Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Israel afslører ny automatiseret krigsteknologi: Vil teste førerløs robot-kampvogn i 2023

Ifølge det israelsek forsvarsministerium er kampvognen et dødeligt værktøj i alle typer terræn. Illustration: Israel Ministry of Defense

Allerede næste år vil Israel begynde de første test af en førerløs robot-kampvogn, som blev afsløret på den franske våbenmesse Eurosatory.

Det oplyser det israelske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

Kampvognen går under navnet The Medium Robotic Combat Vehicle eller bare M-RCV. Den er udstyret med en kanon til at affyre Spike-missiler og et system til at transportere og opsende en drone.

Kampvognen har desuden integreret den såkaldte BLR-2 platform, som ifølge det israelske forsvarsministerium gør det muligt for kampvognen at operere med en relativ høj grad af autonomi. Blandt andet kan kampvognen egenhændigt detektere og angribe en potentiel trussel.

»Kampvognen kan operere dag og nat i alt slags vejr. Samtidig er der lagt vægt på operationel effektivitet, enkelthed og minimal indblanding fra operatøren,« står der i pressemeddelelsen fra forsvarsministeriet.

Illustration: Israel Ministry of Defense

Hacker kan overtage kontrollen

Kampvognen giver altså mulighed for, at israelske militær kan udføre missioner uden at sætte livet på spil.

Alligevel bliver den mødt med en vis skepsis af Jonathan Regev, som er forsvarskorrespondent på det israelske medie i24news. Han tvivler på, at en robot er i stand til at træffe bedre beslutninger i felten end en erfaring soldat.

»Findes der noget bedre end øjnene fra mennesker på jorden? Det er jeg ikke sikker på,« siger han til mediet.

Mediet i24news advarer desuden om faren for, at et vellykket cyberangreb kan gøre en hacker i stand til at overtage kontrollen over kampvognen.

Førerløse biler i Gaza

Det er ikke første gang, at det israelske militær forsøger sig med førerløs teknologi. Allerede den dag i dag bruger det nemlig førerløse biler til at patruljere ved grænsen til Gazastriben.

Det skriver et andet israelsk medie The Times of Israel.

Også det amerikanske, britiske og russiske forsvar er i besiddelse af førerløse køretøjer, som kan løse en lang række opgaver. Det kan være alt fra at fjerne miner til at affyre våben.

Den israelske kampvogn M-RCV er udviklet af det israelske forsvarsministerium i samarbejde med flere israelske våbenproducenter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

ideen med føreløse militærkøretøjer stammer fra Irak krig 2. her blev, det armerikanske forsvar underbesættelsen,ramt af store tab af personale. hvilket fik,dem til at,udskrive en konkurrence. flere universitetter deltog. forsvaret byggede en forhindringsbane på en nedlagt flyvebase i califonien.

2 elektoingeniøre fra califonien deltog med udvikling af batteridelen. en ide,de senere gik sammen med elon musk,om at udvikle. resultat tesla. andre fra samme universitet udviklede kontrol og den automatiske styring af bilen, dette blev til uber. hvor meget,der er havnet i hæren, vides ikke naturligvis.

 • 8
 • 2

Unmanned Ground Vehicles har en lidt længere historik, men teknologien er først begyndt at blive relavent / afgørende i nyere tid. Kan godt se sammenhængen mellem beskyttelsesbehovet i Irak2 og udviklingen hos Tesla, og for så vidt også andre. https://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_gro...

Udstyr af den type er mest interessant for hærenheder der reelt bekymrer sig om egne soldater, og så naturligvis hærenheder der ønsker at operere i stærk kontaminerede områder (radioaktivt eller kemisk) hvor almindelig soldater ikke kan gennemføre opgaven.

Apropos "kampvogn" så er bevæbningen på den israelske model ikke det man normalt forstår ved en kampvogn , med en særdeles kraftig kanon, mere i retning af "infanterikampkørekøj"/IKK, på engelsk Combat Vehicle (CV), som også indgår i originalbetegnelsen M-RCV, i alle tilfælde underforstået uden mandskabdelen.

 • 8
 • 0

Så må vi se frem til at andre krigsførende parter også anskaffer sig kampmateriel uden soldater. Så bliver det langt mere sikkert at føre krig fra en fjernstyringscentral. Kunne man så også ekspropriere en øde ørken til bataljerne, så slipper vi andre for stigende priser etc.

 • 15
 • 3

Skynet v0.1? Ud over truslen fra hackere (crackere - brug nu det rette udtryk) så kan man jo ikke undgå at tænke på hvad der sker den dag systemets ai bliver intelligent nok til at anse egen side for den største trussel og den vælger at gå rouge ?

Derudover, hvis alle parter har sådanne køretøjer, kan det så ikke være ligemeget med at føre krige? Så kan man nøjes med at mødes på et lukket område og dyste i hvis robotter der holder længst ?

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten