Irsk husholdningsaffald skal varme Roskilde-borgerne

23. januar 2013 kl. 11:082
Affaldsforbrændingsanlægget Kara/Noveren vil importere 20.000 ton affald fra Irland for at fylde sine ovne op. En fordel for miljøet, forsikrer direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage

I denne uge modtager affaldsselskabet Kara/Noveren i Roskilde det første af en række læs med irsk affald, som forbrændingsanlægget skal omdanne til varme og strøm.

I alt skal Kara/Noveren i denne varmesæson aftage 20.000 ton sorteret irsk husholdningsaffald, som ellers ville blive deponeret.

Dermed slutter selskabet op i rækken af danske forbrændingsanlæg, som mod betaling fylder ledig kapacitet i ovnene op med udenlandsk affald. Andre anlæg er Maabjerg ved Holstebro samt Nykøbing Falster, Horsens og Frederikshavn.

Læs også: Danmark er europamester i affaldsforbrænding

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af 2013 indvier Kara Noveren en ny ovnlinje, der bringer den samlede kapacitet på de to ovne op på 350.000 ton. Men ifølge adm. direktør Thorkil Jørgensen er der ikke tale om, at man har bygget for stort:

»Vi har ledig kapacitet de næste tre år, fordi det er krise nu, og fordi affald fra vores opland lige nu bliver nyttiggjort andre steder ifølge nogle gamle kontrakter, som først udløber om tre år. Derfor vil vi gerne have nogle erfaringer med at håndtere det udenlandske affald,« siger han.

Det irske affald er husholdningsaffald eller husholdningslignende affald, hvor organisk materiale samt glas, jern og metal er sorteret fra. Derfor vil det typisk være rester som vådt pap, plast, fejlsorteret papir og træ, der eksporteres til Roskilde.

Læs også: Vestforbrænding: Tallene bag nyt kæmpe-anlæg holder ikke en meter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thorkil Jørgensen kalder det en miljømæssig fordel at fragte affald helt fra Irland via Køge Havn til Roskilde, når alternativet er deponering:

»Vi har fået DTU til at regne på det, og af deres beregninger fremgår det, at klimaet spares for en belastning på netto mellem 100 og 400 kg CO2 for hver ton affald, vi importerer - i stedet for at det bliver kørt til deponi i Irland,« siger han.

Thorkil Jørgensen oplyser, at Kara/Noveren foreløbig kun har denne ene import-aftale, men at man modtager et stigende antal henvendelser fra agenter, der vil formidle affald fra udlandet til danske forbrændingsanlæg.

Læs også: Københavnerne betaler en milliard for meget for nyt Amager-anlæg

Det er blandt andet resultat af et EU-direktiv, som tillader import og eksport af forbrændingsegnet affald minus dagrenovation. Samtidig pointerer EU's affaldsrammedirektiv, at det er vigtigt at få energiudnyttet affaldet - også uden for landets grænser - hvis det sker tilstrækkeligt effektivt.

Dokumentation

Livscyklus notat

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. januar 2013 kl. 20:32

Det gør EU! emballagedirektivet siger klart: "VAESENTLIGE KRAV TIL EMBALLAGES SAMMENSAETNING OG MULIGHEDERNE FOR GENBRUG OG GENANVENDELSE, HERUNDER GENVINDING, AF EMBALLAGE

  1. Krav til emballages fremstilling og sammensaetning - Emballage skal fremstilles paa en saadan maade, at emballagens rumfang og vaegt mindskes til det minimum, der behoeves til at bevare det for det emballerede produkt og for forbrugeren noedvendige sikkerheds-, hygiejne- og acceptniveau.
  • Emballage skal udformes, fremstilles og markedsfoeres paa en saadan maade, at den kan genbruges eller genanvendes, herunder genvindes, og saaledes at miljoebelastningen herfra mindskes mest muligt i forbindelse med bortskaffelse af emballageaffald eller restprodukter fra emballageaffaldshaandtering."

http://www.euo.dk/dokumenter/retsakter/pop/394L0062/

Jeg har dog endnu ikke hørt om nogen tilfælde af at direktivet er blevet anvendt over for producenter.

Et eksempel hvor jeg kunne overveje om direktivet er overtrådt er fx. teposer i plastmateriale (vs. traditionelt papir) - små fine pyramideformede vævede poser der smides ud efter brug...

1
23. januar 2013 kl. 13:53

Jeg er bekymret: hvem har efterhånden interesse i at begrænse mængden af affald her i samfundet? Det er i hvertfald ikke forbrændingsselskabet som har brug for affald for at kunne levere varme og tjene penge. Vi er jo alle sammen medansvarlige for produktionen af enorme mængder affald i vores moderne samfund, og at holde i sin bil sammen med resten af byens borgere ved containerne for småt brændbart i begyndelsen af januar kan godt være en lidt absurd oplevelse. Her holder den ene bil efter den anden proppet med emballage og andre rester fra den netop overståede julefest. Det er sikkert på mange måder en rigtig god energi- og miljømæssig løsning at afbrænde affald, men det må alt andet lige være målet at producere så lidt affald som muligt. Og hvem opfordrer efterhånden til det? Har vi i virkeligheden ikke opbygget en struktur, som skaber behov for masser af affald, og som samtiddigt holder andre vedvarende energiløsninger som sol- og jordvarme ude af deres forsyningsnet? Og disse lokale varmeforsyningsselskaber styres af kommunale folk, som måske heller ikke nødvendigvis har behov for at kigge op og se de mere overordnede rigtige løsninger? Jeg synes selv, at det er længe siden, at jeg selv har modtaget en løftet pegefinger om at spare på skraldet. Bare jeg sorterer det fra, som ikke kan brænde, så er alle glade.