Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Iris bestemmer, hvor meget du kan se

Øjne kan findes i mange forskellige forme og farve - mens fælles for de fleste er, at de lukker lys ind gennem pupillen Illustration: Unsplash/wikipedia

Vidste du, at du har hul i dine øjne? Pupillen – altså den sorte plet midt i dit øje – er i virkeligheden bare et hul. Og alt det, vi ser, er faktisk lys, som kommer ind gennem pupillen, hvorefter vores hjerne laver det om til billeder.

Pupillerne styrer, hvor meget lys der bliver lukket ind. Det gør de ved hjælp af to muskler, som sidder i regnbuehinden. Regnbuehinden er den del af dit øje, hvor man kan se øjenfarven. Den bliver også kaldt iris.

Hvorfor er det smart? tænker du måske. Et godt eksempel kunne være, når der er mørkt på dit værelse. I starten kan det være svært at se ret meget. Men så begynder musklerne i iris at slappe af, og det gør, at pupillerne bliver større. Når de bliver større, kommer der mere lys ind, og så kan du pludselig se mere.

Det virker også den anden vej, f.eks. når du kigger op mod Solen, eller når lyset bliver tændt. Hvis pupillerne er for store, kommer der for meget lys ind. Derfor kan musklerne i iris også gøre pupillerne mindre, så der kommer mindre lys ind.

Prøv selv:

Kig i et spejl et sted, hvor der kan blive meget mørkt.

Er pupillerne små? Sluk så lyset et øjeblik, før du tænder det igen.

Kan du se, hvad der sker med dine pupiller, i sekunderne efter du har tændt lyset?

Der bliver lavet meget mere tøj i verden, end vi bruger.

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Emner : Techie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten