Israel vil halvere bilernes olieforbrug og satse på naturgas

Knap har israelerne opdaget to af verdens største offshore-gasfelter, før regeringen er klar med en ny brændstofstrategi: Frem mod 2025 skal forbruget af olie til transport barberes ned med 60 procent og erstattes med naturgas.

Den israelske regering har bevilget i omegnen af 2,5 milliarder danske kroner til den ambitiøse målsætning. Pengene skal blandt andet bruges til at sparke infrastrukturen i den rigtige retning, så der hurtigt bliver bygget gasstationer til lastbiler. Det skriver Reuters .

Israelerne opdagede i henholdvis 2009 og 2010 to enorme offshore-felter, som tilsammen indeholder 810.000 milliarder kubikmeter naturgas. Det ændrede hurtigt landets status fra at være afhængig af energiimport til at være en mulig eksportør i fremtiden.

Læs også: Høje afgifter hindrer gennembrud for gas på vejene

Den israelske energigigant Delek Group er allerede gået i gang med at bygge de første stationer til naturgas (CNG) og har forpligtet sig til at købe gas for knap 600 millioner kroner de næste syv år.

Samtidig med at israelerne satser stort på den nyfundne gas, vil regeringen også bruge en del penge fra puljen til at belønne firmaer, der udvikler nye teknologier til batterier og biobrændstof. For eksempel bliver der uddelt en årlig innovationspris på én million dollars.

Forsøg med methanol

Sideløbende med investeringer på gasfronten kører et andet forsøg med forskellige blandinger af methanol blandet i benzin. En række biler kører på blandingen M15, der indeholder 15 procent methanol, mens få tester blandingen med endnu højere koncentrationer.

Firmaet bag forsøget, Dor Chemicals, er så optimistisk omkring projektet, at det nu planlægger at bygge et anlæg i Israel til mere end tre milliarder kroner, som kan producere en million ton methanol om året.

Ligeledes støtter regeringen flere forsøg, som søger at omdanne kuldioxid til syntesegas, som så igen kan gøres til methanol i en 1.000 grader varm reaktor.

Selv om den israelske regering primært vil satse på gas i transportsektoren, er støtten til de mange andre forsøg et led i erkendelsen af, at et enkelt brændstof alene ikke kan erstatte olie.

Hvis alt går godt, forventer israelerne at anvende 70.000-90.000 mia. kubikmeter gas i transportsektoren de to kommende årtier. Naturgas udleder omkring 25-30 procent mindre CO2 ved forbrænding end olie.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Re: Citat: " ...også bruge en del penge fra puljen til at belønne firmaer, der udvikler nye teknologier til batterier og biobrændstof. For eksempel bliver der uddelt en årlig innovationspris på én million dollars. "

Og: " Israel is certainly showing some great will, and certainly this is a very ambitious target to be achieved in a bit more than a decade," said Francois Cuenot, a transport and energy analyst at the Paris-based International Energy Agency. "

Det kan blive interessant at følge denne udvikling.

  • 0
  • 0

netop! El kan jo fint produceres på naturgas og det er endda muligt at lave fjernvarme eller damp til industri samtidigt. Jeg er ikke i tvivl om, at Israel nok skal gøre hvad der er muligt for at få mest muligt ud af de nye naturgasforekomster.

  • 0
  • 0

Inden vi lader os rive helt med at tusinder og millioner og mia. af m3 gas, skulle journalisten måske lige tage et skridt tilbage og kigge på sine egne tal, og BP's energy outlook.

http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/stati...

Side 20, Natural gas world reserves: 187 trillion m3 eller 187.000 mia. m3. Så mon ikke vi havde hørt hvis Israel havde 5 doblet verdens kendte reserver.

Danmarks årlige forbrug er for sammenligningens skyld 3-4 mia. m3.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten