I denne uge modtager affaldsselskabet Kara/Noveren i Roskilde det første af en række læs med irsk affald, som forbrændingsanlægget skal omdanne til varme og strøm.
I alt skal Kara/Noveren i denne varmesæson aftage 20.000 ton sorteret irsk husholdningsaffald, som ellers ville blive deponeret.
Dermed slutter selskabet op i rækken af danske forbrændingsanlæg, som mod betaling fylder ledig kapacitet i ovnene op med udenlandsk affald. Andre anlæg er Maabjerg ved Holstebro samt Nykøbing Falster, Horsens og Frederikshavn.
Læs også: Danmark er europamester i affaldsforbrænding
I løbet af 2013 indvier Kara Noveren en ny ovnlinje, der bringer den samlede kapacitet på de to ovne op på 350.000 ton. Men ifølge adm. direktør Thorkil Jørgensen er der ikke tale om, at man har bygget for stort:
»Vi har ledig kapacitet de næste tre år, fordi det er krise nu, og fordi affald fra vores opland lige nu bliver nyttiggjort andre steder ifølge nogle gamle kontrakter, som først udløber om tre år. Derfor vil vi gerne have nogle erfaringer med at håndtere det udenlandske affald,« siger han.
Det irske affald er husholdningsaffald eller husholdningslignende affald, hvor organisk materiale samt glas, jern og metal er sorteret fra. Derfor vil det typisk være rester som vådt pap, plast, fejlsorteret papir og træ, der eksporteres til Roskilde.
Læs også: Vestforbrænding: Tallene bag nyt kæmpe-anlæg holder ikke en meter
Thorkil Jørgensen kalder det en miljømæssig fordel at fragte affald helt fra Irland via Køge Havn til Roskilde, når alternativet er deponering:
»Vi har fået DTU til at regne på det, og af deres beregninger fremgår det, at klimaet spares for en belastning på netto mellem 100 og 400 kg CO2 for hver ton affald, vi importerer - i stedet for at det bliver kørt til deponi i Irland,« siger han.
Thorkil Jørgensen oplyser, at Kara/Noveren foreløbig kun har denne ene import-aftale, men at man modtager et stigende antal henvendelser fra agenter, der vil formidle affald fra udlandet til danske forbrændingsanlæg.
Læs også: Københavnerne betaler en milliard for meget for nyt Amager-anlæg
Det er blandt andet resultat af et EU-direktiv, som tillader import og eksport af forbrændingsegnet affald minus dagrenovation. Samtidig pointerer EU's affaldsrammedirektiv, at det er vigtigt at få energiudnyttet affaldet - også uden for landets grænser - hvis det sker tilstrækkeligt effektivt.
Dokumentation
