Iskerneforsker: Indlandsisen kan klare opvarmningen

Ustoppelige enorme vandmasser og byer, som må evakueres. Det er nogle af skrækscenarierne for, hvad der sker, når indlandsisen på Grønland smelter.

Men så grelt behøver det langt fra gå. I hvert fald ikke de første mange tusinde år. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Vi ved, at indlandsisen på Grønland også lå der i den seneste mellemistid. Det betyder, at al isen på Grønland ikke vil smelte - og at vandet i verdenshavene derfor ikke vil stige med seks meter - hvis vi får en verden, der er fem grader varmere end i dag,« siger Jørgen Peder Steffensen, iskerneforsker fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet, til avisen.

Han peger på, at i den seneste mellemistid havde menneskene det relativt varmere end i dag. Samtidig stod vandet i verdenshavene tre-fire meter højere end i dag. Men årsagen skulle ikke findes nordpå. Her var der nemlig fortsat is i hobevis.

»Der er ingen tvivl om, at havet vil stå højere i varmere verden. Måske vil vandet stige tre-fire meter over de næste 3.000 år, men så er det noget, vi sagtens kan håndtere,« siger Jørgen Peder Steffensen til avisen.

Han vurdering svarer til, at havet blot stiger en millimeter per år. Det er mindre, end man i dag oplever mange steder i verden.

CO2-udledning slår rekord

Fremtidsvurderingen er dog skrøbelig. Forskerne arbejder på højtryk for at forudse og undersøge effekten af vores stigende udledning af drivhusgasser såsom CO2.

»Fra iskerneboringer på Antarktis kan vi se, at indholdet af CO2 i atmosfæren nu er det højeste i mindst 800.000 år. Derfor er den store joker i klimaets udvikling de mængder CO2, vi er begyndt at udlede. Her kender vi ikke konklusionen,« erkender Jørgen Peder Steffensen til Morgenavisen Jyllands-Posten.