Islandsk vulkanstrøm til 1,5 millioner europæere

Boblende mudder og hvæsende gejsere vidner om, at Islands vulkanske undergrund rummer et enormt energipotentiale.

Med en aftale mellem det islandske energiministerium og det tyske energiselskab Energie Baden-Wörttemberg er vejen banet for et projekt, der skal trække energien op fra undergrunden og sende elektricitet til Europa, skriver Times Online.

Elektriciteten skal komme fra enorme dampturbiner, som drives af den vulkanske undergrund. For at få gang i turbinerne planlægger tyskerne at bore fem kilometer ned gennem jordens skorpe og ind i den varme basalt, hvor temperaturen når 600 grader.

Via et undersøisk kabel på 1.900 kilometer skal strømmen føres til Storbritannien og videre til Tyskland, hvor i alt 1,5 millioner hjem kan få gavn af vulkansk strøm.

Svimlende investeringer skræmmer ikke

Geotermiske projekter er ikke ukendte for Island, der henter 25 procent af sin energi op fra undergrunden, men visionerne om at levere strøm til Europa overstiger alt, hvad islændingen har prøvet før.

Projektet kommer til at koste flere hundrede milliarder kroner. Alene to undersøiske kabler til Tyskland kan løbe op i 27 milliarder kroner, viser studier af Pirelli Cable. Vejen over havbunden er nemlig fyldt med adskillige forhindringer, såsom undersøiske bjergkæder i Nordsøen, oliepipelines og andre kabler.

Energie Baden-Wörttemberg er udmærket klar over de store omkostninger, siger direktøren for det islandske energiministerium, Thorkell Helgason.

»De er klar til at investere betydelige pengebeløb, fordi de har udsigt til at transportere store mængder geotermiske energi fra Island til Tyskland via havbunden,« siger Thorkell Helgason til den islandske gratisavis Fretta-bladid.

Specialudviklede bor klar til den varme basalt

Tidligst om ti år kan Europa blive tilkoblet de nordiske vulkaner, men forskere fra det tyske energiselskab har allerede besøgt Island og er i gang med at forberede de første prøveboringer.

Islændingene har også investeret i specialudviklede bor til at gnave sig vej gennem den varme basalt over jordens magna-kammer, hvor klippestykkerne er tæt på at smelte.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med mit vulgære kendskab til geografi i almindelighed og Atlanterhavsbunden i særdeleshed, må jeg dog mene, at det var mere relevant at sende strømmen til UK/Skotland, da der kun er ca. den halve distance.

 • 0
 • 0

Med mit vulgære kendskab til geografi i almindelighed og Atlanterhavsbunden i særdeleshed, må jeg dog mene, at det var mere relevant at sende strømmen til UK/Skotland, da der kun er ca. den halve distance.

Det er måske Tyskland der mangler den og har modet til at prøve noget nyt ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Nu har man jo besluttet, at der ikke skal udbygges med mere kk i Tyskland, og så er det vel den eneste energikilde, der batter noget, der egner sig til grundlast, som man kan komme i tanke om. (Jeg har heller ingen andre bud.) Det er dog kun 10.000 år siden, at der var vulkandbrud i Eiffel-området i det sydvestlige Tyskland. Det må da kunne bruges til noget? Brug Google-earth og zoom ind på Tyskland, og søg på "maar" (betyder kratersø i denne sammenhæng) og i vil se en masse kratersøer.

 • 0
 • 0

Artiklen gør ikke rede for, hvor meget elektricitet 2 millioner europæere forventes at bruge, men vel i det højeste 0,8 kW i gennemsnit, altså 1600 MW.

For at dække dette strømbehov vil man så investere flere 100 milliarder i en ny og ukendt og garanteret enormt vanskelig og usikker teknologi.

Et atomkraftværk med en middelydelse på ca. 1400 MW koster 30-40 milliarder.

Sovjetimperiet brød sammen fordi det sløsede med enhver form for for ressourcer.

Og det må vel kaldes sløseri at investere 5 eller 10 gange så meget som nødvendigt for at producere sin energi?

 • 0
 • 0

Nu har man jo besluttet, at der ikke skal udbygges med mere kk i Tyskland.

Jeg tror nu Tyskland kommer til fornuft igen, og ikke alene beholder deres KK værker, men også udbygger med mere KK.

http://www.world-nuclear.org/info/inf43.html

"A Christian Democrat (CDU) federal government then maintained support for existing nuclear power generation nationally until defeated in 1998.

In October 1998 a coalition government was formed between the Social Democratic Party (SPD) and the Green Party, the latter having polled only 6.7% of the vote. As a result, these two parties agreed to change the law to establish the eventual phasing out of nuclear power. "

"In May 2007 the International Energy Agency warned that Germany's decision to phase out nuclear power would limit its full potential to reduce carbon emissions "without a doubt." The agency urged the German government to reconsider the policy in the light of "adverse consequences."

"A poll early in 2007 found that 61% of Germans opposed the government's plans to phase out nuclear power by 2020, while 34% favoured a phase out. Another poll in mid 2008 (N=500) showed that 46% of Germans want the country to continue using nuclear energy; another 46% said they support the nuclear phase out policy, and 8% were undecided. "

 • 0
 • 0

Jeg tror nu Tyskland kommer til fornuft igen, og ikke alene beholder deres KK værker, men også udbygger med mere KK.

Det tror jeg nu også, men lad nu bare de grønne demonstrere, at de ikke kan levere varen, uden at de kører landet i sænk økonomisk. De kan så komme med det ene syndsygt dyre projekt efter det andet i den kommende tid, så skal befolkningen nok blive omvendt inden så længe.

 • 0
 • 0

Med mit vulgære kendskab til geografi i almindelighed og Atlanterhavsbunden i særdeleshed, må jeg dog mene, at det var mere relevant at sende strømmen til UK/Skotland, da der kun er ca. den halve distance.

Det er jo også dét man ifølge artiklen vil! Omkostningerne er naturligvis mest knyttet til kablet på havbunden, et kabel med en kapacitet på ca 6x et af Kontiskan-kablerne og med helt andre dybder og bundforhold, er jo i sig selv lidt af en udfordring! Den korteste afstand mellem Island og Skotland er vel en hel del mindre end de 1900 km, men kablet må nok af hensyn til bundforholdene og andre kabelføringer, gå diverse omveje. Desuden koster det noget på landsiden inden man har godt fat i det britiske transmissionsnet, ligesom der nok skal spyttes lidt i bøssen for at forstærke forbindelserne mellem UK og kontinentet!

Den store "dark horse" i dette projekt er naturligvis at få den uafprøvede teknik ved at hente så store geotermiske effekter ud af jodens indre; hvor længe holder "varmeveksleren" der nede i dybet og hvad med anden vedligeholdelse?

I alle tilfælde tror jeg at det er en god idé at planlægge et mere omfattende transmissionsnet mellem kontinentet og den enorme reserve af vedvarende energi som Nordatlanten rummer. Det kan god være at bølgekraftens gennembrud lader vente på sig lidt endnu, men der kan flere steder i Nordatlanten høstes virkelig store mængder energi ud af havsstrømme. Dét kræver et transmissionsnet! Der er i øvrigt stadig en masse vandkraft på Island, som kan udbygges.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten