Iridium sikret indtil 2015

Med en vellykket Delta 2 opsendelse fra Vandenberg basen i Californien mandag aften kl. 18.43 dansk tid blev der føjet endnu fem satellitter til det globale satellitsystem Iridium, som for et års tid siden var ude i en meget dyb krise. Det blev dengang seriøst overvejet helt at skrotte satellitsystemet og sende de mange satellitter ned i Jordens atmosfære, hvor de ville brænde op.

Det var åbenlyst for enhver, at meget store værdier og en pæn portion amerikansk nationalfølelse derved ville gå tabt. Selskabet blev da også reddet i sidste øjeblik, da det blev solgt for kun 0,5 procent af etableringsværdien, der anslås til omkring 5.000 MUSD.

Satellitnetværket genopstod som Iridium Satellite LLC og fandt ret hurtigt en god stabil kunde i det amerikanske forsvarsministerium, som sikrede sig ubegrænset "airtime" i en flerårig periode for 20.000 personer. Situationen efter 11. september har givetvis virket stabiliserende på satellitsystemets fremtidsudsigter.

Dertil kommer, at Iridium satellitterne - ifølge selskabet selv - efter en indkøringsperiode har vist sig at være mere driftsikre og at have en længere levetid end først antaget.

I begyndelsen tabte Iridium en del - i alt 15 - satellitter. Heraf er fire direkte faldet ned, mens de 11 stadig er i bane, men altså ubrugelige. Selskabet lod derfor hele systemet undergå en analyse af et firma i den californiske rumfartsindustri med henblik på at få vurderet systemets fremtidsudsigter.

Dannie Stamp, Chief Operating Officer i Iridium Satellite LLC har i forbindelse med den undersøgelse sagt:

"I de sidste to år har Iridium konstellationen ikke haft brug for sine in-orbit reserver og takket være en robust arkitektur og et meget kompetent driftspersonale er pålideligheden af Iridium konstellationen langt bedre end oprindelig planlagt".

Det er godt nyt for selskabet, men mindre godt nyt for den kommercielle løfteraketindustri. Mange af de ambitiøse planer i den branche gik nemlig ud fra, at systemer som Iridium nærmest skulle sende satellitter op i en endeløs strøm. Men med mandagens opsendelse og med måske yderligere én opsendelse i år, skulle systemet ifølge Iridium selskabet være i stand til at klare sig uden yderligere forstærkning indtil engang omkring 2015.

Den sidstnævnte opsendelse sker i juni, hvor en tysk-russisk Eurockot raket skal sende to reservesatellitter op. Alle reservesatellitterne er anbragt i nogle lidt lavere baner, hvorfra de med kort varsel kan erstatte en vilkårlig af de 66 aktive satellitter.