Israel afspærrer kyster efter olieudslip: Oprydning kan tage flere år

Illustration: Wikipedia

Utallige tjæreklumper er skyllet op på en 160 kilometers strækning langs den israelske kyst.

Tjæren kommer fra et udslip af mindst tusind tons olie fra et skib i Middelhavet. Israelske myndigheder kalder udslippet for »en af de alvorligste økologiske katastrofer i landets historie.«

Mens myndighederne forsøger at finde frem til, hvilket skib, der er skyld i udslippet, er tusinder af frivillige og soldater fra det israelske millitær gået i gang med det omfattende oprydningsarbejde, som ifølge myndighederne kan tage måneder eller sågar år.

Det skriver The Guardian.

Foreløbigt frarådes befolkningen at besøge de strande, hvor tjæren er fundet.

Opdaget efter storm

Meldingerne om fund af tjærelignende klumper langs kysterne begyndte at rulle ind efter en kraftig storm i sidste uge.

Siden har miljøgrupper offentliggjort billeder af skildpadder dækket af tjære, og det israelske landbrugsministerium bekræftede søndag til den israelske tv-station Kan, at en ung finhval, der er blevet skyllet op på en strand i det sydlige Israel, var død af at have indtaget olien.

Ifølge israelske embedsmænd var stormen medvirkende til, at det var umuligt at se tjæren nærme sig og håndtere den til søs.

Indsnævret til ni skibe

Landets myndigheder har ved hjælp fra europæiske agenturer, satellitbilleder og modellering af bølgernes bevægelse formået at indsnævre eftersøgningen af, hvor olien stammer fra.

Israels minister for miljøbeskyttelse, Gila Gamliel, har udtalt, at ni skibe passerede kysten i det tidsrum og område, hvor spildet forventes at være fundet sted.

»Der er en mere end rimelig chance for, at vi er i stand til at finde det specifikke skib,« sagde hun til tv-stationen Ynet TV, hvor hun tilføjede, at Israel i så fald vil igangsætte et søgsmål, der kan kompensere for oprydningsarbejdet, som løber op i et tocifret millionbeløb.

Ifølge israelske medier er flere frivillige blevet indlagt efter indånding af dampe fra olien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mon ikke netop Isreal formår at gøre det der skal til for at finde synderen. De kan godt være nogen hårde hunde og skyr sikkert ingen midler, og heldigvis for det i sådan en situation. Der er ingen hensyn større end at finde de skyldige for at sikrer det ikke sker igen.

  • 8
  • 0

Mennskeheden er bare nogen forbandende egoistiske sørgelige skæbner. Man må formode skaden er sket for at sparre lidt ussel mammon, enten direkte eller indirekte, og gerne vil det på bekostning af natur, dyr og andre mennesker. Selv herhjemme ses det til hverdag, man bliver både trist og vred. Selv dem som forpester vores luft med deres højt elskede brændovn, gør det for at sparre lidt ussel mammon på bekostning af os andre (det er selvfølgelig på et andet niveau, egoismen er den samme).

  • 3
  • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten