

Isbjørnene på Svalbard lever og ånder i den fri natur uden gore-tex-tøj, tandtråd og stegepander.
De har ingen reel mulighed for at spise andet end rå sæler, fisk og fugle for at overleve.
Alligevel er de voldsomt påvirket af præcis de stoffer, som vi i den moderne verden bruger i blandt andet gore-tex-tøj, tandtråd og stegepander.
Det er i sig selv ikke nyt, men nu giver et studie fra flere norske institutter et unikt indblik i, hvor udbredt PFAS-stofferne er i vilde dyr i Norge og Svalbard.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
brøkregning er jo svært! :))...har en gennemsnitsdansker en tiendedel, nemlig 21 ng/ml i blodet
Denne sætning hænger vist ikke helt sammen
En af konklusionerne er, at isbjørne har en koncentration af PFOS i blodet på 120 ng/ml. Til sammenligning har en gennemsnitsdansker en tiendedel, nemlig 21 ng/ml i blodet.
Jeg forstår ikke pointen, med at nævne Korsør i overskriften!?😶
På trods af alle de historiske eksempler på konsekvenserne af, at ting først tages af markedet, når bunken af lig uafviseligt kommer fra et givet produkt, så fortsætter vi med at udskyde forbud...
Hold nu op... Fordi der er mennesker, der er skyld i deres egen død, undskylder det ikke andre i at udøve skade på andre.
Fordi der var en større udledning tidligere, retfærdiggør det ikke at fortsætte udledningen.
Men er det ikke tænkevæggende, at der er folk der ønsker at fortsætte udledningen af disse stoffer, indtil bunken af lig uafviseligt kommer fra disse stoffer?
Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes omkring 25% af alle dødsfald i Danmark rygning. Det er det allerstørste problem. Der er flere videnskabelige studier, der dokumenterer et fald i niveauet af PFAS i blodet siden 1990'erne. Synes DR doktoren (i DR's TV avis fornyligt) nævnte 2-3 gange højere værdier i menneskeblodet dengang. Med de yderligere forbud, der er på vej nu, så går vi måske mod lysere tider i møde.
Glynn et al. (2012) fandt et fald i PFOS (en type PFAS) i blodprøver fra den amerikanske befolkning mellem 1999 og 2008. Zhang et al. (2013) fandt en reduktion i flere typer af PFAS i serumprøver fra den kinesiske befolkning mellem 2008 og 2011. Ye et al. (2015) rapporterede også et fald i flere typer af PFAS i blodprøver fra den kinesiske befolkning mellem 2008 og 2012. Kato et al. (2019) viste et fald i PFOS i serumprøver fra den japanske befolkning mellem 2002 og 2015.
Jeg er helt med på, at der er økonomisk fordelagtige årsager til brugen af disse stoffer. Men er det ikke tænkevæggende, at der er folk der ønsker at fortsætte udledningen af disse stoffer, indtil bunken af lig uafviseligt kommer fra disse stoffer?
Det er en ret ekstrem mental fattigdom til fordel for en økonomisk rigdom.
Som forbruger er man reelt ude af stand til at fravælge produkter med disse stoffer, da det ikke er til at gennemskue om de er tilstede i produkterne eller indgår i produktionen af dem.