomhedens direktør, Ofer Du-Nour, sagt til Times of Israel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bleer er et af verdens største affaldsproblemer. Men baseres de på det nye stof fra vandmænd, kan bleerne nedbrydes på 30 dage imod de de hundredvis af år, nedbrydningen tager i dag. Illustration: Fruggo/Wikicommons.

Ved at nedbryde vandmændenes ‘kød’ får de et produkt, de kalder ‘hydromash’ – et tørt, stærkt og meget fleksibelt materiale. Dernæst tilsættes antibakterielle nanopartikler, som gør stoffet anvendeligt til eksempelvis bleer. Desuden kan der tilsættes nanopartikler, som enten kan optimere sårheling eller give duft, farve eller øget fleksibilitet til materialet.

»En tredjedel af verdens engangsaffald er bleer. En nyfødt baby forbruger omkring 70 kg bleer det første leveår alene. Vores nye bleer nedbrydes i naturen på 30 dage, modsat nuværende bleer baseret på de superabsorberende polymerer, SAP, som tager hundredvis af år om at blive nedbrudt i naturen,« siger Ofer Du-Nour.

Virksomheden tænker også at bruge hydromash til hygiejnebind, rengøringssvampe og endda toiletpapir.

Hydromash skulle kunne konkurrere med SAP på prisen. Det vides dog ikke, hvornår vandmandsbleerne kan forventes på danske supermarkedshylder.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
27. april 2014 kl. 23:50

@niels 3D print for Guds skyld - "nano" er bare så yesterday :) :) :)

God aften

7
27. april 2014 kl. 21:14

Det er måske nok både og. Det er vigtigt at være bæredygtig - det er jo grundlæggende salgsargument, og det er vigtigt at have nano med - det er vigtigt ift. finansieringsmidler til udviklingen.

6
27. april 2014 kl. 16:26

Jeg synes det er glimrende at de laver produkter ud af en biologisk ressource som der ingen anvendelse er for lige nu (og ja, overfiskning er en af årsagerne til at der er for mange gopler men det bliver næppe værre af at vi også begynder at fiske gopler).

Jeg bliver dog irriteret når de siger at det er biologisk nedbrydeligt og de så vil til at fylde det med anti-bakterielle nanopartikler som typisk ikke er voldsomt biologisk nedbrydelige. Er det bare et forsøg på at få ordet "nano" ind i deres salgsmateriale eller mener de virkelig at det er en god idé?

5
27. april 2014 kl. 09:53

Der findes et hav af naturlige fibre som er superabsorberende. Ville det ikke være et bedre alternativ at bruge disse i bleerne. Psyllium frøskaller opsuger eksempelvis 50 gange deres egen vægt og der findes mange andre alternativer.

4
27. april 2014 kl. 09:18

En ble er en masse fibre og plastik og en lille smule super absorber. Selv hvis superabsorberen blev skiftet ud med LUFT ville det ikke spille en større trille.

Lur mig om det ikke er betydeligt mere ressourcekrævende at tørre og sterilisere vandmænd end det er at fremstille superabsorberen konventionelt.

Når det er sagt, så er en nedbrydelig ble en rigtig god ide.

At skifte superabsorberen batter bare ikke.

3
27. april 2014 kl. 08:59

det er da helt tosset

2
26. april 2014 kl. 21:40

Barnet vil jo kun komme til at bære end større vægt end ved brug af almindelige bleer, hvis man vælger at skifte dem mindre hyppigt og det står der da vist ikke noget sted i artiklen, at Cine’al Ltd. opfordrer til at.

Der er heller ikke noget til hinder for at vandmandsbleen kunne omvikles med et tyndt plastlag der gør den tæt. Det ville stadig spare naturen for store mængder plast.

Hvem siger at gopleproblemet skal løses af en eneste virksomhed eller et eneste produkt? Er det ikke bare godt at et produkt kan mindske problemet med vandmænd og mindske overforbruget at plastmaterialer? Hvis man ikke vil foretage sig noget som ikke løser det ene eller andet problem 100% så ville der ikke være nogen der ville foretage sig noget som helst og det ville det være en skam.

1
26. april 2014 kl. 14:38

Stærkt sugende bleer er tunge, og det er altså ikke godt for de små pus, at bære en stor brøkdel af deres egen vægt i affaldsstoffer på rumpen. De små har også bedre af hyppigere bleskift- og at ligge med bar nummi for at forebygge "bleudslæt".

Nogen andet er: Bleer er "vandtætte"- det vil sige, der indgår en del plast, og dette er længe om at nedbrydes, men der er andre plastmaterialer, der er mere let nedbrydelige end- andre.

Nanopartikler er superdårligt undersøgte, så her er jeg meget skeptisk overfor, at udsætte spædbørn for dem.

Og gopleproblemet kan altså ikke løses af, at de høstes og bruges til blefremstilling, det er et helt andet miljøproblem (overfiskning og GW), vi her taler om!

(Og ja, jeg har brugt stofbleer, og ifht hyppig tøjvask- er det heller ikke supergodt! Småbørn er nogen miljøsvin... ;-) )

Idéen lyder sympatisk, men den kan næppe (heller ikke) redde verden fra miljøproblemer.

Mvh Tine- der til slut endte med billigere bleer og flere bleskift. Pampers bliver ret tunge!