Isen på Arktis er helt væk om seks år

Isen på Arktis har nået en høj alder på millioner af år, og isen er på vej mod sit livs efterår. Forskere forudser, at al den arktiske is vil være smeltet i år 2015.

Den globale opvarmning har skylden for isens endeligt. Og den globale opvarmning vil blive næret yderligere, når et område som Arktis bliver isfrit.

»Der vil altid være is på Arktis om vinteren, men det vil altid være første års is,« siger David Barber, geolog på University of Manitoba, til Winnipeg free press.

Den arktiske is smelter hurtigere end forventet. Allerede fra år 2015 vil området være isfrit om sommeren. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Han er leder af det 300 mand store forskerhold, som har stået bag en undersøgelse af isen på Arktis. De vil præsentere de nærmere resultater af undersøgelsen på den årlige internationale Arctic Change konference i Quebec City i denne uge.

Virksomhedsrykind på Arktis

David Barber forudser, at et stigende antal virksomheder vil strømme til Arktis, når isen er forsvundet. Og det vil kun gøre ondt værre.

»Det (isens rykud) har gjort en række brancher meget interesseret i Arktis. Og det vil sætte området under øget pres, ikke mindst fordi ændringerne går så hurtigt,« siger han.

Dokumentation

Artikel fra Winnipeg Free Press

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der bliver vist blandet lidt forskellig is i denne artikel. Når der i første afsnit tales om millioner år gammel is, må det være Grønlands indlandsis, der skrives om. Men det er et misvisende afsnit, for resten af artiklen handler om havisen i det Artiske Ocean, det kunne godt være præciseret lidt mere. Det er havisen, som kommer til at forsvinde om sommeren. Havisen er nu til dags op til ca ti år gammel, men bliver så i fremtiden aldrig over et år.

 • 0
 • 0

Havisen er nu til dags op til ca ti år gammel, men bliver så i fremtiden aldrig over et år

 • hvis, såfremt, ifald altså...at prognosen 'holder vand' {eller is! :)}
 • 2
 • 1

Måske er meningen nærmere at det er millioner af år siden, at farvandet har været isfrit.

Det er det - hvis man læser den originale artikel - men dårligt (eller nærmere decideret fejlagtigt) oversat - - -

THE ice that has covered the Arctic basin for a million years will be gone in little more than six years because of global warming, a University of Manitoba geoscientist says

 • 0
 • 0

Bekymringsjournalisten er ligeglad om en artikel er dårligt oversat og om indholdet er totalt forvrøvlet. Fordi det som man ønsker at opnå er en dommedags-stemning. Det er formen som er vigtig ikke indholdet.

Man ved at isen i Arktis er ustabil og har været det altid, og i stenalderen var havisen så meget væk at brændingen skabte strandvolde i Nordgrønland.

Det er ret usandsynligt at de få virksomheder der kan klare 11 månederes vinter kan påvirke dette store område.

 • 3
 • 2

Flemming Rasmussen mener at det er Morten Schmidt-Petersen's første opslag på "Ing" og straks angriber Flemming den nyankomne :-( Venligst ta' notits af den adfærd. SUK!

 • 12
 • 13

Flemming Rasmussen mener at det er Morten Schmidt-Petersen's første opslag

Hej Eyvind

Det er ikke noget, jeg mener Eyvind - det er fakta ;o) - jeg er en meget faktadrevet person, nok derfor jeg er blevet smidt ud fra klima"realisme".dk?

Men du opretter (tilsyneladende) en profil herinde - blot for at skrive ovenstående - og sletter den så igen Venligst ta' notits af den adfærd. SUK! ;o))

Mere interessant er det nok, at googler man dit navn, er andet hit et link til det censurerede benægtersite klima"realisme".dk ;o)

I rest my case :o)

Vil man gerne vide noget om havisen i arktis, er her et et rigtigt godt link til en kæmpe database, hvor det er muligt at downloade data og selv danne sig sig sin meneing om forholdene. Yderlige er der interaktive grafer. Alt taler sit tydelige sprog: Havisen i Atktis er under kraftigt pres og om ca 30 år vil vi have et helt isfrit Arktis i september, hvis ikke afsmeltningen accelererer yderligere - og dermed fremskynder det yderligere

https://nsidc.org/arcticseaicenews/charcti...

