Israel nedskyder droner med luftbåren laser

Illustration: Det israelske forsvarsministerium / Screenshot fra YouTube

Med en kraftfuld laser monteret på et Cessna 208 Caravan-fly har det israelske luftvåben under en øvelse med 100 procent succesrate nedskudt adskillige droner på afstande større end en kilometer.

Det oplyser det israelske elektronikfirma Elbit Systems, der udvikler forsvarteknologier, i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at lasersystemet udover at kunne nedskyde droner også er beregnet til at beskytte mod raketter.

Demonstrationen af det nye lasersystem foregik i samarbejde med det israelske luftvåben på et testområde midt i landet, hvor det blev udsat for en række forskellige angrebsscenarier med droner.

»Det opsnappede og ødelagde med succes alle UAV'er (engelsk forkortelse for Unmanned Aerial Vehicle - på dansk en drone, red.), der blev sendt afsted gennem testen. Evnen til at opsnappe og ødelægge luftbårne trusler i luften er banebrydende og tilbyder en strategisk ændring af Israels luftforsvarskapacitet,« står der i pressemeddelelsen.

Illustration: Det israelske forsvarsministerium / Screenshot fra YouTube

Læs også: FN: Autonom kamikaze-drone kan for første gang have angrebet et menneske

Luftbårne lasersystemer har en række fordele i forhold til landbaserede. De giver en større fleksibilitet i forhold til at reagere på trusler fra droner og dækning over et større områder, fremgår det af pressemeddelelsen, hvor det ellers er småt med specifikationer om, hvordan systemet fungerer, og hvordan testen foregik.

»Vi har installeret en avanceret laser på et fly med avanceret optik og sporingsevne og har succesfuldt opsnappet et antal UAV'er inden for en afstand på mere end én kilometer,« fortæller brigadegeneral Yaniv Rotem, der er leder af forsvarsministeriets våbenudvikling og teknologiske infrastruktur, i videoen herunder:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sansynligvis solid-state. Tvivlsomt om de kan få en Excimer med tilstrækkelig strålekvalitet til at have tilstrækkeligt lille spot på så lang afstand

 • 1
 • 0

Monter laseren på en drone og sæt den på auto. Den man kunne masse producere til en fornuftig pris. Så kan man opstille dem rundt om i landet som del af landets forsvar. Så må man bare håbe vi ikke bliver angrebet i regnvejr eller når det er tåget ...

 • 1
 • 3

13. aug 2018, ing.dk: Morgendagens artilleri er bevæbnet med en 100 kW kraftlig laser: Citat: "... Strålerne fra de mindre lasere sendes gennem fiberoptiske kabler. Kablerne er standard kommercielle produkter, men laserne er specielt udviklet til projektet ..."

08.05.14, jp.dk: Laserkanonen ADAM skød båd i brand: Citat: "... Der er store fordele i ADAM for USA’s forsvar: Ikke bare kan laseren ramme meget præcist. Prisen på et angreb er også helt i bund. Ifølge det amerikanske forsvar koster hvert ”skud” under en dollar i energi. ..."

Mon de danske F-35 kan få en laser opgradering?:

26 Mar 2018, businessinsider.com: The US Air Force just gave a sneak peak of its plans for the next-generation of fighter jets: Citat: "... The video shows a conceptual sixth-generation fighter jet, known as the F/X, firing what appears to be a high-energy laser that cuts another fighter in half. ..."

Nov 28, 2016, defence.pk: America's Sixth Generation Fighters: The F-X and F/A-XX - I.

youtube: US Air Force releases video of the future sixth-generation fighter jet, expect these features

10. dec 2014, ing.dk: Kraftig laser rydder togskinner for nedfaldne blade. I et forsøg har de hollandske jernbaner monteret lasere foran toghjulene, så togene kan brænde sig vej gennem efterårets store årsag til forsinkelser: Løvfald.

 • 0
 • 1

men der skal vist lidt mere power på, hvis man skal nedskyde et missil der bevæger sig 5-10 gange hurtigere end dronen.

Og hvis missilet samtidigt roterer, så vil vamebelastningen fordeles over større område, hvorfor det helst ikke skal tage mange msek at brænde gennem beskyttelses laget for at lave skade på det indvendige.

 • 0
 • 0

@Hans Henrik Hansen

Jeg sad og tæntke nøjagtigt det samme. En løsning er at laseren altid flyver i lavere højde end dronen. Men det er nok ikke praktisk.

 • 6
 • 0

I øvrigt er en Dansk virksomhed, NKT Photonics A/S, med på markedet om lasere til militæret: https://www.nktphotonics.com/lasers-fibers... Det er spændende hvad der sker i fremtiden på laserfronten. Det er teknologi i rivende udvikling. Og så en lille disclaimer: Jeg arbejder selv for NKT Photonics.

Det er ærgerligt at det danske forsvar ikke bruger nogen midler på forskning. Det ville ellers være en nem måde at få investeret i dansk teknologi udvikling og danske arbejdspladser og samtidigt få opfyldt NATO målsætningen om at minimum 2% af BNP skal bruges på militæret. Det er lige ved man bare kunne tage pengene fra en af forsknings/innovationsfondene og klare det hele ved at flytte lidt rundt i et excel ark.

 • 7
 • 2

26 juli 2021, videnskab.dk: Kinesisk gennembrud: Forskere jubler over udviklingen af ny mini-partikelaccelerator: Citat: "... Den 12 meter lange 'free-electron laser' (FEL) består af en udmunding, hvor laseren kommer ud (til venstre), undulatorer (de blå apparater lidt til højre for midten), samt et elektromagnetisk spektrometer helt til højre. (Foto: Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics). ... Lysets styrke stiger hastigt og skubber elektronerne tilbage, der deles op i små grupper, der munder ud i en laserstråle. Gennembruddet har fået forskerne til at drømme om at nå de samme bedrifter med røntgenstråling. ..."

https://www.sciencemag.org/news/2021/07/fi...

https://www.nature.com/articles/s41586-021...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten