Isbjørne har PFAS i blodet som nogle af de værst ramte Korsør-borgere

Plus14. februar kl. 15:537
Isbjørne har PFAS i blodet som nogle af de værst ramte Korsør-borgere
Havde Svalbards isbjørne haft dansk statsborgerskab, så var de blevet behandlet for forhøjede PFAS-niveauer i blodet. Illustration: Arturo de Frias Marques / Wikimedia Commons.
Nyt norsk studie giver et unikt indblik i, hvor udbredt PFAS-stofferne er i vilde dyr i Norge og Svalbard.
Artiklen er ældre end 30 dage

Isbjørnene på Svalbard lever og ånder i den fri natur uden gore-tex-tøj, tandtråd og stegepander.

De har ingen reel mulighed for at spise andet end rå sæler, fisk og fugle for at overleve.

Alligevel er de voldsomt påvirket af præcis de stoffer, som vi i den moderne verden bruger i blandt andet gore-tex-tøj, tandtråd og stegepander.

Det er i sig selv ikke nyt, men nu giver et studie fra flere norske institutter et unikt indblik i, hvor udbredt PFAS-stofferne er i vilde dyr i Norge og Svalbard.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. februar kl. 10:16

Denne sætning hænger vist ikke helt sammen

En af konklusionerne er, at isbjørne har en koncentration af PFOS i blodet på 120 ng/ml. Til sammenligning har en gennemsnitsdansker en tiendedel, nemlig 21 ng/ml i blodet.

5
14. februar kl. 19:50

Jeg forstår ikke pointen, med at nævne Korsør i overskriften!?😶

4
14. februar kl. 19:40

På trods af alle de historiske eksempler på konsekvenserne af, at ting først tages af markedet, når bunken af lig uafviseligt kommer fra et givet produkt, så fortsætter vi med at udskyde forbud...

3
14. februar kl. 19:37

Hold nu op... Fordi der er mennesker, der er skyld i deres egen død, undskylder det ikke andre i at udøve skade på andre.

Fordi der var en større udledning tidligere, retfærdiggør det ikke at fortsætte udledningen.

2
14. februar kl. 18:39

Men er det ikke tænkevæggende, at der er folk der ønsker at fortsætte udledningen af disse stoffer, indtil bunken af lig uafviseligt kommer fra disse stoffer?

Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes omkring 25% af alle dødsfald i Danmark rygning. Det er det allerstørste problem. Der er flere videnskabelige studier, der dokumenterer et fald i niveauet af PFAS i blodet siden 1990'erne. Synes DR doktoren (i DR's TV avis fornyligt) nævnte 2-3 gange højere værdier i menneskeblodet dengang. Med de yderligere forbud, der er på vej nu, så går vi måske mod lysere tider i møde.

Glynn et al. (2012) fandt et fald i PFOS (en type PFAS) i blodprøver fra den amerikanske befolkning mellem 1999 og 2008. Zhang et al. (2013) fandt en reduktion i flere typer af PFAS i serumprøver fra den kinesiske befolkning mellem 2008 og 2011. Ye et al. (2015) rapporterede også et fald i flere typer af PFAS i blodprøver fra den kinesiske befolkning mellem 2008 og 2012. Kato et al. (2019) viste et fald i PFOS i serumprøver fra den japanske befolkning mellem 2002 og 2015.

1
14. februar kl. 17:09

Jeg er helt med på, at der er økonomisk fordelagtige årsager til brugen af disse stoffer. Men er det ikke tænkevæggende, at der er folk der ønsker at fortsætte udledningen af disse stoffer, indtil bunken af lig uafviseligt kommer fra disse stoffer?

Det er en ret ekstrem mental fattigdom til fordel for en økonomisk rigdom.

Som forbruger er man reelt ude af stand til at fravælge produkter med disse stoffer, da det ikke er til at gennemskue om de er tilstede i produkterne eller indgår i produktionen af dem.