 • 11
 • 9

Al Gore havde i 2009 forudset at nordpolen ville være helt isfri i 2016 :-) Det var nemt at blive grebet af den stemning der herskede den gang.

 • 4
 • 1

at min trofaste gamle følger herinde, Jens Arne vil gå så langt som til - indirekte - at bakke op om to indlysende internet tolle, for at få lov til - igen - at poste sin barnligt naive omskrivning af mit fornavn.

Det varmer ens hjerte, at man på den måde kan bidrage til at skabe lidt glæde hos den ældre del af befolkningen ?

God jul til alle benægtere, skeptikere, "realister", alarmister og realister.

Mvh Flemming

 • 14
 • 6

Det vi ældre harrigeligt af er noget, der er en åbenbar mangel hos dig. Erfaring og evner for at sondre i henhold til det vi har lært og de nederlag vi har mødt i det vi har beskæftiget os med hele livet.

Et Link herom Flemming https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-k...

Og et klip derfra

Selvom den borgerlige regering var tilhænger af atomkraft, undlod statsministeren at udtale sig om emnet, da han gav den traditionelle åbningsredegørelse i Folketinget i oktober 1984. Det fik oppositionen til at fremsætte et dagsordensforslag om helt at tage atomkraft ud af dansk offentlig energiplanlægning. Ligesom i sikkerhedspolitikken manifesterede der sig nemlig i energipolitikken et såkaldt alternativt flertal (Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Venstresocialisterne), som bragte regeringen i undertal. De fik vedtaget dagsordenen, og hermed blev atomkraften opgivet i Danmark.

Og idag har man vedtaget 70%reduktion af CO2 inden 2030....Dan.. Dan Jørgensen dog. Trordu stadigt på at du er minister til den tid ?

Ja gad vist om Jens Arne har tænkt på en speciel typ lemminger , dem som optræder under bogstavet F kanske :)

 • 5
 • 13

Hej Bjarke.

Også glædelig jul til dig (hvis du da ikke kan føle dig hjemme i en af de ovennævnte kategorier)

Og en af de fejl, du åbenbart ikke vil lære af Bjarke (trods din påståede IQ på over +120 ?) er, er jeg er for atomkraft, hvilket jo egentlig får hele dit indlæg til at falde helt fra hinanden.

?

PS: intelligente mennesker vil vide, at 120 måske ikke helt er grundlag for pral på et site for teknisk videnskabeligt uddannede personer - det er nok nærmere under gennemsnittet herinde - hvis man altså fraregner de invasive arter fra klima"realisme".dk

?

PPS: Hedder det ikke nogle lærer af sine fejltagelser?

 • 10
 • 5

Classic humor!

Næ, bare fakta! ? Og selv hvis det var humor er det da slet ikke oppe i den internationale Sleepvalley klasse, selvom det vel er tæt på emnet her!

Men i forbifarten vil jeg nævne at jeg i en klimadebat på DR Deadline stødte på en uddybning af de konspirationsteorier om fossilindustriens indflydelse som også trives i bedste velgående her på stedet: https://www.theguardian.com/environment/20... En mulighed for at sætte sig ind i hvad bl.a. F lemming kæmper som en don Quixote imod med +5540 indlæg! Altså når man har en fin hockeystav og nogen knækker den så er det ikke videnskab, så er det ondskab ?

 • 4
 • 13

JAH:

Altså når man har en fin hockeystav og nogen knækker den så er det ikke videnskab, så er det ondskab

Men er den nu også knækket - eller bøjede den bare lidt?

 • og er mine cirka 5540 faktadrevne indlæg trods alt ikke bedre end dine cirka 4000 fantasifulde gang sludder - min trofaste geriatriske følgesvend?

Du har aldrig bidraget med noget faktuelt til klimadebatten - kun tom benægterretorik og infantil name-calling - i øvrigt et sjovt fænomen som det geriatriske og det infantile ofte begynder at overlappe, når nogle kommer så højt op i årene ?

 • 12
 • 8

Intet mindre, og de påstod så at isen var væk om sommeren i 2015. De undlod desværre deres sædvanlige kan og måske og ifald, så de må altså have overset noget væsentligt. Hvad mon de yderligere har overset?

 • 8
 • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten