Islandsk vulkan spyer tre gange mere svovldioxid end alle skorstene i EU

Bardabunga har gennem de seneste to måneder sendt store mængder svovldioxid ud i atmosfæren. Det skriver Ny Teknik.

Den islandske vulkan har været i udbrud gennem de seneste måneder, og i den forbindelse har forskere fra Chalmers Tekniska Högskola i Sverige målt mængden af svovldioxid, der udsendes.

Forskerne fra Chalmers er en af 26 forskningsgrupper fra projektet Futurevolc, som bruger Island som et stort naturligt laboratorium. Og da Bardabunga gik i udbrud, var den svenske gruppe hurtigt på stedet med måleudstyr.

Den svenske gruppe af forskere har anvendt absorptionsspektroskopi-instrumenter, som måler farvesammensætningen i himlens lys. Svovldioxid absorberer lysets bølgelængder, og ved at måle på fraværet af disse enheder kan man fortælle, hvor meget gas der er i luften.

Ved at benytte to instrumenter kan forskerne via triangulering se, hvor højt skyen ligger, hvilket dermed kan hjælpe meteorologerne til at forudsige, hvilken retning gasskyen bevæger sig.

Svovldioxid kan være farligt i høje koncentrationer, og målinger fra Chalmers udstyr har været grundlag for de advarsler, der er sendt til Islands befolkning de seneste to måneder.

Hidtil viser målingerne, at omkring 50.000 ton svovldioxid udledes fra Bardabunga pr. dag.

»Det er ekstremt meget. Det er omkring tre gange mere, end samtlige EU's skorstene udleder pr. dag,« siger Bo Galle, professor i optisk telemåling ved Chalmers.

Han fortæller, at gasskyen for det meste befinder sig i tre til fem kilometers højde, men at den indimellem rører jorden, og at de i kystnære byer kan måle høje koncentrationer af gassen. I slutningen af oktober målte de 21.000 mikrogram pr. kubikmeter i Höfn – WHO's grænse for et ti minutters ophold er 500 mikrogram, hvilket kan give åndedrætsbesvær.

»Det er meget ubehageligt at blive udsat for det. Det er ikke kun lunger og øjne, der er berørt, men det stikker i din hud, hvis det er et virkelig højt niveau,« siger Bo Galle, der selv har været udsat for de voldsomme koncentrationer.

Udbruddet i Bardabunga følges tæt. Ifølge vulkanologer kan det udvikle sig i tre retninger. Det nuværende udbrud er opstået fire kilometer fra vulkanen i en 700 meter lang revne i jorden. Vulkanologerne mener, at enten stopper udbruddet, eller også åbner jorden sig mere, eller vulkanen går i udbrud.

Skrækscenariet er, at revnen åbner hele vejen op til vulkanen fire kilometer væk, så udbruddet bliver lig det udbrud ved Laki på Island i 1783, hvor en stor del af Islands befolkning døde ligesom 20.000 englændere på grund af gasserne.

Kilde Ny Teknik
Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Uhahdada...... Sikken en ekstra regning fra SKAT, at man har et Varme kilde som sviner så meget. (Ironi kan forekomme)

 • 9
 • 9

Efter anseeligt pres fra Greenpeace, så er der kommet et forslag til et EU-direktiv på bordet der fastslår at Vulkaner fremover kun må køre på low sulfur magma. Alle vulkaner der ikke overholder dette direktiv vil blive forment retten til at spyde aske og røggasser ind over EU. Dette skal implementeres i national lovgivning inden udgangen af 2015 og alle EU-lande der ikke overholder direktivet og har iværksat tilstrækkelige initiativer til at begrænse dette, vil blive pålagt en bøde svarende til 1% af BNP.

In other news: Fabrikanterne af SCR katalysatorer udtaler at de er gået i gang med udviklingen af ny km3-kapacitets katalysatorer til montering på vulkaner i mellemklassen. Markedet forventes at vokse flere tusind procent over de kommende år.

 • 17
 • 11

Udbrudet sker 40 km væk fra vulkanen gennem kanaler ca 5 km under overfladen. Krateret i vulkanen, hvor lavaen altså kommer fra, er ca. 70 kvadratkilometer og er sunket over 30 m. Den nye lavaslette dækker nu ca 75 kvadratkilometer. Så i det lys er svovlet vist bare en lille prut.

 • 4
 • 1

Ved at benytte to instrumenter kan forskerne via triangulering

Hvordan hulen kan man triangulere med kun to instrumenter? Mig bekendt kræver triangulering tre instrumenter/enheder; deraf "tri" som i "triangle" (trekant).

 • 0
 • 7

Hvor er det egentlig beskæmmende at de første 4 indlæg på et ingeniør debatforum i forhold til sådan en aritkel er pseudovidenskabelige vittigheder om den globale opvarmning og skatter.

Jeg synes ikke det er beskæmmende. Jeg synes det er god humor. Der er ingen som har lidt skade af hverken udbruddet (af svovldioxid) eller de ironiske kommentarer.

Mon ikke de fleste kan se forskellen på et udbrud, som varer et antal uger og dage - og som er en del af den naturlige geologiske cyklus - og en kontinuerligt emission i årtier af helbredsskadelige stoffer tæt på, hvor mennesker bor.

 • 10
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten